Tot Economia
L’Autoritat fiscal qüestiona els ingressos espanyols per al 2023

La presidenta de l’Autoritat Indeopendent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), Cristina Herrero, ha denunciat “deficiències en qualitat informativa” a la comptabilitat dels pressupostos generals de el Estat. Segons apunta l’AIReF, la partida d’ingressos dels comptes públics no concreta correctament la procedència de fins a 1.200 milions d’euros. Les mancances de la documentació oficial van arribar a fer trontollar l’aval de l’Autoritat als PGE, segons ha confirmat la presidenta davant la comissió de pressupostos del Congrés dels Diputats.

Segons ha argumentat Herrero, l’Autoritat fiscal considera que “part de les previsions de tancament d’ingressos per al 2022 no són realistes”. La mateixa ministra d’Hisenda Maria Jesús Montero va explicar durant la presentació dels comptes que l’executiu infraestimaria la partida per disposar de més marge en endavant, una decisió que la presidenta de l’AIReF no considera “prudent ateses les dades de liquidació”.

Dubtós creixement espanyol

Dins l’AIReF, de fet, es va arribar a plantejar “un debat profund” dins l’organisme sobre el futur dels comptes públics en el context macroeconòmic en què s’emmarquen. La mateixa presidenta ha recordat que, en un principi, els PGE es van construir sobre unes estimacions de creixement del 2,7%, que l’Autoritat rebaixava al 2%. L’empitjorament global de les condicions, però, va fer retrocedir les previsions de l’executiu espanyol fins al 2,1% –una xifra substancialment superior a la de l’ens independent, que es queda en l’1,5%, més en línia amb les prediccions del Banc d’Espanya–.

En aquest sentit, Herrero ha reclamat en seu parlamentària que es discuteixi amb l’Autoritat el quadre macroeconòmic previst als comptes i que rebi el seu aval. “No és que avali perquè sí, ha d’avalar el quadre per garantir que l’escenari pressupostari es basa en previsions realistes”, etziba la presidenta. També ha reclamat la inclusió de previsions d’ingressos i despeses, així com altres mesures de política fiscal.

Comptabilitat nacional

Herrero ha reiterat, a més, la manca d’informació als pressupostos respecte de la comptabilitat nacional. La presidenta de l’AIReF troba a faltar “informació rellevant” en aquest àmbit, en tant que els PGE no incorporen ni ajustaments ni l’execució del Pla de Recuperació. Les previsions d’execució, critica, “són dades pressupostàries passades a terminologia de comptabilitat nacional”, i no la comptabilitat en si. El pes d’aquests ajustaments, que ja “fa anys que no es publiquen”, s’elevaria per sobre de l’1% del PIB.

Més notícies
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos / Jesús Hellín /-Europa Press

El Banc d’Espanya creu que la pujada de les pensions costarà 15.300 milions

Notícia: El Banc d’Espanya creu que la pujada de les pensions costarà 15.300 milions
Comparteix
El govern espanyol destinarà 190.687 milions d'euros a les pensions el 2023
Notícia: El Banc d’Espanya creu que la pujada de les pensions costarà 15.300 milions - Mobile
El canceller alemany Olaf Scholz a una cimera informal de la UE / EP

La maquinària europea s’engega per salvar Alemanya

Notícia: La maquinària europea s’engega per salvar Alemanya
Comparteix
El canceller Olaf Scholz torna a obrir la caixa dels trons amb una velada defensa del deute conjunt per finançar préstecs per pal·liar la crisi energètica al continent
Notícia: La maquinària europea s’engega per salvar Alemanya - Mobile
El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, i el president de l'Eurogrup, Paschal Donohoe, durant la roda de premsa posterior a la reunió dels ministers de finances de la Unió Europea celebrada a Luxemburg / ACN

L’estat espanyol se salvarà de la recessió, segons l’FMI

Notícia: L’estat espanyol se salvarà de la recessió, segons l’FMI
Comparteix
Les previsions americanes col·loquen l'economia espanyola al capdavant del creixement europeu
Notícia: L’estat espanyol se salvarà de la recessió, segons l’FMI - Mobile
Una dona comprant en un supermercat de Barcelona / ACN

L’IPC català es modera vuit dècimes respecte al mes d’agost

Notícia: L’IPC català es modera vuit dècimes respecte al mes d’agost
Comparteix
En relació a l'any passat, però, els preus són un 8,5% més alts amb l'habitatge com a principal ascens
Notícia: L’IPC català es modera vuit dècimes respecte al mes d’agost - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa