El 1895 dos joves aragonesos, els germans Santiago i Francisco Puértolas, arriben a Barcelona i es posen a treballar en una petita fàbrica de sifons i gasoses. En algun moment devien passar per davant de les obres de la Sagrada Família, on Gaudí s’esforçava per aixecar la façana del Naixement. Era una Barcelona sense Barça, perquè en aquell moment Joan Gamper encara era un jove davanter de l’Excelsior de Zuric que ni tan sols coneixia Barcelona. I també era una Barcelona sense Tibidabo, aleshores un cim boscós bastant popular entre els excursionistes….
Doncs just al Tibidabo, 130 anys i quatre generacions més tard, Pilar Puértolas ha tingut el privilegi d’explicar i commemorar que encara fabriquen sifons i gasoses. Això i molt més perquè Sanmy és una empresa industrial que ha crescut prou com per oferir 300 referències de refrescos de tot tipus que, amb diverses marques, cobreixen totes les tendències -i les modes- del mercat. “Treballem per hidratar-vos, de forma divertida i conscient“, diu Puértolas. I afirma: “som tradició i som modernitat“. Una filosofia que arriba, en forma d’ampolles i bombolles, als 30 països on exporten.

I tot això “amb marca Terrassa“, com diu l’alcalde de la ciutat, Jordi Ballart. I amb “molta ànima“, afegeix Josep Rull, president del Parlament i, dia sí i dia també, militant del terrassenquisme. Com la major part dels treballadors que, de fet, han protagonitzat l’aniversari. “Tothom ha treballat sempre a Terrassa, a planta ja només en queda un de quan la fàbrica era a Badalona“, deia un dels veterans. Empresa familiar no sempre equival a tracte familiar. A Sanmy, sí.

Són tretze dècades d’història i es noten. Tant, que Sanmy patrocina els Premis Vinari als millors vermuts catalans i es permet el luxe d’entregar, com a guardons, uns quants sifons Gèiser dels d’abans, amb aquelles ampolles de vidre que ara són patrimoni dels decoradors. Autèntics, com ho és una empresa que ha posat la directa cap al segle i mig.