MónEconomia
Lagarde carrega contra la rebaixa de l’IVA dels aliments de Sánchez
  • CA

Les mesures del govern espanyol per intentar rebaixar la inflació no ha obtingut el vistiplau d’Europa. Concretament, ha estat la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, que aquest dijous ha carregat contra les mesures adoptades per Espanya pel que fa a la rebaixa dels preus. En una entrevista a Antena 3 la francesa ha advertit que la rebaixa de l’IVA dels aliments “no és l’eina ideal” per aconseguir els objectius que persegueix el govern espanyol.

En aquesta línia Lagarde ha recordat que ella va ser ministra de finances de França, entre el 2007 i el 2011, tot admetent que rebaixar l’IVA és una de les eines més fàcils per abaixar el preu dels aliments, però també ha assegurat que aquesta mesura té dos grans problemes. En primer lloc, ha recordat que no és una mesura progressiva, és a dir que beneficia a tota la societat quan només hauria d’anar destinada als més vulnerables. El segon gran problema d’aquesta, ha dit Lagarde, és que redueix els ingressos de l’Estat de forma considerable, afegint que tard o d’hora l’estat haurà de tornar a augmentar l’IVA dels aliments perquè aquests ingressos faran falta, el que provocarà una segona onada d’augment dels preus, per la qual cosa, al final, la mesura haurà servit de ben poc.

Per contra, Lagarde ha recomanat a l’estat que una millor mesura per lluitar contra l’alça dels preus alimentaris és el xec de 200 euros per a famílies amb ingressos baixos que ha engegat l’executiu espanyol. “Això em sembla que té un objectiu molt més clar i que fa un millor ús dels recursos”.

Ferrovial i la unificació del mercat europeu

Un altre dels temes tractats a l’entrevista ha estat la fuga de Ferrovial a Holanda. Sobre aquest cas la presidenta del BCE ha evitat pronunciar-se específicament sobre, però sí que ha posat sobre la taula el fet que la marxa de l’empresa madrilenya als Països Baixos demostra la necessitat d’unificar el mercat europeu, perquè actualment a Europa hi ha un mercat molt fragmentat amb “diferents marcs legals i regles impositives”.

Augment dels tipus

L’altre tema estrella que rodeja el BCE els últims mesos és el continu augment dels tipus d’interès. Sobre això Lagarde també ha confirmat que el BCE augmentarà en mig punt els tipus d’interès d’aquí a dues setmanes, com ja estava previst. En aquesta línia la presidenta del supervisor europeu ha assegurat que faran el que sigui necessari “perquè la inflació baixi del 2%”. En tot cas, no ha apuntat que “no és segur” que el BCE segueixi augmentant tipus en els pròxims mesos. “Les dades ens faran adoptar, o no, les decisions”, ha dit.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'una oficina de treball a Catalunya / ACN
L’atur es manté estable a Catalunya al febrer sobre els 350.000 desocupats
Notícia: L’atur es manté estable a Catalunya al febrer sobre els 350.000 desocupats
Comparteix
L'atur va baixar a Catalunya en 356 persones durant el mes de febrer, el que suposa una baixada del 0,1%
Imatge d'arxiu d'un dron volant / ACN
Els robots conquereixen la cadena logística catalana
Notícia: Els robots conquereixen la cadena logística catalana
Comparteix
La robòtica està facilitant l'enviament de paquets d'última milla i l'automatització de les plantes industrials
Les bateries vegetals que es camuflen en les zones verdes construïdes per Bioo / J.C.
Bioo, l’empresa barcelonina que genera electricitat a través de les plantes
Notícia: Bioo, l’empresa barcelonina que genera electricitat a través de les plantes
Comparteix
L'empresa amb seu barcelonina està disposada a liderar el canvi dels entorns urbans per fer-los més sostenibles
Logotip del 4YFN a l'entrada del pavelló 6 de la Fira de Barcelona, on se celebra el congrés / ACN
Microverse, la catalana finalista a la millor start-up del 4YFN
Notícia: Microverse, la catalana finalista a la millor start-up del 4YFN
Comparteix
La companyia catalana proporciona classes de contingut professional en línia per a formar programadors a escala mundial

Comentaris

  1. Icona del comentari de: mala peça a març 02, 2023 | 12:04
    mala peça març 02, 2023 | 12:04
    mala pecura, passessis misèria de per vida, lladregota ... ep i no és en defensa del pedro
  2. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a març 02, 2023 | 16:05
    uno que vive en Tabarnia març 02, 2023 | 16:05
    ho diu una que regalan un mocador de coll dels seus podria viure una familia be i amb dignitat tres mesos
  3. Icona del comentari de: No ets capaç de posar solucions, sols empobreix es la gent a març 02, 2023 | 16:54
    No ets capaç de posar solucions, sols empobreix es la gent març 02, 2023 | 16:54
    Crec que fas molt mala feina. Veuria bé que les noves hipoteques fossin molt més cares, la persona podrà signar-lo o no, si no compra la vivenda ja farà baixar la inflació. Ara carregar els mort sobre persones que estan atrapades NO. Envies la gent a viure en la misèria mentre els bancs, que són tan culpables, s'enriqueixen. Crec que si no actués millor has de dimitir. Quant cobres, tu?
  4. Icona del comentari de: fat boy a març 02, 2023 | 16:59
    fat boy març 02, 2023 | 16:59
    Que li sembla que els bancs s'hagin embutxacat 60.000.000.000 d'euros dels nostres impostos?.
  5. Icona del comentari de: Ricard a març 02, 2023 | 20:55
    Ricard març 02, 2023 | 20:55
    El president del govern catala ha acusat aquest dijous el president de Caixabank de manca de “compromís” amb el país per haver impulsat el canvi de la seu social de la companyia a Valencia. Aragonès ha recordat que els empresaris tenen “una enorme responsabilitat social a les societats on neixen i despleguen la seva acció”. “A Catalunya hi ha exemples positius de grans empresaris compromesos amb el seu país”, ha dit, però “per descomptat, després d’aquest anunci, crec que no és el cas de Caixabank”. El president català també ha avançat que el seu executiu analitzarà el canvi de seu per veure si el trasllat “es correspon amb la legalitat”. Fonts de la Plaça de Sant Jaume han apuntat aquest dijous que les raons que ha ofert Caixabank per a aquest canvi de seu social “no se sostenen” perquè “no són clares i no semblen sòlides”. “Probablement la decisió se sustenta amb arguments politics, i per tant, podria respondre a raons personals”, han afirmat. Les mateixes fonts destaquen que la seguretat jurídica –un dels arguments esgrimits per Caixabank per justificar el traspàs a Valencia- “està fora de dubte”. La situació que s’ha generat, apunten “posa de relleu la necessitat d’una harmonització per evitar la competència entre territoris per les empreses”. Nota: Allà on posa Aragonès, Caixabank i Valencia posin Santxes, Ferrovial i Països Baixos. I és que els castellans a cínics criminals no els guanya ningú.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa