MónEconomia
Barcelona, sisena ciutat europea més atractiva per invertir aquest 2023
  • CA

Barcelona s’ha convertit en la sisena ciutat europea més atractiva per invertir aquest 2023. La capital catalana ha avançat tres posicions dins de l’últim European Investor Intentions Survey 2023 elaborat per CBRE que busca mesurar les ganes dels inversors amb seu a Europa i les seves preferències d’inversió en els principals mercats europeus.

Aquest és només el segon any de Barcelona entre les 10 ciutats més atractives d’Europa, després que l’any passat entrés per primera vegada al rànquing situant-se en la novena posició. Enguany, la capital catalana ha aconseguit la sisena posició, empatada amb Lisboa i per davant de Copenhaguen, Varsòvia i Frankfurt. Londres i París han consolidat el seu lideratge com les urbs més atractives per a invertir, amb una diferència substancial respecte al tercer lloc, Amsterdam. Berlín s’ha mantingut també en la quarta posició, seguida de Madrid, que escala posicions respecte a l’any passat.

“Barcelona ha experimentat una evolució extraordinària en els nivells d’inversió, especialment a partir de l’any 2019, on per primera vegada va aconseguir la xifra dels 3.000 milions d’euros”, assegura Xavier Güell, cap de l’oficina de CBRE a Barcelona. A més, afegeix que des del 2019 les xifres han incrementat fins a aconseguir la consolidació dels 3.600 milions d’euros anuals del negoci immobiliari a Barcelona. Un dels principals motius que han portat a Barcelona a aquestes xifres és el gran interès per part dels inversors internacionals per prendre posicions a la ciutat. En aquest sentit, els resultats del European Investor Intentions Survey per a 2023 avalen aquesta realitat, ja que “Barcelona se situa per primera vegada com un dels sis destins d’inversió europeus prioritaris per als fons internacionals”, ha sentenciat Güell.

Espanya, el quart estat més atractiu

Amb dues ciutats dins del top 6 europeu, l’estat espanyol s’ha situat com el quart país més atractiu per als inversors europeus de cara 2023, escalant tres posicions respecte de l’any anterior. El Regne Unit ha aconseguit el primer lloc, seguida d’Alemanya i França. Espanya, juntament amb Alemanya, són els únics països que compten amb més d’una ciutat en aquest rànquing, demostrant les bones previsions del sector immobiliari en aquests dos països.

L’informe de CBRE destaca que tot i el context d’incertesa macroeconòmica que viu, i viurà, Europa, els inversors mantenen que perspectives de l’estat es mantindran “relativament” bones de cara a aquest 2023. Concretament, la meitat dels enquestats considera que l’activitat inversora es mantingui estable o augmenti al llarg de l’any. Ara bé, també remarquen que entre els principals desafiaments que plantegen de cara a aquest 2023 destaquen l’enduriment de les condicions creditícies, el temor a una recessió i el desajustament de les expectatives entre comprador i venedor. L’elevada inflació també seguirà sent un dels grans reptes per als inversors.

Quins sectors lideraran el mercat?

Per sectors, el de les oficines es manté com el segment que més interès desperta a Europa en un context de tornada a l’oficina cada vegada més consolidat, si bé el multifamily continua escurçant distàncies. En concret, un 29% dels inversors europeus es decanten per oficines, un 25% per residencial i un 23% per Industrial & Logístic. En menor mesura, es troben retail i hotels, amb un 8% en tots dos casos, i “altres”, amb un 7%, dels quals un terç es decanta per actius residencials alternatius.

Quant al tipus d’actiu, dels quals prefereixen oficines, més de la meitat es decanten per oficines de Grau A en una bona ubicació, mentre que un terç opta per oficines de Grau B en una bona zona. Quant a logística, els inversors es divideixen entre actius antics i moderns en les principals ciutats. En multifamily, destaca el gran interès pel BTR.

En el segment retail, els parcs comercials continuen generant un gran atractiu, seguits de supermercats, high street i centres comercials. D’altra banda, més de la meitat dels enquestats van triar hotels full-service. Segons l’estudi, es preveuen descomptes en totes les classes d’actius, especialment en oficines ‘value-add’, retail i logística.

De l’estudi es desprèn també l’interès pels sectors alternatius. De fet, aproximadament el 70% dels enquestats busca exposició en almenys un segment, destacant student living. Life sciences, plantejat en l’enquesta per primera vegada enguany, ha estat la segona opció més triada, seguida dels habitatges per a la tercera edat.

L’actual context macroeconòmic i geopolític no ha paralitzat la creixent adopció de criteris ESG i el seu compliment continua encapçalant la llista de prioritats dels inversors europeus. El 81% dels inversors continuarà incorporant-los en totes les seves decisions d’inversió i un terç dels inversors està disposat a pagar rendes més altes pels actius sostenibles. En concret, aquestes poden aconseguir fins a un 20% per damunt del preu del mercat. En contra, només un 4% dels inversors europeus no planeja adoptar criteris ESG.

Més notícies
Imatge de l'exconseller de Justícia dle Govern, Carles Mundó / David Zorrakino - Europa Press
Foment fitxa l’exconseller Carles Mundó com a assessor de Sánchez Llibre
Notícia: Foment fitxa l’exconseller Carles Mundó com a assessor de Sánchez Llibre
Comparteix
Mundó s'incorpora Foment com a nou conseller de Josep Sánchez Llibre, un càrrec que no té retribució econòmica
Imatge de la nova planta de Covestro a Tarragona / Covestro
Covestro inverteix de 200 milions d’euros en una planta de clor a Tarragona
Notícia: Covestro inverteix de 200 milions d’euros en una planta de clor a Tarragona
Comparteix
La inversió de Covestro ha permès la creació de 50 nous llocs de treball
Fotografia panoràmica de Barcelona / Pixabay
El Govern va captar 620 milions d’inversió estrangera el 2022
Notícia: El Govern va captar 620 milions d’inversió estrangera el 2022
Comparteix
En total han estat 94 projectes que han creat un total de 3.464 nous llocs de treball
El lloguer assoleix màxims històrics a Catalunya / ACN
El preu del lloguer es dispara a Catalunya fins al seu màxim històric
Notícia: El preu del lloguer es dispara a Catalunya fins al seu màxim històric
Comparteix
La renda de l'habitatge s'eleva fins als 16 euros el metre quadrat, segons Idealista, prop d'un euro per sobre del rècord de l'abril del 2020

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa