MónEconomia
La inflació subjacent esvera el govern i els agents socials
  • CA

La inflació subjacent continua disparada aquest desembre. El descens gradual de la general, que ja ha caigut a Catalunya fins al 5,2%, no ha anat acompanyat per l’índex de preus sense energia ni alimentació no elaborada, que ja se situa en el 7%. Tot i la confiança en el bon rendiment de les economies catalana i espanyola, patronals, sindicats, administracions i altres organismes econòmics del país s’han mostrat preocupats per una escalada de costos lligada principalment al fort encariment dels productes alimentaris.

Des de la patronal Foment del Treball constaten la caiguda de preus en els darrers mesos. Els empresaris catalans, davant la diferència entre general i subjacent, esperen que la segona xifra acabi adaptant-se en els primers mesos del 2023 a l’evolució de la primera. La dada sense energia ni alimentació bàsica, recorden, triga més que la principal a mostrar les variacions de preus –a l’inici de la crisi, de fet, la subjacent es va mantenir en nivells acceptables durant tot el primer trimestre del 2022–.

En el mateix sentit s’expressa el Col·legi d’Economistes de Catalunya. En un comunicat emès aquest mateix divendres, els col·legiats catalans es declaren “preocupats per l’elevat ritme alcista de la subjacent” després de mesos estancada als volts del 6%. Tot i això, reconeixen com a “positiva” l’evolució interanual dels preus a Catalunya, que atribueixen principalment al refredament dels costos al mercat energètic des de la tardor.

Beneficis extraordinaris

Des del món del treball, si bé lamenten la pujada de la inflació subjacent, sostenen que el seu origen és a l’actuació de les empreses. Comissions Obreres sosté, de fet, que la pujada de la subjacent “evidencia que les empreses han repercutit els increments de preus energètics en els preus finals dels seus productes”, si bé no han tornat a la normalitat un cop l’electricitat s’ha controlat. La pujada de la subjacent, així, respon a “excedents empresarials desmesurats”.

La crítica als beneficis empresarials s’ha reiterat des del govern de l’Estat. La vicepresidenta segona de l’executiu espanyol i ministra de Treball i Economia Social Yolanda Díaz ha afirmat que, amb els preus dels productes de consum en aquests nivells, “algú s’està forrant”. “Amb rendes de 1.200 euros no es pot fer la compra”, lamenta la titular de Treball, tot apuntant que allà on el sector públic pot contribuir a definir els preus, aquests han caigut. “No pot ser que les empreses continuïn fent créixer els seus beneficis”, ha conclòs Díaz.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'una terrassa de Barcelona / David Zorrakino - Europa Press
Catalunya va tancar el 2022 amb quasi 3,5 milions d’afiliats
Notícia: Catalunya va tancar el 2022 amb quasi 3,5 milions d’afiliats
Comparteix
Els afiliats a la Seguretat Social van créixer un 2,7% en comparació amb el 2021
Imatge d'arxiu del logotip d'Apple en una de les seves botigues / Europa Press
El CEO d’Apple accepta rebaixar-se el sou més d’un 40%
Notícia: El CEO d’Apple accepta rebaixar-se el sou més d’un 40%
Comparteix
El màxim dirigent d'Apple continuarà cobrant un salari base, és a dir fix, de 3 milions de dòlars
El secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo, amb la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero / EP
CCOO concedeix lligar la revisió salarial a la salut de les empreses
Notícia: CCOO concedeix lligar la revisió salarial a la salut de les empreses
Comparteix
El sindicat proposa a la CEOE aplicar les actualitzacions retributives segons l'IPC només als negocis i sectors que s'ho puguin permetre
Imatge d'arxiu de logo d'Amazon / Europa Press
Amazon obrirà un centre a Far d’Empordà, però tancarà el de Martorelles
Notícia: Amazon obrirà un centre a Far d’Empordà, però tancarà el de Martorelles
Comparteix
L'activitat del centre logístic de Martorelles marxarà a Saragossa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa