Et sents inflat després de menjar? Et molesten els gasos i no saps com evitar-los? El doctor Gonzalo Guerra, especialista en aparell digestiu, té un consell molt clar: “Cal tornar a menjar com ho feien els nostres avis”.
Menjar de pressa, amb pantalles i envoltats d’estrès ha convertit un acte quotidià en una trampa per a l’estómac. L’expert assenyala que no es tracta només del que mengem, sinó de com ho fem. Canviar els hàbits pot ser la clau per deixar enrere la incomoditat abdominal.
Per què ens inflem?
“La majoria de la gent no té cap problema orgànic, el que té són mals hàbits”, adverteix el doctor Gonzalo Guerra. Avui dia, el problema de la inflor abdominal i els gasos no és només conseqüència d’alguns aliments, sinó del ritme de vida actual.
Mengem de pressa, amb pantalles, estressats, i això impedeix que el sistema digestiu funcioni bé. L’estómac no és immune a l’estrès: empassem aire quan parlem o masteguem ràpid i generem gasos amb aliments mal digerits.
Per a Guerra, l’origen de molts d’aquests problemes és senzill: hem oblidat la manera pausada i conscient de menjar que tenien les generacions anteriors.
Els errors més comuns a taula
“Els ultraprocessats i les begudes carbonatades agreugen el problema”, explica l’especialista. Molts culpen certs aliments quan en realitat la culpa és de l’excés de productes industrials i del mal hàbit d’engolir sense assaborir.
El metge critica les modes que demonitzen aliments saludables mentre es normalitza menjar precuinats o begudes ensucrades. Per a ell, l’educació alimentària és el primer pas per millorar la salut digestiva.
Mastegar malament, parlar amb la boca plena o no fer pauses són petits detalls amb un gran impacte. Tornar a mirar el plat i dedicar-li temps és essencial per reduir gasos.
Tornar a la cuina dels avis
Per al doctor Guerra, la solució està en la senzillesa. “Per evitar la molesta inflor i els gasos cal menjar com es feia abans, com menjaven els nostres avis”, insisteix. Cuinar a casa, amb ingredients bàsics, sense presses ni pantalles enceses.
Els àpats d’abans eren més equilibrats: llegums, verdures, racions moderades, menys fregits i res d’ultraprocessats. Recuperar aquest costum no és nostàlgia buida, sinó un consell pràctic.
Avui moltes famílies mengen davant del televisor o el mòbil, sense parar atenció ni al gust ni a la quantitat. Recuperar la sobretaula pausada pot ser més important del que imaginem.
El paper dels llegums
Un altre error freqüent és fugir dels llegums per por als gasos. “No cal tenir por als llegums”, subratlla el doctor. Al contrari: són un aliment ric en fibra i nutrients, essencial a la dieta mediterrània.
El problema no són els llegums en si, sinó la manera de cuinar-los o la falta d’hàbit. Introduir-los a poc a poc, coure’ls bé i combinar-los amb verdures ajuda a fer-los molt més digestius.
Evitar completament els llegums és cedir a mites i perdre una font barata i saludable de proteïnes vegetals.
Hàbits per a un intestí feliç
Gonzalo Guerra ho resumeix amb claredat: “És fonamental reeducar la manera de menjar”. Això implica:
- Menjar a poc a poc i mastegar bé.
- Evitar distraccions com el mòbil o la televisió.
- Cuinar més a casa, amb productes frescos.
- Reduir ultraprocessats i begudes carbonatades.
- Mantenir racions moderades.
- Fer una mica d’exercici diari per estimular el trànsit intestinal.
L’especialista també alerta sobre les dietes miracle que prometen resultats ràpids però generen por irracional a certs aliments. Per a ell, la clau està en l’equilibri i la sensatesa.
Menjar com abans per viure millor
De debò hem oblidat com es menjava abans? El doctor Guerra ens convida a reflexionar sobre la nostra relació amb el menjar: tornar a la cuina tradicional no és un caprici, sinó un pas cap a la salut.
Al final, no es tracta de grans sacrificis, sinó de petits gestos diaris que sumen benestar. Menjar en companyia, assaborir sense presses, cuinar amb cura. Com ho feien els nostres avis.
I tu? T’animes a recuperar aquests hàbits? Comparteix la teva experiència i ajuda’ns a difondre un missatge que pot canviar vides.