MónEconomia
CCOO concedeix lligar la revisió salarial a la salut de les empreses

Comissions Obreres proposarà a la patronal espanyola CEOE que la clàusula de revisió salarial –la principal reivindicació del món del treball de cara a les actualitzacions de convenis col·lectius– s’apliqui depenent de la salut econòmica de les empreses. La mesura lliga els salaris definits per conveni –sigui d’empresa o sectorial– al creixement de la inflació. Amb aquesta concessió, anunciada pel secretari general estatal Unai Sordo, els augments salarials dependrien també dels resultats empresarials o de la situació del sector.

A banda de les pujades de sous, la revisió salarial ha estat el principal escull per a la renovació de molts dels convenis col·lectius que quedaven sense activitat a finals de 2022. De fet, va trencar les converses de la taula de negociació entre sindicats i patronal al maig per l’acord per a l’ocupació i la negociació col·lectiva (AENC), en tant que els representants dels treballadors el consideraven una línia vermella.

Amb aquesta proposta sobre la taula, Sordo reclama la reactivació de les converses per l’AENC sobre una base d’augments salarials del 4% per al 2022, i entre el 2,5% i el 3,5% fins al 2024, en un document que inclogui la revisió salarial. La central transmetrà als empresaris la mesura en la seva pròxima reunió, encara sense data.

Índex públic

Per sistematitzar la referència de salut de les empreses, Sordo demana a l’executiu espanyol un índex homologable per demostrar “la marxa econòmica real de les empreses i sectors” perquè les més de 1.000 taules de negociació col·lectiva actives a l’Estat “les tinguin en compte”. Haurien de ser els ministeris de Treball i Economia Social i Hisenda els encarregats de proposar aquesta taula a empresaris i treballadors, d’elaboració “relativament senzilla”.

Per començar a definir el patró, Sordo sugereix les dades del Sistema per a la millora de la informació econòmica per a la negociació col·lectiva, una base de dades que incorpora xifres de l’agència tributària, la seguretat social, el servei estadístic de treball i l’INE, entre altres organismes públic d’anàlisi econòmica.

Negociació tensa

El passat mes de maig, empresaris i treballadors ja van trencar les converses per establir un marc retributiu conjunt en el marc de la negociació col·lectiva –un trencament que fonts sindicals han definit a TOT Economia com “un fracàs”–. Fins i tot amb aquesta adaptació de les reclamacions de les centrals, Sordo considera que el procés per pactar l’AENC no serà “pacífic ni senzill”. La màxima de les principals organitzacions de treballadors de l’Estat, com va establir el secretari general de CCOO a Catalunya Javier Pacheco, continuarà sent “salari o conflicte”.

Més notícies
Una recreació virtual dels molins de Galatea / ACN

Endesa obre a finançament local el parc eòlic de La Jonquera

Notícia: Endesa obre a finançament local el parc eòlic de La Jonquera
Comparteix
Ciutadans, empreses i organismes públics podran invertir en la construcció dels molins amb rendiments d'entre el 4,5 i el 5,5%
Façada de l'hotel Ohla de Barcelona / Europa Press

Els fons europeus arriben al sector hoteler per millorar-ne l’eficiència

Notícia: Els fons europeus arriben al sector hoteler per millorar-ne l’eficiència
Comparteix
Aquestes noves ajudes seran de 26,3 milions d'euros i serviran per rehabilitar edificis destinats a allotjament turístic
La planta regasificadora d'Enagás al Port de Barcelona / EP

Llardén allunya la transició energètica sense impost fronterer al carboni

Notícia: Llardén allunya la transició energètica sense impost fronterer al carboni
Comparteix
El president d'Enagás reclama a un acte de Cecot protegir la producció europea davant altres mercats menys exigents i advoca per una transició gradual cap als gasos alternatius
Imatge d'arxiu d'un edifici de Barcelona / ACN

Barcelona perd tres de cada deu habitatges de lloguer durant el 2022

Notícia: Barcelona perd tres de cada deu habitatges de lloguer durant el 2022
Comparteix
En el conjunt de la demarcació de Barcelona el mercat de lloguer es va reduir un 17%

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Kissmelcul a gener 12, 2023 | 17:47
    Kissmelcul gener 12, 2023 | 17:47
    Si no recordo malament els sindicats han de valer pels interessos de les persones

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa