L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha repuntat al mes de febrer a Catalunya i s’ha situat en el 3,1%, en comparació amb el mateix mes de l’any passat, per l’encariment de la factura de la llum. La inflació ha pujat una dècima respecte al gener i encadena cinc mesos de pujades, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en un context econòmic d’inestabilitat creixent per la guerra aranzelària iniciada pel president dels Estats Units, Donald Trump. L’IPC català està una dècima per sobre de l’espanyol.
L’augment de la inflació és conseqüència de l’increment del preu de l’electricitat i del grup de productes vinculats a la llar, que s’han encarit un 8,9%. L’IPC subjacent —que no inclou els elements més volàtils del cistell de productes— ha baixat dues dècimes i s’ha situat en el 2,4%.
Al conjunt de l’Estat, l’INE ha confirmat les dades que ja va avançar fa dues setmanes i la inflació s’ha situat en el 3% al febrer, una dècima més que al mes anterior, també impulsada per l’augment dels preus de la llar. L’IPC subjacent baixa fins al 2,2%, la taxa més baixa des del desembre del 2021.
L’habitatge dispara la inflació
L’augment de la inflació del mes passat es deu sobretot a l’apartat de productes i serveis relacionats amb l’habitatge. L’increment del 8,9% registrat en aquest segment manté la tendència alcista del mes anterior, quan ja va pujar un 7,4%. En concret, el subministrament d’aigua es va encarir un 6,5% respecte al febrer del 2024, mentre que el preu de l’electricitat, el gas i altres combustibles s’ha disparat un 19%.
Pel que fa als aliments, que ha estat els grans protagonistes de l’augment de la inflació dels últims mesos, s’han encarit un 2,9%, set dècimes més que al gener, tot i que està lluny de l’augment del 7% que es va registrar ara fa un any. L’oli és el producte que més ha baixat de preu, amb una caiguda del 20,1% respecte a fa un any, mentre que els productes que més creixen són la carn d’oví (+14,9%) o la de boví (+9,5%), el cafè, cacau i infusions (+12,6%), els llegums (+7,9%), el peix (+5,8%) i el pa (+2,8%).