MónEconomia
La UE fixa en un 42% el mínim del consum de renovables el 2030

El Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu han arribat a un acord provisional perquè les renovables representin almenys un 42,5% del consum domèstic i industrial el 2030, amb la possibilitat d’ampliar la quota fins al 45%. En l’actualitat, la quota d’ús de les renovables dins de les llars és del 32%. Segons ha explicat el Consell en un comunicat que ha remès l’ACN, cada estat podrà escollir les mesures que cregui oportunes per assolir la fita, amb l’objectiu d’accelerar la integració de l’energia verda en aquests sectors on la seva implementació “ha estat lenta”. Entre les mesures proposades hi ha l’ús més gran de l’hidrogen verd al sector industrial i la reducció d’emissions en el transport.

En el cas de l’ús domèstic, quant als edificis, l’acord provisional determina que almenys un 49% de l’energia que consumeixin les llars el 2030 provingui de fonts renovables. Per aconseguir-ho, proposa un increment de la quota del 0,8% anual fins al 2026, i de l’1,1% anual entre 2026 i 2030. En el cas de la biomassa -un altre de les energies més utilitzades en àmbit domèstic- Parlament i Consell es limiten a subratllar que cal reforçar els criteris de sostenibilitat en el seu ús com a font d’energia, “reduint el risc de producció no sostenible”.

Per altra banda, l’acord inclou l’acceleració dels tràmits burocràtics per desenvolupar i implementar projectes d’energies renovables. La UE encarrega aquesta tasca als estats, en un context en què les institucions insisteixen en la necessitat de continuar reduint la dependència energètica de Rússia. L’acord provisional assolit aquest dijous es traslladarà ara als negociadors dels diferents estats al Consell de la UE i posteriorment a l’Eurocambra per a la seva aprovació. Després, tant el Parlament Europeu com el Consell haurà d’adoptar formalment la directiva perquè aquesta es publiqui al Diari Oficial de la Unió Europea i entri en vigor.

La indústria i el transport, dos àmbits necessaris

En l’àmbit del transport, tant Consell com Eurocambra donen la possibilitat d’escollir dues opcions. Per una banda, una reducció del 14,5% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle abans del 2030. L’altra possibilitat és que les renovables representin almenys el 29% del consum final en el sector l’any 2030. L’acord, a més, fixa un objectiu addicional pel qual la quota dels biocombustibles i els carburants procedents d’energies renovables en el transport sigui del 5,5%. Dins aquesta fita, es requereix que almenys un 1% d’aquests combustibles siguin els famosos e-fuels.

Pel que fa a la indústria, els negociadors de les dues institucions han acordat un increment anual de l’1,6% en l’ús d’energies renovables. En aquest sentit, han establert que el 42% de l’hidrogen que utilitzin les empreses de cara al 2030 provingui de combustibles renovables d’origen no biològic, un percentatge que l’any 2035 s’elevarà al 60%.

Més notícies
Un punt de càrrega del vehicle elèctric / EP
Les renovables fan trontollar el futur model de negoci del petroli català
Notícia: Les renovables fan trontollar el futur model de negoci del petroli català
Comparteix
Els petits propietaris asseguren que la transformació del sector no és imminent, però serà necessària
Fotografia d'un molí de la Conca del Barberà / Mireia Comas
Europa perd la cursa de les renovables contra la potència industrial xinesa
Notícia: Europa perd la cursa de les renovables contra la potència industrial xinesa
Comparteix
La Unió Europea arriba tard a l'atracció d'un teixit empresarial de valor per produir de manera sobirana l'energia verda
La consellera d'Economia, Natàlia Mas / ACN
Catalunya es podria arribar a gastar més de 60.000 milions en renovables
Notícia: Catalunya es podria arribar a gastar més de 60.000 milions en renovables
Comparteix
El quarantè número de la Nota d'Economia 107 recull gairebé una vintena d'estudis que posen de manifest la necessitat d'aconseguir la neutralitat climàtica el 2050
Un dels parcs eòlics de la Conca del Barberà / Mireia Comas
L’empresariat català pica el crostó al Govern per la manca de renovables
Notícia: L’empresariat català pica el crostó al Govern per la manca de renovables
Comparteix
El Govern que ha canviat la tendència respecte a la implantació de renovables

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa