MónEconomia
La Unió Europea esquiva “per poc” la recessió i l’economia creix un 3,5%
  • CA

Les previsions d’hivern de la Comissió Europea han evidenciat aquest dijous que la Unió Europea (UE) va salvar “per poc” la recessió econòmica que augurava el pronòstic de tardor en evitar la contracció del quart trimestre i aconseguint una taxa de creixement anual el 2022 del 3,5%, tant a la UE com en la zona de l’euro, i deixant enrere un pic d’inflació del 9,2%. Totes es estimacions portaven a pensa que la Unió Europea entraria en recessió tècnica entre el tancament del 2022 i l’inici de 2023, ja que s’esperava que la majoria d’Estats membres encadenés dos trimestres consecutius de contracció en la seva economia.

Segons les dades que previsions que la Comissió Europea ha publicat aquest dilluns i ha recollit Europa Press, la UE preveia encadenar un -0,5% al final del 2022 i un -0,1% de contracció en els primers tres mesos del 2023, però, des de tardor l’economia de la UE ha experimentat avanços positius, entre ells, la caiguda del preu de referència del gas europeu per sota del seu nivell anterior a la guerra, a causa del fort descens del consum de gas i a la contínua diversificació de les fonts de subministrament.

Tres mesos consecutius de baixades de la inflació

La inflació al territori continua en xifres rècord. Tot i això, el pic ha estat del 9,2%, una dècima per sota del 9,3% previst, el que consolida una baixada de les taxes de inflació de tres mesos consecutius. A més, la taxa de desocupació de la UE es va mantenir al desembre en el seu nivell més baix de tots els temps (6,1%).

Les previsions apunten també al fet que la confiança econòmica ha continuat millorant, la qual cosa suggereix que l’activitat econòmica evitarà una contracció també en el primer trimestre de de 2023, la qual cosa permetrà a l’economia de la UE escapar “per poc” de la recessió que es preveia a la tardor. No obstant això, l’Executiu comunitari ha advertit que l’economia de la UE encara té reptes per davant, com a inflació subjacent, que va continuar augmentant al gener, al mateix temps que consumidors i empreses continuen havent de fer front als elevats costos de l’energia.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'una pizza - Pixabay
La pizza com a termòmetre de la inflació a Europa: s’encareix un 16%
Notícia: La pizza com a termòmetre de la inflació a Europa: s’encareix un 16%
Comparteix
A l'estat espanyol el preu de la pizza va augmentar un 14% en l'últim any, una mica per sota de la mitjana Europea.
La presidenta del BCE, Christine Lagarde - Europa Press
Experts europeus eleven les previsions d’inflació per al 2023
Notícia: Experts europeus eleven les previsions d’inflació per al 2023
Comparteix
L'enquesta a analistes del Banc Central Europeu revisa a l'alça l'índex de preus a dos anys vista i justifica l'enduriment de la política econòmica
La presidenta del BCE, Christine Lagarde / EP
El BCE prepara una nova pujada de tipus amb la inflació en caiguda
Notícia: El BCE prepara una nova pujada de tipus amb la inflació en caiguda
Comparteix
Els falcons exigeixen un enduriment del discurs monetari tot i l'alentiment dels sectors econòmics dependents del crèdit
Una benzinera Repsol / EP
La inflació torna a caure a l’eurozona, però la subjacent bat rècords
Notícia: La inflació torna a caure a l’eurozona, però la subjacent bat rècords
Comparteix
Aquest mes de gener la inflació a l'eurozona s'ha situat en el 8,5%, set dècimes per sota del desembre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa