El 2013, dues empreses de sectors tan diferents com són el bancari i el de la restauració, van decidir emprendre un viatge amb la innovació, la sostenibilitat i l’acompanyament als clients com a coordenades. Parlem de BBVA i El Celler de Can Roca, els qui després d’una dècada col·laborant junts en el desenvolupament de projectes que busquen impactar de manera positiva en la societat i el planeta, han decidit continuar creant iniciatives després de la renovació de la seva aliança fins a 2027.
Aquest nou acord s’ha donat a conèixer a Barcelona, en una trobada amb clients de BBVA, que ha comptat amb la presència del president de l’entitat, Carlos Torres Vila, qui ha posat en relleu el que ha aportat a l’entitat aquesta aliança: “Fa deu anys que treballem de la mà dels germans Roca en interessants projectes que ens han proporcionat grans aprenentatges. Iniciatives que volem continuar ampliant en els pròxims anys de la mà de l’excel·lència i la professionalitat de tota la família que conforma l’equip del Celler de Can Roca”, ha afirmat Torres Vila.
Una excel·lència i professionalitat que coincideix amb el servei que des de BBVA s’ofereix als clients i que té en compte les seves necessitats perquè puguin afrontar els desafiaments de l’entorn i també uns altres com els vinculats a la innovació i la sostenibilitat. Reptes per als quals avui més que mai es necessiten entitats fortes i solvents que ajudin amb crèdits a famílies i empreses –com El Celler de Can Roca– perquè puguin avançar en les seves vides i impulsar el creixement dels seus models de negoci.
Durant la trobada en la capital comtal, –en el qual també ha participat el xef i copropietari del Celler de Can Roca, Joan Roca– Carlos Torres Vila ha volgut ressaltar també als germans Roca com “un clar exemple del potent teixit empresarial que té Catalunya, amb companyies molt competitives que s’han fet un lloc important en els seus respectius sectors a tot el món. Tenim un fort compromís amb el teixit empresarial català”. Per la seva part el xef, ha assegurat que aquests anys han estat un viatge de creixement “compartit i evolució constant”. “Vam tenir molta sort, la sort que un banc com a BBVA cregués i donés suport a la idea de tres germans inconformistes, valents, fins i tot temeraris. D’alguna manera vam anar avançant i creant un restaurant que segueix avui després de 40 anys”, ha assegurat Joan Roca qui espera –en els pròxims tres anys– “continuar explorant nous i il·lusionants projectes de la mà de BBVA, buscant generar un impacte positiu”.

Innovació i sostenibilitat: el cor de l’aliança
El primer gran projecte de l’aliança entre totes dues empreses es va iniciar amb una gira internacional que va portar la cuina dels germans Roca a Amèrica, Europa i Àsia. Això va suposar, a més de donar a conèixer les proposades culinàries del restaurant de Girona per tot el món, aprendre d’altres cultures i retre homenatge a les seves tradicions culinàries. Un model que anys més tard es va replicar en una gira per diferents regions d’Espanya i que va sumar, a més d’un programa de beques per a joves talents de la cuina, la dinamització dels petits productors de cada territori visitat.
Un suport als petits productors que va anar evolucionant al llarg dels deu anys, fins a la posada en marxa per part de BBVA i El Celler de Can Roca dels Premis als Millors Productors Sostenibles d’Espanya. Amb aquests guardons, que ja van per la seva cinquena edició, es posen en valor a aquells agricultors, ramaders i productors d’aliments que han apostat per models de negoci on les pràctiques en matèria de sostenibilitat mediambiental, social i econòmica són els eixos vertebrals de la seva activitat.
Els 8 productors catalans guardonats
De les 700 candidatures presentades en les diferents edicions, 46 productors i productores han estat guardonats, dels quals vuit d’ells han estat catalans. En concret:
- Verdcamp Fruits
- Riet Vell
- Pomona Fruits
- Bolet Ben Fet
- Ecològica dels Pirineus
- Oli Migjorn
- Explotacions Agrícoles Mes de Baix
- Família Torres
Històries on el compromís amb l’entorn rural, el relleu generacional i la cura del medi ambient pot servir d’inspiració per a altres pimes.
La col·laboració entre BBVA i els germans Roca ha permès, a més, donar visibilitat a aquests petits productors a escala nacional i internacional. “Són autèntics guardians del nostre patrimoni”, ha afirmat Joan Roca. El treball que fan no sols millora la qualitat dels aliments, sinó que contribueix a mantenir viva una xarxa de producció sostenible que és clau per al futur de l’alimentació i de les comunitats rurals.
L’essència de la gastronomia en diferents iniciatives
Una dècada dona per a molt més, d’aquí ve que al llarg d’aquest temps BBVA i El Celler de Can Roca hagi també creat altres projectes innovadors com els documentals Cooking Up A Tribute, El heladero del Himalaya, El sentido del cacao o Sembrando el futuro), llibres com a ‘Arrels’ o ‘Casa Cacau’, exposicions com ‘De la Terra a la Lluna’, o l’elaboració de menús per a esdeveniments com els Oscars 2018 i la COP25 que es va celebrar a Madrid. Des de Rocambolesc, la gelateria de Jordi Roca, el mestre pastisser va crear el Icephone, mentre que els seus germans Joan i Josep van elaborar en 2019 un plat en homenatge a la nova entitat del banc.
Suport local amb inspiració global