MónEconomia
L’FMI demana als bancs centrals actuar per a controlar la inflació
  • CA

La perspectiva d’una recessió suau combinada amb les expectatives que la menor pressió dels preus de l’energia hagi començat un procés de desinflació ha impulsat una relaxació de les condicions de finançament i el rebot de les borses arreu del món. Ara bé, tot i les condicions aparentment favorables en l’àmbit econòmic, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha instat als bancs centrals a no deixar-se portar per l’optimisme del mercat i actuar “sense demora” per a controlar la inflació. La posició del Fons ha arribat en un article signat pels economistes Tobias Adrian, Christopher Erceg i Fabio Natalucci, on adverteixen que encara que la inflació hagi disminuït i la taxa subjacent hagi retrocedit lleument en alguns països, “ambdues continuen sent massa altes” pel que és habitual.

En aquesta línia els tres experts considera que si bé aquesta millora de les condicions “pot fer que sigui temptador concloure que la política monetària s’està tornant massa restrictiva i està a punt de causar una contracció econòmica innecessària, els inversors poden ser massa optimistes sobre el progrés en la desinflació”. En aquest sentit, els economistes assenyalen que les esperances de veure com cau la inflació han anat acompanyades d’expectatives creixents que els bancs centrals no només deixaran d’endurir la política, sinó que aviat també baixaran els tipus amb bastant rapidesa.

D’aquesta manera, els tres economistes de l’FMI defensen que els bancs centrals han de mostrar-se decidits en la seva lluita contra la inflació i assegurar-se que la política monetària es mantingui prou restrictiva perquè la inflació torni a l’objectiu del 2% de manera duradora. Una estratègia que sembla que ha pres ja el banc Central Europeu, si ens cenyim a les declaracions que ha fet aquest dijous la seva presidenta, Christine Lagarde.

Així mateix, l’FMI adverteix que és probable que s’enfrontin a pressions per a flexibilitzar la política monetària a mesura que augmenti la desocupació i la inflació continuï caient. “Per tant, és fonamental que les autoritats es mantinguin resoltes i es concentrin a portar la inflació de retorn a la meta sense demora”, conclouen.

A més del BCE també sembla que tant el Banc d’Anglaterra com la Fed nord-americana també estan seguint aquesta posició, ja que en els últims dies també han encarit el preu del diner i han apujat els tipus, marcant una clar apolítica monetària restrictiva. L’organisme britànic ha optat per un augment idèntic a l’europeu, del 0,5%, mentre que els nord-americans, més propers al punt d’equilibri entre interessos i inflació, ja han aterrat als 25 punts bàsics -una xifra que Europa no assolirà fins, com a mínim, la reunió de política monetària del mes de maig-.

Més notícies
Exterior dels Serveis Territorials de Treball a Barcelona, on els representants de la comissió negociadora de la plantilla d'Amazon a Martorelles es reuneixen amb l'empresa per abordar les condicions del trasllat del personal de la planta / ACN
Amazon es compromet a presentar una proposta alternativa per Martorelles
Notícia: Amazon es compromet a presentar una proposta alternativa per Martorelles
Comparteix
A petició del departament d'Empresa i Treball -mediador de la negociació- el comitè ha de presentar propostes que estarien disposats a acceptar
Imatge de l'Haugesund Knutsen durant la seva inauguració a Barcelona / ACN
Comença a operar des de Barcelona el primer vaixell de GNL de l’Estat
Notícia: Comença a operar des de Barcelona el primer vaixell de GNL de l’Estat
Comparteix
El vaixell té una capacitat d'emmagatzemament de 5.000 m³ i una capacitat de subministrament de GNL de 1.000 m³/h
El president de Seat i Cupra, Wayne Griffiths, durant la presentació del projecte Future: Fast Forward / ACN
Griffiths (Seat) titlla d'”insuficient” el Perte del vehicle elèctric
Notícia: Griffiths (Seat) titlla d'”insuficient” el Perte del vehicle elèctric
Comparteix
El president de l'automobilística exigeix al govern espanyol "mesures urgents" per impulsar l'electrificació del parc mòbil
La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas / EP
Els fons europeus inflen els pressupostos més alts de la història
Notícia: Els fons europeus inflen els pressupostos més alts de la història
Comparteix
Educació i Salut s’enduen la major quantitat de capital, 6.825 milions d’euros i 11.423 milions respectivament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa