Tot Economia
El PIB català creix un 0,1% al tercer trimestre i s’apropa a l’estancament

El PIB català s’estanca durant el tercer trimestre amb un creixement del 0,1%, una caiguda d’1,3 punts percentuals en comparació amb l’anterior. Segons les dades publicades per l’Idescat, en tancar el mes de setembre l’economia del país mostra una tendència similar a l’espanyola i l’europea, si bé lleugerament pitjor. En el mateix període de tres mesos, el producte interior brut dels veïns comunitaris ha crescut un 0,2%, el mateix ritme que l’estimat per a Espanya per l’Institut Nacional d’Estadística.

Si s’observen les dades interanuals, en comparació amb el tercer trimestre del 2021 Catalunya ha crescut un 4%. La variació any a any cau en comparació amb el segon trimestre d’enguany en prop d’un punt, en tant que entre el maig i l’agost l’economia del país havia accelerat un 4,9% respecte de l’any anterior.

Composició interna

L’agricultura ha estat el sector més castigat durant el trimestre, amb una caiguda del valor afegit brut superior als tres punts. Així, en comparació amb el 2021, el sector primari del país aporta a l’economia catalana un 15% menys. La indústria registra uns resultats complexos: si bé creix dues dècimes en termes intertrimestrals, la comparació amb el 2021 la deixa prop de 2,5 punts en negatiu. El principal motiu de l’alentiment de la facturació industrial és l’augment dels preus de l’energia, que durant l’estiu del passat exercici encara estava lluny de notar-se. Els sectors industrial amb pitjor rendiment han estat la producció farmacèutica i la maquinària, mentre que l’automoció, a la baixa durant mesos, mostra els seus primers signes de recuperació després de la crisi de matèries primeres.

Per altra banda, el sector serveis torna a ser el principal motor econòmic del país. Si bé trimestre a trimestre les dades del sector són lleugerament negatives, l’acceleració en comparació amb l’estiu del 2021, encara sota els efectes d’algunes restriccions sanitàries, s’eleva fins al 6% interanual –contra el 7,1% de l’anterior trimestre–. El sector aeri, unit a la restauració i l’hoteleria, sostenen el rendiment del terciari català; tot i que també aguanten activitats com l’emmagatzematge i transport de productes o el comerç a l’engrós.

Finalment, la construcció és l’únic dels grans sectors estudiats que no cau en termes intertrimestrals. L’edificació catalana creix un 2,7% en comparació amb l’any passat, i manté al tercer trimestre la seva aportació a l’economia si es compara amb el període comprès entre l’abril i el juny.

Més notícies
AIReF es mostra optimista a llarg termini amb el dèficit català / EP

L’Autoritat Fiscal eleva el dèficit català fins a l’1,3% del PIB

Notícia: L’Autoritat Fiscal eleva el dèficit català fins a l’1,3% del PIB
Comparteix
Els analistes de l'AIReF situen el desequilibri negatiu dels comptes públics del país set dècimes per sobre de les estimacions de la Generalitat
Notícia: L’Autoritat Fiscal eleva el dèficit català fins a l’1,3% del PIB - Mobile
Imatge d'arxiu d'una terrassa de Barcelona / David Zorrakino - Europa Press

L’economia espanyola s’estanca i el PIB frena el creixement al 0,2

Notícia: L’economia espanyola s’estanca i el PIB frena el creixement al 0,2
Comparteix
L'activitat econòmica espanyola durant el 3r trimestre va ser un 1,3% inferior a la del segon trimestre
Notícia: L’economia espanyola s’estanca i el PIB frena el creixement al 0,2 - Mobile
El pes de les vendes a l'exterior sobre l'economia catalana ja supera el de mercats europeus homologables com Suècia o Dinamarca / ACN

Les exportacions catalanes arriben al 33% del PIB

Notícia: Les exportacions catalanes arriben al 33% del PIB
Comparteix
La facturació exterior de les empreses del país té més pes econòmic que la de potències europees com Suècia o Dinamarca
Notícia: Les exportacions catalanes arriben al 33% del PIB - Mobile
La directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva / EP

L’FMI ratifica el cop a Espanya: el PIB creixerà només un 1,2%

Notícia: L’FMI ratifica el cop a Espanya: el PIB creixerà només un 1,2%
Comparteix
L'organisme monetari rebat l'executiu espanyol i retalla un 0,9% les estimacions de Calviño i Montero
Notícia: L’FMI ratifica el cop a Espanya: el PIB creixerà només un 1,2% - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa