El sector agroalimentari continua la seva escalada dins l’economia catalana. La indústria del menjar i les begudes aporta, segons les dades de la Generalitat, un 19,7% del producte interior brut del país. L’estudi, elaborat pel departament d’Empresa i Treball, recull el rendiment de les empreses catalanes de l’any 2021, el darrer del qual estan disponibles. Es tracta d’una expansió del 12% respecte del 2019, just abans de la pandèmia; fet que consolida la seva tendència alcista fins i tot en moments de tensió del mercat. El conseller Roger Torrent ha celebrat el que considera “el primer sector industrial del país” en el marc del congrés Alimentaria & Hostelco, la fira de referència a Europa, que se celebra a Fira de Barcelona aquesta setmana.
El creixement interior de la indústria agroalimentària ha anat acompanyat, a més, d’una forta presència a l’exterior. Segons les xifres publicades per Empresa i Treball, les exportacions alimentàries catalanes han superat el 2023 el seu rècord històric, amb unes vendes a l’estranger superiors als 15.320 milions d’euros. Més de 3.000 companyies exploren els mercats exteriors des de Catalunya, fet que consolida el teixit del país com el millor de l’Estat espanyol. En aquest sentit, Torrent ha celebrat “l’esforç d’internacionalització” dels negocis catalans: la tasca de promoció empresarial ha aconseguit elevar la facturació per sobre de la inflació. “Creixem per sobre de l’augment de preus, per sobre de la mitjana de la zona euro i dels estàndards globals”, subratlla.

Innovació alimentària
Entre el creixement de la indústria alimentària catalana destaquen les empreses més innovadores. Amb 143 start-ups al país, un 21% més que l’any anterior, productes com la probiòtica, les proteïnes alternatives o l’alimentació saludable en general guanyen terreny a un sector històric. Des del teixit emergent fins a grans empreses com Nestlé, Hello Fresh o els protagonistes de la distribució trien Catalunya pel seu vívid ecosistema creatiu al món dels aliments. De fet, només la branca de les alternatives a la carn supera els 250 milions d’euros de facturació. Els productes vegans, per a Torrent, seran “una part important del que pugui passar en els pròxims anys”. Malgrat aquests nous camins, la carn és encara la clara protagonista de l’alimentació catalana, amb un 32% dels ingressos empresarials; un 13,6% més.
Ajudes a la sequera
La millora del rendiment de la indústria alimentària es produeix malgrat la intensa sequera que pateix el país. Per a Torrent, la crisi hídrica és un dels importants reptes que encara el país i el conjunt de les seves empreses productives. En aquest sentit, des de l’executiu busquen fórmules per “escalar” els ajuts als empresaris turístics “a altres sectors”. “La gestió eficient de l’aigua serà central per a la competitivitat de les empreses”, conclou el conseller.