MónEconomia
El fundador d’AliExpress reapareix a la Xina després d’un any desaparegut

Després d’un any desaparegut l’empresari xinès Jack Ma, fundador del marketplace Alibaba -matriu d’AliExpress– i una de les majors fortunes de tota la Xina, ha reaparegut en públic. L’empresari va caure en desgràcia a finals del 2020 després que les autoritats xineses paralitzessin que van frustrar la sortida a borsa de la seva fintech, Ant Group, que hagués estat la més gran de la història. La reaparició de Ma ha estat amb una visita a una escola que va fundar l’any 2017 a la seva ciutat natal, Hangzhou. A més, que segons explica el South Cina Morning Post -el diari més important de Hong Kong i propietat d’Alibaba- l’empresari hauria estat vivint fora de la Xina durant l’últim any aproximadament.

En aquests últims anys s’havia especulat en més d’una ocasió que les autoritats xineses havien detingut Ma fins que l’octubre del 2021 va reaparèixer a Eivissa. Des d’aleshores també se l’havia anat veient en diverses ubicacions, com el Japó o Tailàndia, però en general havia optat per mantenir un perfil baix pel que fa a les seves aparicions en públic. Tot plegat, s’ha donat en un moment en el qual sembla que el govern de Xi Jinping podria posar punt final al que ha estat una dura campanya de pressió reguladora contra els empresaris del país i a moltes restriccions per a la inversió del sector tecnològic.

Imatge d'arxiu del fundador d'Alibaba, Jack Ma / Europa Press
Imatge d’arxiu del fundador d’Alibaba, Jack Ma / Europa Press

A més, segons diversos mitjans internacionals i xinesos, la reaparició de Ma, que s’especula que ja faria una setmana que es troba en territori xinès, serviria, efectivament, per a enviar al sector privat xinès sobre aquesta relaxació de les autoritats xineses amb l’empresariat. A més aquest fet es traduiria amb la voluntat de tornar a impulsar un sector que contribueixi a reactivar el creixement de l’economia xinesa, després de tres anys de pandèmia.

Fins a la seva caiguda en desgràcia, Jack Ma, era una de les figures empresarials més populars de la Xina i va desaparèixer abruptament de l’escena pública el novembre de 2020, uns dies abans de la frustrada sortida en borsa d’Ant Group, que tenia previst entrar a la borsa de Hong Kong i Shanghái en el que hagués estat la sortida més gran a borsa de la història en estimar-se una recaptació de 133.656 milions de dòlars hongkoneses (15.818 milions d’euros) i 114.944 milions de iuans (13.604 milions d’euros). Tot plegat es va produir després que l’empresari critiqués obertament a Pequín en afirmar que el sistema financer del gegant asiàtic estava dirigit “com una casa de préstecs”.

Visita a l’escola

Ma ha reaparegut visitant una escola a la seva ciutat natal i segons ha apuntat el mateix centre l’empresari hauria conversat amb els professors sobre els reptes tecnològics que suposen per a la formació dels estudiants innovacions com la intel·ligència artificial (IA). En aquest sentit, segons l’escola, l’empresari hauria assenyalat que tecnologies com ChatGPT són només el començament de l’era de la IA, subratllant la necessitat d’usar aquesta tecnologia per a resoldre problemes en lloc de ser controlats per ella, ja que, encara que la força física i mental humana sigui inferior a la de les màquines, aquestes només tenen un “nucli”, mentre que els humans tenen un “cor”.

No és la primera desaparició

El retorn de Ma a la vida pública es contraposa amb la desaparició del fundador del banc Renaissance Hòldings, Bao Fan, el passat 17 de febrer. La mateixa empresa va ser la que va anunciar el succés i no va ser fins deu dies després les autoritats del país van comunicar que l’empresari estava col·laborant amb les autoritats en una recerca. Aquesta desaparició va suposar que el banc perdés un 30% del seu valor en borsa.

A més, el passat desembre, l’Administració Estatal de Regulació de Mercat Xina va anunciar l’obertura d’una recerca sobre “presumptes comportaments monopolístics” d’Alibaba, mentre que el Banc Popular de la Xina instava a Ant Group a emprendre una profunda revisió de les seves activitats.

Més notícies
Imatge de recurs de la C-32 / ACN
La UE avança cap a la prohibició dels motors de combustió el 2035
Notícia: La UE avança cap a la prohibició dels motors de combustió el 2035
Comparteix
Els ministres d'Energia europeus aprovaran la mesura aquest dimarts després de l'acord amb Alemanya
La consellera d'Economia, Natàlia Mas / ACN
Catalunya es podria arribar a gastar més de 60.000 milions en renovables
Notícia: Catalunya es podria arribar a gastar més de 60.000 milions en renovables
Comparteix
El quarantè número de la Nota d'Economia 107 recull gairebé una vintena d'estudis que posen de manifest la necessitat d'aconseguir la neutralitat climàtica el 2050
Imatge d'una oficina bancària del BBVA / Isabel Infantes - Europa Press
La Moncloa obligarà els bancs a estar més presents als pobles petits
Notícia: La Moncloa obligarà els bancs a estar més presents als pobles petits
Comparteix
Els bancs hauran d'atendre la seva clientela de manera presencial dos dies per setmana en els municipis de menys de 5.000 habitants
Imatge d'un dels locals de Dino a Doha / ACN
La catalana Dino obre dues noves gelateries a Perpinyà i Qatar
Notícia: La catalana Dino obre dues noves gelateries a Perpinyà i Qatar
Comparteix
L'objectiu de Dino per 2023 és obrir fins a 7 noves gelateries i seguir amb l'expansió internacional

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa