MónEconomia
Les eleccions a les Cambres incorporen un SMS per blindar el vot electrònic
  • CA

Ja fa mesos que va començar la precampanya electoral per aconseguir el control de les Cambres de Comerç catalanes. Aquest dilluns el Govern ha publicat el decret que convoca oficialment els comicis, que se celebraran el pròxim 20 de setembre de forma presencial i del 15 al 19 si es vol votar en remot. Precisament aquesta última forma de vot va ser la que més cua va portar fa quatre anys durant les últimes eleccions, fins a tal punt que la justícia espanyola va anul·lar el decret de les eleccions fet pel Govern per defectes de forma.

En aquesta ocasió l’Executiu català s’ha curat en salut i ha incorporat una doble autentificació a través d’un SMS per a tots aquells empresaris que voti de forma remota i així evitar especulacions sobre la seguretat dels votants. Amb aquest nou mètode es garanteix l’anonimat de tots els vots i votants a les eleccions camerals. A tot això cal recordar que tot aquest sistema de votació ja va quedar aprovat en el decret aprovat pel Govern fa dues setmanes, que inclous també la prohibició expressa per delegar el vot per tal d’incrementar la seguretat jurídica de tot el procés.

Nou sistema de vot

Aquest nou sistema de vot serà electrònic per a tots els votants que, com sempre, podran votar en cadascun dels grups, categories i subcategories a les quals pertany la seva empresa. Ara bé, per votar de forma telemàtica, els votants hauran de disposar d’un certificat de signatura electrònica que els identifiqui com a electors en el cas de persones físiques o com a representants legals d’una empresa.

El procés d’identificació es reforçarà amb un sistema de doble factor. Un cop el votant hagi presentat el seu certificat electrònic qualificat, el sistema li demanarà un número de telèfon mòbil per a exercir la doble autenticació de la identitat del votant via SMS. Per assegurar encara més el sistema, no es permetrà que un mateix número de mòbil s’utilitzi per a completar la identificació de dues persones físiques diferents.

A més a més, si qualsevol elector, com ja va passar l’últim cop, vol presentar reclamacions vinculades al vot electrònic en remot ho podrà fer des del dia 15 de setembre fins que es tanquin els col·legis electorals. Pel que fa a les que votin de forma presencial, el dret de reclamació es podrà exercir durant el dia 20 de setembre també fins al tancament de les seus. Aquestes reclamacions poden presentar-se per mitjans electrònics al Canal Empresa, o bé en suport paper a la seu de la Junta Electoral Central o a la mesa electoral corresponent.

Com s’entra a les Cambres?

Per tal de poder formar part dels plens de les Cambres de Comerç hi ha tres mètodes possibles. La primera de totes és la més tradicional, per sufragi. Que és el que escolliran els empresaris cridats a les urnes entre el 15 i el 20 de setembre. La segona manera per accedir-hi és ser proposat per una de les dues patronals catalanes, Foment o Pimec. En cas que les patronals presentin candidatures separades, també s’haurien de celebrar unes eleccions a part. Per últim, la tercera manera de formar part del ple de les Cambres és pagant. En el sistema anomenat ‘cadires de plata’ on una empresa pot pagar un mínim de diners anuals per tal de ser present i tenir veu i vot a l’orgue cameral.

A tot això cal recordar que les candidatures de les eleccions com les propostes de les patronals s’hauran de presentar entre el 24 de maig al 7 de juny. En el cas de les empreses de major aportació voluntària, les candidatures es presentaran en els terminis que estableixen els reglaments de règim intern de cascuna de les 13 cambres catalanes.

Més notícies
Un repartidor a Passeig de Gràcia / EP
L’auge de l’ecommerce fa perillar l’estabilitat del transport logístic urbà
Notícia: L’auge de l’ecommerce fa perillar l’estabilitat del transport logístic urbà
Comparteix
Empreses i ajuntaments busquen la manera d'aturar el col·lapse que generarà el constant creixement de les compres en línia
Imatge d'arxiu de l'Església de Riudarenes / Cornelia Bohl Smolders / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
El municipi més ric i el més pobre de Catalunya estan a la mateixa comarca
Notícia: El municipi més ric i el més pobre de Catalunya estan a la mateixa comarca
Comparteix
L'Idescat publica la llista dels municipis catalans amb més i menys renda del país
El president de la Fundació Pimec i expresident de Pimec, Josep González / Mireia Comas
González: “A Espanya les lleis es fan perquè les empreses siguin petites”
Notícia: González: “A Espanya les lleis es fan perquè les empreses siguin petites”
Comparteix
El president de la Fundació Pimec explica que la seva gran victòria va ser aconseguir entrar a la taula del diàleg social a Catalunya
Imatge d'un tractor en un camp de cultiu / EP
El conflicte pel conveni del camp s’agreuja enmig de la crisi de la sequera
Notícia: El conflicte pel conveni del camp s’agreuja enmig de la crisi de la sequera
Comparteix
La negativa patronal a l'actualització de les taules salarials a l'SMI fa perillar un acord sectorial que pateix un bloqueig de dos anys i mig

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa