MónEconomia
Credit Suisse s’enfonsa en borsa i fa albirar la crisi financera a Europa

Nova jornada de pànic borsari a Credit Suisse i a tot Europa. Les accions del banc d’inversió suís han caigut aquest dimecres més d’un 25% per cotitzar a 1,67 francs suïssos, el seu mínim històric. Aquesta davallada sense precedents empitjora, i molt, una situació que ja era crítica fa sis mesos. De fet, en l’últim any el banc d’inversió ha perdut un 75,2% del seu valor en borsa, el que suposa una de les majors crisis de l’entitat. Aquesta nova caiguda del banc suís ha tornat a portar el pànic a les places europees, que estan perdent, hora rere hora la confiança en la banca continental, fent albirar una nova crisi financera.

Com ja hem dit la crisi al banc suís ve de lluny, però aquesta última setmana s’ha contagiat de la caiguda del Silicon Valley Bank (SVB) i del Signature Bank, empitjorant la situació de la companyia. Tot plegat està provocant que els clients estiguin fugint del banc, i en un negoci on la confiança de la clientela ho és pràcticament tot, el que provoca que puguem estar davant de la fi d’un dels bancs més històrics del Vell Continent. De fet, aquesta fuga de clients no és només una sensació, ja que els resultats de l’entitat mostra com, efectivament, la pèrdua de la massa clientelar segueix sent el principal problema de la companyia.

Aràbia Saudita descarta augmentar la seva participació

La situació desesperada del banc, a més, s’ha agreujat encara més aquest dimecres quan el principal accionista del banc, el Banc Nacional Saudita, ha anunciat que no augmentarà la seva participació del 9,88% a Credit Suisse, segons ha indicat el president del prestador àrab, Ammar Al Khudairy, en una entrevista a Bloomberg. “La resposta és absolutament no, per moltes raons fora de la raó més simple, que és reguladora i estatutària”, ha assegurat Al Khudairy a l’entrevista. El dirigent saudita ha afegit que actualment posseeixen un 9,8% del banc i que si volen sobrepassar el 10% se’ls aplicarien noves regles “tant del regulador àrab, del regulador europeu o del regulador suís i no estem inclinats a entrar en un nou règim regulador”.

Ara bé, per intentar clamar a la seva clientela, el president de Credit Suisse, Axel Lehmann, va assegurar, en una conferència a l’Aràbia Saudita, que l’entitat no necessitava l’assistència del govern de Suïssa. Així mateix, va subratllar que els problemes actuals de l’entitat suïssa no eren comparables amb el col·lapse de Silicon Valley Bank, particularment perquè els bancs estan regulats de manera diferent. “Tenim índexs de capital sòlids, un balanç sòlid”, va dir Lehmann. “Ja prenem la medicina”, va afegir, referint-se a l’extens programa de reestructuració anunciat a l’octubre per Credit Suisse.

La banca espanyola es contagia i torna als números vermells

Tot aquest conflicte amb Credit Suisse s’ha contagiat a totes les borses europees. A l’Ibex s’ha experimentat una nova jornada plagada de xifres vermelles, especialment a la banca, que torna a liderar les caigudes del selectiu amb descensos superiors del 9%. En concret, l’Ibex ha caigut per sota dels 8.800 punts a les dues del migdia.

La jornada, marcada per la caiguda dels sis bancs cotitzats espanyols. El Banc Sabadell repeteix com el ‘fanalet vermell’ de la banca a l’ésser l’entitat que més cau, descendint un 10,67%. Per darrere les xifres dels bancs espanyols no són massa millors, ja que el BBVA s’enfonsa un 10,67% seguit, ja de lluny, pel Santander (-7,43%) i Bankinter (7,61%). Els bancs menys afectats són CaixaBank (-6,31%) i Unicaja, amb una caiguda del 6,52%. Les altres 29 empreses que conformen el selectiu espanyol, però, no es troben en massa millor posició, ja que només Iberdrola aconsegueix mantenir els números verds amb un tímid creixement del 0,41% pocs minuts després de les 2 del migdia.

Caigudes arreu d’Europa

La borsa espanyola s’ha vist afectada per l’affair Credit Suisse, però no ha estat l’única. La resta de grans borses europees també s’han vist arrossegades per la desfeta del banc suís. El DAX alemany queia un 3,04% cap a la mitja sessió, mentre que el CAC 40, a París, ho feia un 3,53% i el FTSE MIB italià es deixava un 3,70%. A més, l’Euro Stoxx 50 queia als volts de les 12 un 3,35%, al mateix temps que el FTSE 100 britànic es deixava un 2,45%.

En el mercat de divises, l’euro s’ha depreciat un 1,10% enfront del dòlar, perdent la cota dels 1,07 dòlars per euro. Així, el tipus de canvi del mercat s’ha arribat a situar en els 1,0616 dòlars.

Més notícies
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, en la presentacio del projecte 'Meetings&Mobility' / ACN
Acció destina 200 milions a donar suport a les empreses catalanes el 2023
Notícia: Acció destina 200 milions a donar suport a les empreses catalanes el 2023
Comparteix
L'organisme ha creat cinc noves línies d'ajut amb un pressupost de 13 milions pensades per impulsar projectes d'innovació
Imatge d'arxiu d'una aula a una escola catalana / ACN
La manca de finançament en educació pot condemnar l’economia catalana
Notícia: La manca de finançament en educació pot condemnar l’economia catalana
Comparteix
El dèficit en l’educació a Catalunya pot acabar revertint en uns pitjors resultats acadèmics i pitjor qualitat dels treballadors
Una torre de distribució electricitat - Europa Press
Nova mesura a les companyies elèctriques per evitar canvis fraudulents
Notícia: Nova mesura a les companyies elèctriques per evitar canvis fraudulents
Comparteix
Les denúncies a la CNMC dels clients per canvis d'empresa sense consentiment van augmentar un 360% el 2021
Imatge d'arxiu d'una botiga Zara a València / Rober Solsona - Europa Press
Inditex guanya una xifra rècord de 4.130 milions, un 27% més que el 2021
Notícia: Inditex guanya una xifra rècord de 4.130 milions, un 27% més que el 2021
Comparteix
Zara va tancar l'any amb unes vendes de 35.269 milions d'euros, un 17,5% més

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a març 15, 2023 | 15:14
    ciutadà març 15, 2023 | 15:14
    Els banquers poden estar tranquils; si algú ha de rebre serem els ciutadans d'a peu. Tanmateix fa goig veure'ls escagarrinats, aquests prepotents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa