MónEconomia
L’economia catalana creix un 4,3% i continua per sobre de la mitjana europea

L’activitat econòmica catalana segueix creixent a bon ritme. Durant el tercer trimestre d’enguany el producte interior brut del país va registrar una variació interanual del 4,3%, segons ha publicat aquest matí l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Tot i que aquesta dada és set dècimes inferior a la taxa del trimestre precedent, Catalunya continua sent un dels territoris més actius de l’estat i del continent, ja que durant el tercer trimestre, en termes interanuals, va créixer cinc dècimes per sobre de l’economia espanyola (3,8% avanç) i quasi dos punts més que la Unió Europea (2,5%). La dada més negativa de la comptabilitat del tercer trimestre a Catalunya és la variació intertrimestral del PIB, que només va ser del 0,3%, una dècima per sobre de la taxa espanyola (0,2% avanç) i una per sota del creixement de la UE-27 (0,4%).

Des de l’òptica de la demanda, l’evolució del PIB s’explica per l’increment de la demanda interna (2,1%), amb una especial rellevància de la formació bruta de capital (5,4%) i per l’augment de les exportacions totals de béns i serveis amb l’estranger (10,5%). Des de l’òptica de l’oferta, destaca el manteniment de taxes de creixement positives a la construcció (3,6%) i els serveis (6,3%), en contrast amb l’evolució negativa del sector industrial (-2,4%) i de l’agricultura (-16%).

La formació bruta de capital és el component més dinàmic de la demanda interna amb una taxa interanual del 5,4% (+1,1 %), a conseqüència de l’increment de la inversió en construcció (6,5%). El creixement de la inversió en béns d’equipament és del 4,7%, sis dècimes superior al del trimestre anterior (4,1%). D’altra banda, el consum de les llars creix un 1%, un punt i vuit dècimes per sota del trimestre anterior (2,8%), condicionat per l’increment de preus creixent, que ha restat capacitat de compra a les famílies, i el consum de les administracions públiques registra una taxa de variació positiva d’un 1,7%.

El PIB de Catalunya pels diferents sectors d'activitat / Font: IDESCAT

Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals a l’estranger s’han incrementat un 10,5% interanual. Aquesta millora s’explica, d’una banda, per l’augment de les exportacions de béns i serveis (3,9%), propiciat principalment pel creixement de les vendes exteriors d’activitats com la maquinària i la producció de vehicles de motor, que han experimentat una recuperació important aquest trimestre. D’altra banda, la millora del turisme estranger durant l’estiu ha permès que el consum dels estrangers en el territori hagi augmentat un 102,5% respecte de l’any anterior. En relació amb l’evolució de les importacions totals de l’estranger (8,8%), aquesta s’explica tant per l’increment de les importacions de béns i serveis (5,5%) com pel consum dels residents a l’estranger (113,3%).

Els serveis augmenten el valor afegit brut

Des de l’òptica de l’oferta, el sector serveis i la construcció mostren taxes positives al tercer trimestre. Els serveis incrementen el seu valor afegit brut un 6,3% en termes interanuals en el seu conjunt, un punt inferior al trimestre anterior (7,3%). Les activitats que mostren un major creixement són les agrupades dins del comerç, transport i hostaleria (10,4%), concretament les del transport aeri, l’hoteleria, la restauració, l’emmagatzematge i activitats afins al transport, el comerç a l’engròs i els serveis informàtics. Per la seva banda, les branques d’activitats immobiliàries, professionals i d’altres creixen a una taxa interanual del 5,0%, amb un important avenç de les activitats jurídiques, de lloguers, agències de viatge i seguretat. Finalment, l’administració pública, educació, sanitat i serveis socials manté un creixement d’un 3,3%, dues dècimes menys que el trimestre anterior. Pel que fa a la construcció, presenta una taxa interanual del 3,6%, quatre dècimes superior als resultats del trimestre anterior (3,2%).

La indústria, per la seva part, mostra una taxa de variació negativa del -2,4%, tres dècimes superior al trimestre anterior (-2,7%). Per branques d’activitat aquest resultat és conseqüència d’una evolució decreixent de diverses branques, entre les quals destaquen la indústria metal·lúrgica, química i tèxtil. En canvi, algunes activitats com la fabricació de maquinària, cautxú i matèries plàstiques han millorat la seva producció. També destaca específicament l’augment de la producció de vehicles de motor, que mostra una tendència positiva, coherent amb el creixement experimentat per les seves exportacions. Finalment, el sector agrari registra una variació interanual negativa del -16,0%, que representa un empitjorament respecte a trimestres anteriors.

Més notícies
Escumosos rosats / Cedida

Els escumosos lluiten per convertir-se en un producte de consum habitual

Notícia: Els escumosos lluiten per convertir-se en un producte de consum habitual
Comparteix
Alguns cellers inicien projectes per vendre escumosos durant tot l'any i no només per Nadal
El director general del grup Petronieves, Lluís Nieves / Mireia Comas

El nou impost espanyol a l’energia aboca Petronieves a una “situació crítica”

Notícia: El nou impost espanyol a l’energia aboca Petronieves a una “situació crítica”
Comparteix
La supervivència de la comercialitzadora catalana, amb més de 30 anys d'activitat, en dubte per un tribut gairebé cinc vegades més alt que el seu resultat net
Pedro Sánchez, Emmanuel Macron i António Costa a la reunió sobre el Midcat / ACN

L’Estat tanca la porta a transportar gas natural entre Barcelona i Marsella

Notícia: L’Estat tanca la porta a transportar gas natural entre Barcelona i Marsella
Comparteix
Espanya, Portugal i França portaran davant d'Europa el nou projecte de gasoducte -l'H2Med- que substituirà el MidCat
Imatge d'arxiu d'un home mirant un ordinador / Pexels

El 83% de les pimes veuen problemàtic no rebre els pagaments a temps

Notícia: El 83% de les pimes veuen problemàtic no rebre els pagaments a temps
Comparteix
Si no es resolen amb urgència aquests problemes, a Catalunya hi ha unes 200.000 empreses en perill

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa