Tot Economia
El Banc d’Espanya creu que la pujada de les pensions costarà 15.300 milions

15.300 milions d’euros. Aquesta és la xifra que costarà a les arques espanyoles la revalorització de les pensions, segons les dades del Banc d’Espanya. Concretament, el regulador espanyol calcula que per cada punt percentual de revaloració de les pensions amb l’Índex de Preus de Consum (IPC), la despesa agregada d’aquesta partida pressupostària augmentaria en uns 1.800 milions d’euros, per la qual cosa una pujada de la inflació del 8,5%, que és el que ha plantejat el govern espanyol, suposaria uns 15.300 milions. Així ho ha anunciat aquest dilluns el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, durant la seva intervenció a la Comissió de pressupostos generals de l’Estat (PGE) de 2023 al Congrés per a explicar els nous comptes.

Si mirem la xifra total el govern espanyol destinarà 190.687 milions d’euros a les pensions el 2023, la qual cosa es tradueix en una pujada de l’11,4% respecte a la partida de 2022, a causa de l’actualització de les pensions d’acord amb l’IPC, que el govern espanyol estima en una alça de l’entorn del 8,5%. El governador del Banc d’Espanya ha tornat a reiterar la seva recomanació que, davant l’escenari advers actual, s’evitin clàusules d’indexació automàtica de la despesa pública amb la finalitat d’acompanyar el pacte de rendes del sector privat. Això sí, De Cos ha aclarit que la seva postura, en favor de la protecció dels més vulnerables davant l’episodi inflacionista, és que s’indexin les pensions mínimes, encara que no la resta. “Hi ha una pèrdua de benestar i l’única cosa que podem fer és repartir el cost”, ha emfatitzat.

Això sí, segons ha advertit el governador, les tendències demogràfiques que s’esperen en els pròxims anys a Espanya generaran una pressió sobre la despesa pública molt significativa associada al sistema de pensions, la qual cosa fa indispensable, en la seva opinió, “una anàlisi específica dels principals aspectes i reformes d’aquest sistema”. Per això, ha assenyalat que el fet de fer front als increments de la despesa en pensions que es derivaran de l’envelliment poblacional requerirà noves actuacions en el futur pel costat dels ingressos, de les despeses o de tots dos. En aquest sentit, el Banc d’Espanya ha vingut assenyalant durant els últims anys la conveniència de reforçar el vincle entre les contribucions realitzades i les prestacions rebudes, assegurant un nivell suficient per a les llars més vulnerables.

A més, Hernández de Cos ha assenyalat que s’haurien d’analitzar les conseqüències redistributives i en termes d’equitat intergeneracional de les reformes plantejades futures. Així mateix, ha qualificat de “desitjable” que es doti al sistema d’una major transparència i previsibilitat, a fi d’oferir certitud als ciutadans i de facilitar la presa de decisions en els àmbits de l’estalvi, el treball i la jubilació.

En aquest sentit, el governador ha indicat que podria ser convenient valorar la introducció de mecanismes automàtics d’ajust que adaptin alguns paràmetres del sistema als canvis que es produeixin en les dinàmiques demogràfiques i econòmiques.

Consens pel nou sistema impositiu

Hernández de Cos, en la mateixa compareixença, ha reclamat a tots els partits un ampli consens polític i social per a acordar un nou pla de consolidació fiscal pluriennal a Espanya que acompanyi una revisió integral de l’eficiència de la despesa pública i del sistema impositiu, i que incorpori a tots els nivells de les administracions públiques. De Cos ha assenyalat que aquest disseny del programa de consolidació fiscal ha de permetre reduir de manera gradual el dèficit públic estructural i el deute públic.

En un escenari advers com l’actual, el governador ha enumerat una sèrie de recomanacions per a fer front al context que implica impulsar un pacte de rendes, donar un suport selectiu als més vulnerables, establir un compromís ferm amb la sostenibilitat fiscal i llançar polítiques d’oferta decidides i reforçar el projecte europeu. En primer lloc, per a De Cos és imprescindible que els agents econòmics, fonamentalment, empreses i llars, però també les administracions públiques, interioritzin la pèrdua de renda que implica l’encariment de les matèries primeres importades i impulsin un acord per a fer-li front.

Més notícies

Inflació, pensions i pacte de rendes

Notícia: Inflació, pensions i pacte de rendes
Comparteix
"És pertinent plantejar-se si en les circumstàncies actuals s’ha de produir una revalorització general de les pensions sense diferenciar per trams de renda"
Notícia: Inflació, pensions i pacte de rendes - Mobile
El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá / Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

Les pensions respiren: la Seguretat Social ingressarà 11.000 milions més

Notícia: Les pensions respiren: la Seguretat Social ingressarà 11.000 milions més
Comparteix
La Seguretat Social ingressarà un total de 152.075 milions d'euros el 2023
Notícia: Les pensions respiren: la Seguretat Social ingressarà 11.000 milions més - Mobile
El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, i el president de l'Eurogrup, Paschal Donohoe, durant la roda de premsa posterior a la reunió dels ministers de finances de la Unió Europea celebrada a Luxemburg / ACN

L’estat espanyol se salvarà de la recessió, segons l’FMI

Notícia: L’estat espanyol se salvarà de la recessió, segons l’FMI
Comparteix
Les previsions americanes col·loquen l'economia espanyola al capdavant del creixement europeu
Notícia: L’estat espanyol se salvarà de la recessió, segons l’FMI - Mobile
El vicepresident del Banc Central Europeu i exministre d'Economia Luís de Guindos / EP

El BCE descarta que la inflació baixi abans del 2023

Notícia: El BCE descarta que la inflació baixi abans del 2023
Comparteix
El vicepresident de l'ens monetari Luís de Guindos reconeix la possibilitat de recessió en els pròxims trimestres, tot i que la caiguda "no serà especialment intensa"
Notícia: El BCE descarta que la inflació baixi abans del 2023 - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: jubilat a octubre 18, 2022 | 10:54
    jubilat octubre 18, 2022 | 10:54
    És ben cert, que aquesta gent que te un sous astronòmics no l'importa la majoria dels ciutadans. A ells la inflació no els afecte, però en els jubilats si. A més, si la població te diners, el consum es mou i si no, es para i no es crea riquesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa