MónEconomia
Europa reclama més duresa al BCE contra el risc del crèdit bancari
  • CA

El daltabaix bancari que va suposar la fallida de Credit Suisse va tornar a posar en guàrdia les institucions financeres europees. Davant d’aquesta tessitura el Tribunal de Comptes Europeu ha reclamat aquest divendres al Banc Central Europeu (BCE) més esforços de supervisió per a garantir que els bancs de la UE gestionin adequadament el seu risc de crèdit, en particular el relatiu a prestataris que no reemborsen els seus préstecs.

En un informe, els considerats auditors de la UE destaquen la importància d’aquesta vigilància sobre el risc crèdit perquè consideren que si se’n fa una mala gestió per part dels bancs pot acabar amb la seva viabilitat i, per conseqüència amb el sistema financer en el seu conjunt. L’escrit assenyala que tot i les tasques de supervisió del risc de crèdit i els préstecs problemàtics dels bancs per part del BCE, l’organisme liderat per Christine Lagarde no va imposar requisits de capital proporcionalment més elevats a les entitats de major risc. A més, també veuen que el BCE tampoc va intensificar prou les mesures de supervisió quan els bancs presentaven insuficiències persistents en la gestió del risc de crèdit.

“Per a evitar situacions d’inviabilitat bancària a causa d’una mala gestió del risc de crèdit, el BCE ha de garantir que els bancs gestionin adequadament tals riscos”, ha assenyalat l’auditor responsable de l’informe, Mihails Kozlovs. Alhora, també ha incidit en el fet que “això és crucial donada la importància de la confiança en el sector bancari i les difícils condicions econòmiques actuals”.

El BCE no és eficaç

A més a més, els auditors asseguren que el BCE no és del tot eficaç a l’hora d’usar els seus instruments i competències per regular i supervisar el mercat bancari. De fet, consideren que hi ha millors maneres de garantir que els riscos identificats estiguin plenament coberts per capital addicional o per a donar instruccions als bancs a fi que gestionin millor aquest risc. Tot i aquest comentari també creuen que les avaluacions del BCE sobre els riscos de crèdit i els controls dels bancs eren, en general, de bona qualitat.

En aquest sentit, han advertit que el canvi d’enfocament aplicat pel BCE el 2021 per a determinar l’import del capital que un banc ha de mantenir per sobre del mínim reglamentari no garanteix que es cobreixin adequadament diversos riscos, i el BCE no l’ha aplicat de manera coherent. En particular, subratllen que el BCE no va imposar requisits proporcionalment més elevats quan els bancs s’enfrontaven a riscos més elevats, cosa que significa que els riscos no estan clarament vinculats al requisit imposat.

Falta personal

D’igual manera, els auditors han criticat la falta de personal, tant del BCE com de les autoritats nacionals, que treballa en la supervisió bancària i la durada del cicle de supervisió de 2021, la qual cosa podria donar lloc a avaluacions obsoletes. A més, també han evidenciat que el BCE no va utilitzar sistemàticament les seves competències de supervisió respecte als bancs que no disposaven de processos i dades sòlides per a identificar i mesurar dels préstecs dubtosos.

Més notícies
Una torre de distribució electricitat - Europa Press
L’IPC repunta fins al 3,9% a Catalunya per l’energia i els carburants
Notícia: L’IPC repunta fins al 3,9% a Catalunya per l’energia i els carburants
Comparteix
Un menor abaratiment de l'electricitat i la pujada interanual de la benzina per la retirada dels 20 cèntims equilibren la inflació després de la caiguda dels aliments
El delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, i el director general d'Ariño Duglass, Raimundo García / CZFB
Ariño Design, la maquinària catalana del tren del futur
Notícia: Ariño Design, la maquinària catalana del tren del futur
Comparteix
L'empresa ja compta amb un equip de 25 persones, s'enfoca a solucions de disseny innovadores del sector del tren
El fundador de Silence, Carlos Sotelo, amb un S04 / EP
Silence preveu fabricar 40.000 nanocotxes a la Zona Franca
Notícia: Silence preveu fabricar 40.000 nanocotxes a la Zona Franca
Comparteix
El fundador de l'automobilística Carlos Sotelo es dona "tres o quatre anys" per elevar el ritme de producció del model S04
Un tren de Rodalies arriba a l'estació de Flaçà / ACN
La Cambra denuncia la manca d’inversió governamental a Rodalies
Notícia: La Cambra denuncia la manca d’inversió governamental a Rodalies
Comparteix
L'entitat barcelonina reclama el finançament nul de l'Estat en les infraestructures ferroviàries de Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa