El CEO de Seat i Cupra i president de la patronal Anfac Wayne Griffiths alerta que la normativa Euro 7, que restringeix les emissions dels vehicles de combustió als països membres, pot destruir “milers de llocs de treball”. La directriu, que entraria en vigor el juliol del 2025, pot provocar, segons el directiu, el tancament de diverses fàbriques del sector a l’Estat espanyol. En aquest sentit, ha reclamat a la ministra d’indústria del govern de Pedro Sánchez, Reyes Maroto, que no hi doni suport.
“No té sentit com a país acceptar la norma Euro 7 d’emissions”, ha etzibat el representant patronal davant Maroto. Així, Griffiths ha titllat les restriccions comunitàries –que encara se sotmeten a debat a Brussel·les– de “poc realistes” tant en els terminis d’execució com en la capacitat tècnica del sector per aplicar els canvis necessaris. Les reformes que hauria d’aplicar l’automòbil de l’Estat espanyol són, assegura, “financerament inviables”.

Millores marginals
Si bé les restriccions concretes que aplica Euro 7 poden ser potencialment nocives per a la indústria atomobilística europea tal com està definida, la millora sobre les actuals restriccions en termes mediambientals, segons Griffiths, no és prou important. L’avenç en comparació amb Euro 6, la regulació vigent als 27, serà “marginal”, així com la reducció d’emissions contaminants per part dels vehicles de combustió.
Segons Griffiths, els vehicles més afectats serien els turismes petits i mitjans, unes gammes de vehicles especialment abundants a les línies de producció de l’Estat. “La majoria de vehicles que fabriquem desapareixerien si entra en vigor el juliol del 2025”, apunta el president d’Anfac. No adreça, a més, el gran problema del parc mòbil espanyol, l’envelliment. De fet, asseguren, podria aprofundir-lo, en tant que incrementaria el preu de molts models pels volts dels 2.000 euros.
Moncloa encara no s’ha decidit
Després de les asseveracions de Griffiths, Maroto ha apuntat que el govern espanyol encara no ha fixat la seva posició respecte de la norma Euro 7. Moncloa, assegura, es troba en un procés d'”escolta activa” a les institucions i cap a la indústria, en tant que el debat a escala continental roman “molt obert”. Tot i això, afegeix, l’executiu de Sánchez trigarà poc a decidir-se en un sentit o un altre.
El debat de la directriu, a més, arribaria coincidint amb la presidència espanyola del consell Europeu, durant el segon semestre del 2023. “Actuarem d’acord amb la defensa de la reindustrialització d’Europa i tenint en compte la prioritat que és el canvi climàtic”, ha argumentat la ministra.