MónEconomia
La inflació de l’eurozona puja fins al 8,6%, una dècima per sobre l’estimat

L’Eurostat ha confirmat que la inflació a l’eurozona durant el mes de gener es va situar en el 8,6%, una dècima més respecte a les primeres estimacions publicades fa tres setmanes. Això suposa una rebaixa de sis dècimes en comparació amb el desembre, quan la taxa interanual va ser del 9,2%. Per tercer mes consecutiu, la inflació va experimentar un descens i s’allunya encara més del rècord històric registrat a l’octubre (+10,6%). De fet, l’inflació se situa en el seu nivell més baix des de juny de 2022, el mes abans que el Banc Central Europeu (BCE), comencés a pujar els tipus d’interès. Tot i això, les dades continuen sent preocupats, ja que hi ha una taxa molt elevada.

En el cas del conjunt dels països de la Unió Europea (UE), tal com ha constatat aquest dijous l’Eurostat, la taxa d’inflació interanual es va situar al gener en el 10%, quatre dècimes per sota de la pujada registrada al desembre del 2022, acumulant també tres mesos seguits de desacceleració. De l’eurozona, les taxes d’inflació interanual més baixes es van registrar a Luxemburg (5,8%), Espanya (5,9%), Xipre i Malta (tots dos amb un 6,8%), mentre que les pujades més intenses dels preus al gener van correspondre a Hongria (26,2%), Letònia (21,4%) i Txèquia (19,1%). Així doncs, l’estat espanyol se situa en segona posició de la davallada més gran de l’inflació.

A la zona euro el mes de gener, l’augment dels preus de l’energia es va moderar al 18,9%, en comparació al 25,5% de desembre del 2022, mentre que l’encariment dels aliments frescos va ser del 11,3%, davant del 12% del mes passat. A més, els serveis van pujar un 4,4% interanual, en línia amb la dada de desembre del 2022, i els béns industrials no energètics es van encarir un 6,7%, tres dècimes més que en el mes anterior.

Xifres rècord d’inflació subjacent

En excloure del càlcul l’impacte de l’energia, és a dir, observant només la inflació subjacent, la taxa d’inflació interanual de la zona euro es va situar al gener en el 7,3%, una dècima per sobre de l’alça de desembre del 2022. Així mateix, en deixar fora també l’efecte dels preus dels aliments frescos, l’alcohol i el tabac, la taxa d’inflació subjacent de la zona euro va pujar una dècima al gener, fins al 5,3%, el seu nivell més alt de la sèrie històrica. Aquesta situació -l’elevat nivell de la inflació subjacent- reforça la postura del Banc Central Europeu (BCE) de posar en marxa una nova pujada de 50 punts bàsics en la seva reunió de març, quan publicarà les seves noves projeccions macroeconòmiques per a la zona euro.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'una pizza - Pixabay

La pizza com a termòmetre de la inflació a Europa: s’encareix un 16%

Notícia: La pizza com a termòmetre de la inflació a Europa: s’encareix un 16%
Comparteix
A l'estat espanyol el preu de la pizza va augmentar un 14% en l'últim any, una mica per sota de la mitjana Europea.
La presidenta del BCE, Christine Lagarde - Europa Press

Experts europeus eleven les previsions d’inflació per al 2023

Notícia: Experts europeus eleven les previsions d’inflació per al 2023
Comparteix
L'enquesta a analistes del Banc Central Europeu revisa a l'alça l'índex de preus a dos anys vista i justifica l'enduriment de la política econòmica
La directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva / EP

L’FMI demana als bancs centrals actuar per a controlar la inflació

Notícia: L’FMI demana als bancs centrals actuar per a controlar la inflació
Comparteix
El Fons Monetari Internacional (FMI) ha instat als bancs centrals a no deixar-se portar per l'optimisme del mercat
La presidenta del BCE, Christine Lagarde / EP

El BCE prepara una nova pujada de tipus amb la inflació en caiguda

Notícia: El BCE prepara una nova pujada de tipus amb la inflació en caiguda
Comparteix
Els falcons exigeixen un enduriment del discurs monetari tot i l'alentiment dels sectors econòmics dependents del crèdit

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa