La població mundial creix cada any, una dada que comença a alarmar alguns experts que pronostiquen que la producció d’aliments haurà d’augmentar notablement per abastir tota la societat. A més, el canvi climàtic continua sent un problema estructural del món i les seves conseqüències, com per exemple la sequera que s’està patint a Catalunya, posen en perill els cultius ja existents i dificulten la manera de treballar dels pagesos actuals. En definitiva, la necessitat dels canvis en la tradicionalitat del cultiu són evidents i ja són moltes les empreses que busquen la manera d’aconseguir trobar-hi una solució ràpida i sostenible. Una d’elles és la catalana Farmbrots, una companyia que ha aconseguit estalviar un 95% d’aigua respecte al cultiu tradicional a través de la seva plantació de microgreens, plantes joves i comestibles que no només tenen una gran quantitat de nutrients sinó que són molt fàcils de cultivar.
“Tenim una plantació interior on cultivem productes frescos”, explica Òscar Valls, fundador i CEO de la start-up catalana. Des d’un edifici al centre de Barcelona, Farmbrots té una vintena de varietats de diferents verdures que cultiven amb el que s’anomena un regadiu vertical, una manera innovadora de fer créixer les plantes, que no només és més sostenible sinó que conserva els nutrients dels productes. “Sempre es parla del repte proximitat i tenir un cultiu al mig de la ciutat és una iniciativa que pot ajudar a l’objectiu”, especifica el fundador, que va decidir muntar el projecte perquè volia fer quelcom que “tingués un retorn a la societat”. Actualment, la companyia treballa amb més d’una cinquantena de restaurants amb els quals té acords per proporcionar-los diferents tipus de verdures. A més, també han obert una línia de subscripció per consumidors, que poden rebre la seva comanda a casa.

Els microgreens són plàntules -el que serien els embrions de les verdures- comestibles joves i tendres, produïdes a partir de llavors de diverses espècies. Segons l’espècie utilitzada, poden ser recol·lectades després de tan sols 7-21 dies des de la germinació, quan s’han format les primeres fulles. Aquest tipus de producte és molt senzill de cultivar i, a part, té un valor nutricional molt per sobre de la mitjana: “Són superaliments i no la merda que mengem de normal”, explica Valls, que fa referència als aliments ultraprocessats que hi ha al mercat. Aquest tipus de cultiu és molt més sostenible i s’allunya de l’agricultura normal. A part, també es pot cultivar a les ciutats, el que provoca que sigui una bona alternativa per reduir despeses de transport, així com la contaminació que també genera exportar el menjar. “En general, és més eficient, més rendible i més sa”, afegeix el fundador de Farmbrots.
Des de raves, fins a diferents tipus de mostasses, passant per gira-sols i alfàbrega, el cultiu de la companyia catalana és molt variat i proporciona gran quantitat de productes als seus clients, siguin restaurants o consumidors finals. Tanmateix, els seus aliments tenen un 40% més de vitamines que els productes tradicionals i el seu cultiu és sense pesticides, ja que són interiors i, per tant, no estan exposats als canvis meteorològics o als animals. Pel que fa a l’aigua, un dels temes més preocupats a hores d’ara, la seva manera de cultivar fa que l’estalvi d’aigua creixi, perquè en l’agricultura tradicional, “es perd més del 90% de l’aigua”, explica Valls, que assegura que amb el seu mètode, “la planta agafa l’aigua que necessita”.
Una indústria complementària en el present, però substitutiva en un futur
Tot i que el model d’agricultura tradicional està passant per una gran crisi, encara hi ha molta confiança en la supervivència del sector. De fet, el fundador de Farmbrots assegura que la seva empresa “és complementària” al cultiu tradicional, però sobretot es converteix en l’alternativa perfecta per a les ciutats. “El nostre projecte és de cultiu urbà”, reconeix Valls. En aquest sentit, la tradicionalitat del camp encara es troba molt arrelada en la població rural, però la ciutat comença a ser un nucli problemàtic, amb grans quantitats de conductors col·lapsant Barcelona per poder transportar tot allò que s’ha cultivat fora. “Amb la nostra empresa podem abastir la ciutat, sense dependre dels cultius exteriors”, afirma el fundador, que tot i que encara té una plantació petita, espera fer-la créixer i “traslladar-la a altres nuclis urbans catalans”.
“L’agricultura és el model més antic del món, però el que menys s’ha modernitzat amb el pas dels anys”, lamenta Valls, que confirma que la seva idea innovadora està inspirada en empreses dels Estats Units, que “només els porten deu anys d’avantatge”. D’aquesta manera, Farmbrots vol ser l’alternativa intel·ligent i sostenible a les pèrdues dels cultius actuals, però el seu CEO modera la seva ambició i continua repetint que, de moment, és una indústria que ha de conviure amb l’agricultura tradicional. No obstant això, Valls alerta que el canvi s’ha de començar a produir perquè “si volem alimentar al món el 2050, els pròxims 27 anys necessitem produir la mateixa quantitat d’aliments que produïm durant els últims 8.000 anys“.

Remeis tradicionals més enllà del menjar
Farmbrots, que actualment té deu treballadors, no només està interessada a vendre els seus productes per ús alimentari, sinó que explora alternatives per moltes altres indústries. Tot i que la tecnologia encara no està prou avançada, la companyia barcelonina ja està estudiant la manera d’extreure els microgreens per fer-ne “cosmètics, càpsules o altres coses”, diu el fundador, però reitera que “encara ho estan investigant”. Si bé és cert que iniciatives com la de Valls podrien salvar el món d’una crisi alimentària, encara hi ha molta reticència de la població a fer el canvi, i encara més de les empreses. És per això que Farmbrots està ubicat en un espai on també es fan cursos de nutrició i ioga, una manera de conscienciar la gent; perquè tal com descriu el mateix fundador: “Les empreses no faran res fins que no tinguin alguna cosa a perdre” i, per tant, “el consumidor té el poder de canviar les coses”.