MónEconomia
El Govern anuncia noves ajudes per al vehicle elèctric amb 65 milions

El Govern de la Generalitat ha anunciat aquesta tarda una ampliació de les ajudes per a l’adquisició del cotxe elèctric a Catalunya. Concretament, ho ha fet el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha explicat també que Catalunya ha rebut una segona ampliació de 65 milions d’euros del pla d’ajuts Moves III per a l’adquisició del vehicle elèctric i instal·lació de punts de recàrrega per a particulars i empreses. Aragonès ha fet aquest nou anunci en un l’acte on s’han reunit més de 200 representants del sector de l’automoció catalana. Amb aquests nous 65 milions Catalunya es converteix en el territori de l’Estat amb una inversió més elevada en aquests Moves III amb un total de 196 milions d’euros, seguit d’Andalusia amb 105 milions d’euros, Madrid -87 milions d’euros- i el País Valencià -85 milions d’euros-. 

Durant la seva intervenció el president també ha volgut remarcar la tasca del Govern envers el sector de l’automòbil a Catalunya. En aquesta línia ha recordat que durant aquesta legislatura, des del Departament d’Empresa i Treball, ja s’han destinat un total de 23 milions d’euros a projectes vinculats al sector de la mobilitat i l’automoció que han generat 2.131 llocs de treball i ha provocat una inversió privada de 114 milions d’euros durant el període 2021-2022. A aquesta xifra cal afegir-hi, ha remarcat Aragonès, totes les ajudes directes que el Govern destinarà per fer realitat el projecte Future Fast Forward, que compta amb l’electrificació de la planta de Martorell, i que suposarà una inversió de 3.000 milions d’euros; i la implantació d’ILJIN a Mont-Roig del Camp, amb una inversió de 600 milions d’euros i la creació de 500 llocs de treball.

El president Pere Aragonès, els consellers Roger Torrent i Natàlia Mas i el president de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac) i CEO de Seat, Wayne Griffiths / Europa Press
El president Pere Aragonès, els consellers Roger Torrent i Natàlia Mas i el president de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac) i CEO de Seat, Wayne Griffiths / Europa Press

El sector ha de veure Catalunya com un país amic de l’automòbil

Durant l’acte de suport al sector de l’automòbil ha intervingut el president d’Anfac i CEO de Seat i Cupra, Wayne Griffiths, que ha reclamat al Govern i a les diferents administracions amb presència a Catalunya que mostrin el país com un amic de l’automòbil, ja que sinó les inversions sobre aquest sector acabaran marxant a països tercers.

En aquesta línia Griffiths ha reclamat al govern que s’estableixi un model de mobilitat sostenible a Catalunya per tal d’incentivar i accelerar les mesures per fer més atractiu el vehicle elèctric per a la població i el teixit empresarial. De fet, el directiu de Seat ha recordat que si no s’aplica ràpidament aquesta mesura el país seguirà a la cua d’Europa en mobilitat elèctrica.

Griffiths també ha recordat que durant el 2022, Catalunya va arribar a un 11,7% del mercat amb cotxes electrificats, una xifra molt per sota del 21% de quota a Europa. Una dada que segur que no millora si el país no prioritza la xarxa de recàrrega elèctrica, encara que ha recordat que Catalunya lidera el desenvolupament a Espanya amb 4.500 punts de recàrrega, però està lluny de l’objectiu d’enguany que és superar els 11.000 punts.

Reindustrialització de Catalunya

Durant l’acte també hi ha participat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha insistit en la voluntat ferma del Govern per reindustrialitzar Catalunya. A més el conseller ha assegurat que aquest procés de canvi de la indústria serà en clau verda i amb projectes estratègics portin més activitat econòmica al país i que generin nous llocs de treball estables i de qualitat. L’objectiu de tot plegat, ha recordat Torrent és rellançar, transformar i modernitzar la indústria catalana de manera que representi el 25% del PIB el 2030, tal com marca el Pacte Nacional per la Indústria. En aquesta línia, el conseller Torrent ha explicat que Catalunya ja compta actualment amb 73 start-ups del sector de la mobilitat, una xifra que és un 35% superior a la de fa 5 anys i ocupen a 521 treballadors.

En aquest sentit, Torrent també ha volgut remarcar que durant l’últim any el Govern ha treballat en diferents taules de reindustrialització que han culminat en èxit. Aquest és el recent cas de Nissan, en què la solució combina la presència de dos fabricants de vehicles elèctrics, el Hub d’Electromobilitat i Silence, amb una part d’activitat logística a través de l’empresa Goodman, a qui s’ha adjudicat la gestió dels terrenys de la Zona Franca. Per la seva banda, Nissan mantindrà el seu centre de disseny a la zona. A més també ha recordat que hi ha hagut altres taules de reindustrialització que han acabat amb èxit com són la de Robert Bosch a Castellet i la Gornal i a Lliçà. 

Electrificació de la flota de la Generalitat

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha anunciat que en les pròximes setmanes es materialitzarà un projecte per a electrificar tota la flota de vehicles de la Generalitat i del sector públic català. En aquesta línia ha afegit que Catalunya “ha estat sempre una terra de motor” i que és un sector amb una importància singular per la seva potència i pes en l’economia catalana, per la qual cosa el sector privat i les administracions s’han de conjurar per a una transformació reeixida del sector.

Més notícies
María Jesús Montero ministra d'hisenda / Gustavo Valiente / Europa Press
Catalunya tanca 2022 amb un dèficit públic de 3.816 milions
Notícia: Catalunya tanca 2022 amb un dèficit públic de 3.816 milions
Comparteix
La xifra registrada en territori català equival a l'1,51% del PIB
Imatge de la plaça Alfons XII de Tortosa / ACN
Aquest és el municipi de Catalunya més barat per llogar-hi un habitatge
Notícia: Aquest és el municipi de Catalunya més barat per llogar-hi un habitatge
Comparteix
Tortosa és el municipi de Catalunya on més barat és llogar un habitatge amb un preu de 6,7 euros per metre quadrat
La seu de Grífols / ACN
Grífols i el sindicat redueixen a la meitat els acomiadaments a Catalunya
Notícia: Grífols i el sindicat redueixen a la meitat els acomiadaments a Catalunya
Comparteix
Comissions Obreres ha acordat amb la companyia deixar sense feina a 51 dels 92 treballadors que s'havien proposat inicialment
Habitatges de Barcelona, en una imatge / ACN
La UE fixa en un 42% el mínim del consum de renovables el 2030
Notícia: La UE fixa en un 42% el mínim del consum de renovables el 2030
Comparteix
La mesura afectarà tant el consum domèstic com l'industrial

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a març 31, 2023 | 01:00
    Anònim març 31, 2023 | 01:00
    Són molt d'esquerres però aposten pel vehicle privat, en comptes del transport públic, com aposten per la sanitat i l'educació privades. Això del vehicle elèctric és una nova enganyifa a major gloria dels fabricants de vehicles, perquè un automòbil contamina més durant el procés de fabricació que durant tota la seva vida útil i, pel que fa a l'electricitat, tot depèn de com es produeixi. La UE, per fer contentes les màfies nuclears franceses, diu que l'energia nuclear és energia verda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa