MónEconomia
Pacte fiscal o model federal: l’empresariat reclama un nou finançament

El model de finançament de Catalunya no funciona, segons el teixit empresarial del territori. Sigui per la manca d’inversió estatal, per la poca execució o bé pel retorn reduït en comparació a les aportacions de Catalunya a l’Estat, més d’una vintena d’organitzacions catalanes han assegurat que cal canviar de model. En un document signat per les 13 Cambres de Comerç de Catalunya, Foment, PIMEC, FemCAT, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el RACC, Barcelona Global i el Cercle d’Economia, es demana una reforma estructural i profunda de l’actual sistema o bé la implementació d’un de nou, que podria assimilar-se al model federal o un pacte fiscal.

Catalunya perd diners si es compara la recollida d’impostos amb la posterior inversió que es rep. En aquest sentit, el model espanyol es basa en l’equitat entre territoris, és a dir, no sempre que aportis més al conjunt en rebràs més. Aquest paràmetre és el que ara les organitzacions catalanes volen canviar, ja que asseguren que no és eficient. És per això que s’han ajuntat i han publicat un document que reconeix que “l’actual sistema no és ni transparent, ni equitatiu ni eficient i representa un obstacle important per al progrés econòmic i el benestar social de moltes comunitats autònomes, entre elles Catalunya”.

Entre els beneficis del model federal o del pacte fiscal, l’empresariat català ha assegurat que en el primer cas, és un sistema que permetria a l’Estat i als territoris compartir les mateixes bases imposables. “És un model similar al dels EUA, que permetria disposar de forma directa i dins del mateix exercici fiscal els ingressos que li corresponen”, han dit en el document les organitzacions. En el segon cas, el del pacte fiscal, asseguraria la suficiència financera de Catalunya. “La Generalitat administraria i recaptaria tots els tributs generats en el territori, i assumiria un poder normatiu sobre aquests, similar al que assumeixen les comunitats forals”, han conclòs.

Les organitzacions, però, no ha llençat el missatge buit, sinó que també han fet un llistat dels punts claus que han de millorar perquè la reforma sigui efectiva i coherent. Entre les quals hi ha la millora de les bestretes actuals, perquè “limiten la capacitat de gestió tributària, especialment durant les crisis econòmiques”, han asseverat. D’altra banda, també han explicat que és de vital importància que es marquin de manera molt més concreta les competències legislatives de cada regió, ja que “és una de les principals fonts de confusió i de conflicte entre les diferents administracions”.

Els presidents de Foment, Josep Sánchez Llibre, i Pimec, Antoni Cañete, a la sortida del Palau de la Generalitat / EP
Els presidents de Foment, Josep Sánchez Llibre, i Pimec, Antoni Cañete, a la sortida del Palau de la Generalitat / EP

Un sistema més acurat a l’hora de repartir recursos

Sense dubte, però, els punts més problemàtics que han descrit les organitzacions firmants del document són les desigualtats entre territoris. En aquest sentit, han posat sobre la taula un model que ajudaria a igualar la situació per a tots els ciutadans, ja que han assegurat que en el sistema actual es contemplen un conjunt de variables específiques per assignar els recursos, com l’estructura per edats de la població o la insularitat, però no inclou el diferencial en el cost de la vida als diversos territoris. “Cal tenir present que un euro no compra la mateixa cistella de productes a totes les comunitats”, han comentat en el document les organitzacions.

Per altra banda, també han criticat que no sempre es rep la inversió necessària per a aconseguir dur a terme tots els plans d’infraestructures que es necessiten. “Aquells territoris com Catalunya amb una major densitat i potencial econòmic, no estan rebent un nivell d’inversions proporcional a les seves necessitats, ni el volum d’aquestes inversions és proporcional al pes que representa el PIB català en el del conjunt de l’Estat”, ha lamentat les organitzacions. És per això que han demanat un nou repartiment que tingui en compte aquesta situació i li posi solució. Per acabar les organitzacions signants també han demanat que faci pública tota la informació necessària per poder conèixer les balances fiscals de tots els territoris amb l’Estat, un reclam que ja s’ha convertit en una constant, ja que el govern espanyol les manté en secret.

Més notícies
Imatge del túnel entre Olesa i Valadecavalls de la B-40 / David Zorrakino - Europa Press
L’estat només va executar el 42,9% del previst a Catalunya el 2022
Notícia: L’estat només va executar el 42,9% del previst a Catalunya el 2022
Comparteix
Catalunya va tornar a ser el territori amb un grau d'execució més baix de l'Estat
La consellera de Territori, Ester Capella / Departament de Territori
El Govern compra quasi 400 pisos al BBVA per 17,7 milions
Notícia: El Govern compra quasi 400 pisos al BBVA per 17,7 milions
Comparteix
El Govern ha pactat amb l'entitat financera un preu unitari de 45.000 euros per pis
Imatge d'arxiu del logotip d'Apple en una de les seves botigues / Europa Press
Europa imposa a Apple una multa de més de 1.800 milions d’euros
Notícia: Europa imposa a Apple una multa de més de 1.800 milions d’euros
Comparteix
Les restriccions que la tecnològica nord-americana imposava a altres serveis de música alternatius "són il·legals"
Una oficina del SOC / ACN
Catalunya trenca la mala ratxa d’atur i ja frega els 3,7 milions d’ocupats
Notícia: Catalunya trenca la mala ratxa d’atur i ja frega els 3,7 milions d’ocupats
Comparteix
El mercat laboral del país crea 23.637 llocs de treball durant el segon mes de l'any | La desocupació mostra un lleuger retrocés, proper a les 700 persones

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a març 05, 2024 | 09:46
    Veterà antifranquista. març 05, 2024 | 09:46
    El setembre del 1979 vaig tenir una trobada amb un dels redactors de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Jo no estava d'acord amb el sistema de finançament que proposava: deixar-ho tot en mans del Govern Estatal. Li vaig exposar els meus dubtes i em responguè que "Aixó no tenia cap impoortància; en unnparell de mesos pactarem una fórmula de finançament". Han passat 45 anys i ja veieu com estem.
  2. Icona del comentari de: Delfí Artós a març 05, 2024 | 12:24
    Delfí Artós març 05, 2024 | 12:24
    És el mateix "empresariat" que fa uns anys reclamava un ministre espanyol de foment que fos català... Si "l'empresariat" vol ministres catalans i un bon finançament públic, el que ha de fer és remar cap a la independència. És obvi amb la independència, en el nostre estat propi, tots els ministres seran catalans i hi haurà un "nou" finançament, sens cap mena de dubte. A tothom, inclòs "l'empresariat", ens cal molt més sentit comú, tenir menys prejudicis i plantar cara a l'estat espanyol, ara ja no hi valen excuses, si algú en tenia dubtes, ja coneixem com actua Espanya de primera mà, de fet com sempre ha actuat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa