MónEconomia
Els bancs tornen als números vermells arrossegats per Deutsche Bank

La volatilitat borsària al sector bancari no ha acabat. Aquest divendres han tornat els números vermells a Europa per culpa de la davallada del banc més gran d’Alemanya, el Deutsche Bank, que perd més d’un 13% del seu valor poc després de les 11:30 del matí, arrossegant així a tota la banca europea a les pèrdues. Tot plegat ha arribat després que el preu de les assegurances d’impagament (CDS) de l’entitat alemanya s’hagi disparat, fet que ha tornat a aflorar la desconfiança dels inversors.

Amb la caiguda de Deutsche Bank a la borsa, el DAX alemany ha perdut els 15.000 punts reculant un 2,27%, arrossega també a la baixa altres entitats financeres alemanyes com el Commerzbank. L’Ibex-35, per la seva part, cau un 2,6%, amb els bancs com a principals causants de les pèrdues. A la resta del continent les cotitzacions dels principals bancs també registren fortes caigudes. D’aquesta manera, l’índex Euro Stoxx 600 per al sector bancari registrava una caiguda superior al 3% abans d’arribar la mitja sessió.

La por per impagament s’apodera del Deutsche Bank

Concretament, el que ha fet tornar la por als inversors ha estat que el cost de les assegurances de garantia enfront d’impagament (CDS) del Deutsche Bank han registrat un fort increment aquest divendres al matí. Aquest fet s’ha produït perquè el banc ha anunciat la seva intenció d’amortitzar anticipadament 1.500 milions de dòlars (1.379 milions d’euros) en deute subordinat de nivell 2 de taxa fixa, amb venciment en 2028 aquest pròxim mes de maig.

El Deutsche Bank no ha estat sol en les pèrdues, per un costat l’escandinau Nordea baixava més d’un 8,72% i el suís UBS cotitzava amb una caiguda del 7,52%, mentre que els títols de l’alemany Commerzbank un 9,46% i del francès Société Générale un 7,62%. A més, l’italià UniCredit perdia un 4,84% i el francès BNP Paribas cau un 6,69%. Així mateix, les accions d’altres grans entitats bancàries europees com a ING, Intesa Sanpaolo o ABN Amro registren caigudes superiors al 3%.

“Deutsche Bank és rendible”

Davant d’aquesta davallada en borsa el canceller d’Alemanya, Olaf Scholz, s’ha vist forçat a aixecar la veu assegurant des de Brussel·les que Deutsche Bank és una entitat “rendible” i, per tant, “no hi ha raó” per a estar preocupats. “Deutsche Bank ha modernitzat el seu model de negoci. És un banc rendible”, ha assegurat Scholz preguntat en una roda de premsa al final del Consell Europeu per les possibilitats de contagi després dels rescats de Silicon Valley Bank i de Credit Suisse. “No hi ha raó per a estar preocupats”, ha conclòs el mandatari alemany.

L’Ibex no aixeca cap a mitja sessió

A l’Ibex les coses no van massa millor, a mitja sessió el selectiu espanyol ha arribat a caure un 2,82%, fins a situar-se en els 8.717,1 punts, aconseguint així una de les seves pitjors lectures des de principi d’any. De fet, l’única empresa que cotitza en positiu és Cellnex amb un augment del 2,06%, després de saber-se que l’inversor britànic Chris Hohn, s’ha convertit en màxim accionista de l’empresa després de superar el 9% del capital.

Respecte a la resta de valors, la banca ha tornat a ser el ‘fanalet vermell’ del selectiu, després que ahir el Banc de Suïssa, el Banc d’Anglaterra i el Banc de Noruega decidissin pujar els tipus d’interès, seguint els passos del Banc Central Europeu (BCE) i de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed). Així, Banc Sabadell es deixava un 7,23%, per davant del -5,69% de BBVA, del -5,42% d’Unicaja Banc, del -5,33% de Banc Santander, del -5,23% de Bankinter i del -4,25% de CaixaBank.

El barril de Brent ha experimentat una caiguda del 5,11%, fins als 72,77 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate ha assolit els 66,96 dòlars, un 5,56% menys. El rendiment del bo espanyol a 10 anys en els mercats secundaris de deute ha caigut aquest divendres fins al 3,131%, enfront del 3,246% en què va tancar el dijous. D’aquesta manera, la prima de risc s’ha elevat en 2,8 punts, fins als 107,9 punts bàsics. L’euro es depreciava un 0,78% davant del dòlar, per la qual cosa es negociava a un tipus de canvi en els mercats d’1,0745 dòlars, perdent de nou la cota dels 1,08 dòlars.

Més notícies
Imatge aèria de com seria la pista de mar de l'Aeroport del Prat difosa pels promotors / Cedida
El Parlament rebutja la pista marítima per a l’aeroport del Prat
Notícia: El Parlament rebutja la pista marítima per a l’aeroport del Prat
Comparteix
Tots els grups acorden refusar la infraestructura excepte Junts, Cs i PP, que s’abstenen
Imatge d'arxiu d'una terrassa de Barcelona / David Zorrakino - Europa Press
L’INE confirma que l’economia espanyola va tornar a créixer un 5,5% el 2022
Notícia: L’INE confirma que l’economia espanyola va tornar a créixer un 5,5% el 2022
Comparteix
L'economia espanyola encadena set trimestres consecutius amb augments del PIB
El flamant president d'ASEDAS, Josep Antoni Duran i Lleida / David Zorrakino - Europa Press
Duran i Lleida, nou president de la patronal de supermercats espanyola
Notícia: Duran i Lleida, nou president de la patronal de supermercats espanyola
Comparteix
L'exdiputat de CiU presidirà la patronal que representa el 75% de la superfície de distribució alimentària de l'estat
Governador adjunt d'Estabilitat Financera, Sir Jon Cunliffe, Governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, Director Executiu de Comunicacions, James Bell, i Governador adjunt de Reglament Prudencial, Sam Woods, assisteix a la conferència de premsa del Banc d'Anglaterra sobre l'estabilitat financera, al Banc d'Anglaterra / EP
El banc d’Anglaterra eleva 25 punts bàsics els tipus d’interès
Notícia: El banc d’Anglaterra eleva 25 punts bàsics els tipus d’interès
Comparteix
Amb aquesta pujada passaran a situar-se en el 4,25%, el seu nivell més alt des de la tardor del 2008

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa