Les empreses catalanes de la cadena alimentària han captat 52,5 milions d’euros dins el Perte agroalimentari. El programa de l’Estat finançat amb fons de recuperació europeus dedicat a impulsar la innovació i la sostenibilitat a la producció alimentària s’ha executat en prop d’un terç del total a Catalunya –dels 182 milions d’euros previstos pel Ministeri–. Així ho ha confirmat l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat Acció. El 29% ocupat per companyies catalanes lidera amb marge la resta de territoris, davant el 21% atret pel País Valencià i el 8% registrat per negocis gallecs.
Els 52 milions d’euros assignats al sector català s’han repartit entre 46 empreses situades a territori català. Com en el cas de l’assignació econòmica, Catalunya ocupa la major part del teixit empresarial que ha guanyat assignacions europees: entre els negocis guanyadors dels 13 projectes alimentaris vinculats al fons de recuperació, el 21% han estat catalanes. Acció destaca especialment propostes al voltant de la transició ecològica i digital d’indústries com la càrnia, o la innovació alimentària, en la qual l’agroalimentari català ocupa una posició privilegiada. També hi ha aportacions al voltant de les infraestructures, com ara el Corredor Mediterrani, així com els “nous aliments” –la indústria de la proteïna vegetal, que acumula anys a l’alça–. L’oficina de la Generalitat hauria assessorat més de la meitat de les empreses guanyadores.
L’alimentació supera el repte
Més enllà de la innovació sectorial, l’alimentació es manté com un dels sectors premier a la indústria catalana, especialment pel que fa al mercat exterior. Les exportacions alimentàries del país continuen, malgrat el mal estat de mercats europeus prioritari –com pot ser l’alemany, entre altres–, al capdavant de la llista de facturació internacional del país. La fruita catalana, així com la carn porcina o certes hortalisses –el pebrot, entre altres– tanquen el 2023 a l’alça malgrat les tensions que pateix el mercat.