MónEconomia
Les exportacions catalanes superen els 100.000 milions per primera vegada

Catalunya ha aconseguit superar per primera vegada els 100.000 milions d’euros en exportacions, que suposen un nou rècord per al sector exterior del país segons els càlculs d’ACCIÓ. Així ho ha anunciat aquest dilluns al matí el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent en una roda de premsa on ha recalcat que en total les empreses catalanes van vendre productes a l’exterior per valor de 100.683,7 milions gràcies a la tasca de més de 17.800 empreses, i que suposen un creixement del 6,1%. Les exportacions de Catalunya van suposar el 26,2% de l’Estat, la comunitat que més va vendre a l’estranger, molt per davant del 13% que van suposar les exportacions de la Comunitat de Madrid. Per sectors, durant el passat exercici va destacar el creixement de l’automoció, els productes químics i els béns d’equip. En relació amb les destinacions, ressalta la Unió Europea, sobretot França, Alemanya o Polònia. Tot plegat ha provocat que les dades s’han situat un punt superior a les estimacions fetes pel Govern el passat mes d’octubre. Per demarcacions, les vendes de Catalunya a l’exterior també augmenten a tot el territori. On més han crescut ha estat a Barcelona amb un 6,6% més i arribant fins als 78.626,8 milions d’euros. A molta distància hi ha Tarragona (10.999,8 milions d’euros, +4,9%), seguida de Girona (8.131,4 milions d’euros, +4,4%) i Lleida (2.925,6 milions d’euros, +0,8%).

Segons ha explicat Torrent, el creixement de les exportacions catalanes demostren que el país continua sent molt competitiu arreu del món. Alhora, el titular d’Empresa i Treball ha afegit que les dades de Catalunya contrasten amb les de l’entorn país, ja que Espanya ha registrat una caiguda de l’1,4% respecte del 2022, una tònica que també ha seguit el sector exterior de la zona euro on han caigut un 3,4%. En aquesta línia, Torrent ha assegurat que aquesta tendència “parla molt bé del teixit empresarial català” i ha recordat que l’Organització Internacional del Comerç preveia un creixement exportador mundial de només el 0,8% mentre que Catalunya superat el 6% de creixement.

A més, Torrent, també ha comentat que les bones dades registrades “són mèrit de les empreses i dels seus projectes innovadors i competitius, però també de les polítiques d’acompanyament del Govern en el procés d’internacionalització de les companyies en un entorn de desacceleració”. En aquest sentit, el titular d’Empresa i Treball ha assegurat que “els projectes gestionats per les Oficines Exteriors d’ACCIÓ han crescut un 36% aquest 2023 respecte de l’any anterior”.

Si s’analitza un període de temps més llarg, en els darrers 10 anys les exportacions catalanes han crescut de manera ininterrompuda -a excepció del 2020 a causa de la covid-. Així, al llarg d’aquesta darrera dècada, les vendes de Catalunya a l’exterior s’han incrementat un 70,8%.

L’automoció es recupera

Per sectors, destaca especialment el creixement de les vendes de Catalunya a l’exterior en el sector de l’automoció (+39,1%) que s’ha recuperat de la crisi de semiconductors de després de la covid. A més també han augmentat les vendes dels béns d’equip (+5,5), l’alimentació (+4,3%) i els productes químics (3,8%). Les exportacions el 2023 han anat destinades principalment a la Unió Europea (+7,6%) i Amèrica (+16,8%). Per països, destaquen mercats com França (+2,7%), amb creixements destacats en mercats com Alemanya (+10,4%) o Polònia (+25,7%). Més enllà del mercat comú, les vendes catalanes a l’exterior també han experimentat creixements rellevants al Regne Unit (+13,2%), Turquia (+36%), el Marroc (+9,3%), el Vietnam (+21,3%) o Austràlia (+12,9%).

En aquest sentit, el conseller ha comentat que és molt possible que això es doni perquè són destinacions on hi ha una mateixa normativa o un tractat de lliure comerç, un fet que dona més seguretat a les empreses en un context en què regna clarament la incertesa en els últims anys. Els únics països que se surten d’aquesta norma són Austràlia, Vietnam, Turquia i el Marroc.

Una altra dada destacada és la millora de la balança comercial catalana l’any 2023. En aquest sentit, les importacions s’han reduït un 1,6% respecte del 2022, fins als 109.995,8 milions d’euros. I això s’ha traduït en una reducció del dèficit comercial de Catalunya d’un 44,8%, situant-se en els 9.312,3 milions d’euros.

Més notícies
El president i CEO d'Almirall, Carlos Gallardo / David Zorrakino - Europa Press
Almirall augmenta les vendes, però tanca el 2023 perdent 38,5 milions
Notícia: Almirall augmenta les vendes, però tanca el 2023 perdent 38,5 milions
Comparteix
Almirall assegura que les pèrdues són conseqüència dels càrrecs per deterioració associats al valor comptable de l'antibiòtic Seysara
Una imatge d'arxiu d'unes vinyes | Celler Collbaix
Les grans empreses agràries demanen al Govern ajudes contra la sequera per a la vinya
Notícia: Les grans empreses agràries demanen al Govern ajudes contra la sequera per a la vinya
Comparteix
Assenyalen que el sector vitivinícola del Penedès es troba en una situació "especialment preocupant"
Xavier Capellades, director general de l'empresa de telecomunicacions Parlem.
15.02.2024, Barcelona.
foto: Jordi Play
Capellades (Parlem): “No volem competir amb els de baix; volem jugar la Champions”
Notícia: Capellades (Parlem): “No volem competir amb els de baix; volem jugar la Champions”
Comparteix
ENTREVISTA a Xavier Capellades, director general del Grup Parlem
Treballadors de TECNIC a la sala FAT de l'empresa / TECNIC
TECNIC, la biotecnologia “integral” per al sector farmacèutic des de Catalunya
Notícia: TECNIC, la biotecnologia “integral” per al sector farmacèutic des de Catalunya
Comparteix
La companyia, amb seu a Girona, centra el seu model de negoci en una oferta completa des dels laboratoris fins a les plantes de producció, i aposta per una gran expansió a partir del 2024

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa