Viure bé
L’error comú en beure aigua que pot afectar la teva digestió, segons una especialista en microbiota

Tot i que la ciència no ho condemna, hi ha matisos que val la pena conèixer.

Beure aigua mentre mengem és un costum molt estès. Però Marta León, experta en microbiota, adverteix que podria estar perjudicant el nostre sistema digestiu sense que ens n’adonem.
El seu enfocament se centra en l’acidesa estomacal, el ritme digestiu i la microbiota intestinal. Però què diu l’evidència mèdica? La resposta no és tan clara com podria semblar.

Per què podria afectar la digestió beure aigua durant els àpats?

Marta León, tecnòloga d’aliments i especialista en salut digestiva, sosté que un dels errors més habituals que cometem és ingerir grans quantitats d’aigua durant els àpats. Segons la seva explicació, aquest hàbit pot fer que es dilueixin els sucs gàstrics, dificultant la descomposició eficient dels aliments.

La conseqüència directa, diu León, seria una digestió més lenta i pesada, i podria afavorir l’aparició de símptomes com gasos, inflor o sensació de plenitud durant hores. “L’estómac necessita un ambient àcid per funcionar bé. Si bevem molta aigua, aquest ambient es torna més neutre”, adverteix.

León va més enllà: explica que una acidesa estomacal insuficient (hipoclorhídria) no només afecta la digestió immediata, sinó també a llarg termini, ja que impedeix que certs nutrients s’absorbeixin correctament i pot alterar l’equilibri de la microbiota intestinal. Aquest desequilibri, segons ella, està darrere de molts trastorns actuals relacionats amb l’intestí.

A més, recomana començar els àpats amb aliments vegetals i no amb pa o hidrats simples. La fibra, segons diu, “activa i alimenta les bacteris bones”, mentre que l’excés de pa o sucre al principi pot alentir el procés digestiu.

Què diu la ciència sobre aquest hàbit tan comú?

Davant l’advertència de Marta León, diverses institucions mèdiques coincideixen que beure aigua durant els àpats no representa cap problema per a la majoria de persones sanes. De fet, entitats com la Clínica Mayo afirmen que l’aigua ajuda a descompondre els aliments, facilita el seu pas per l’esòfag i prevé el restrenyiment.

La lògica darrere d’aquesta defensa és fisiològica: l’estómac s’adapta ràpidament al volum i contingut que rep. Si rep més aigua, també produeix més àcid gàstric. Els sucs digestius no es “dilueixen” de forma que perdin efectivitat. Per tant, en un sistema digestiu sa, beure aigua no és perjudicial.

Articles mèdics com els de Healthline també descarten que hi hagi proves sòlides que l’aigua interfereixi negativament en la digestió. El mateix indiquen estudis editorials recents: encara que el tema genera debat, no hi ha evidència concloent d’un perjudici significatiu.

Ara bé, sí que s’han detectat petits matisos. Alguns estudis indiquen que beure dos grans gots d’aigua pot modificar temporalment la sensació de sacietat, tot i que aquest efecte és passatger. També s’ha observat que l’aigua molt freda pot alterar la motilitat gàstrica en determinades circumstàncies.

I si tens una digestió sensible? Quan sí que pot afectar

És en aquest punt on l’advertiment de Marta León pot tenir sentit per a certs perfils. Les persones amb una digestió delicada, problemes estomacals o intestí irritable podrien notar efectes negatius si beuen molta aigua mentre mengen. Això és degut al fet que el seu sistema ja presenta una producció d’àcid reduïda, i afegir-hi molt líquid pot empitjorar-ho.

En aquests casos, l’aigua pot fer que els aliments passin mal digerits a l’intestí, on poden fermentar i causar molèsties. També podria afectar l’absorció de minerals com el ferro o el zinc, que depenen d’un entorn estomacal prou àcid.

A més, moltes persones amb reflux o inflor després dels àpats podrien estar, sense saber-ho, augmentant innecessàriament el volum de l’estómac en beure massa líquid, fet que afavoreix el retorn del contingut àcid cap a l’esòfag.

Per això, en persones amb problemes digestius o símptomes recurrents, ajustar els hàbits d’hidratació pot formar part d’un enfocament terapèutic més ampli. En aquests casos, val la pena consultar amb un especialista en salut digestiva.

Conclusions pràctiques: com i quan beure aigua, doncs?

La clau no és deixar de beure aigua, sinó prendre consciència de la quantitat i el moment. Aquí tens algunes recomanacions pràctiques:

  • Evita beure grans quantitats d’aigua mentre menges. Uns glops petits estan bé, però no omplis el got diverses vegades.
  • Millor hidratar-se abans o després dels àpats. Beure mitja hora abans ajuda sense interferir en la digestió.
  • Escolta el teu cos. Si notes pesadesa, inflor o digestions lentes, prova de reduir el líquid durant els àpats.
  • Tria temperatura ambient o tèbia. L’aigua molt freda pot alentir el procés digestiu en algunes persones.
  • No generalitzis. Cada cos és diferent. El que afecta a alguns pot no tenir cap impacte en altres.

La hidratació és fonamental, però no tot depèn de la quantitat d’aigua que bevem, sinó de com la distribuïm al llarg del dia.

El got mig ple: beure amb consciència

No es tracta de deixar l’aigua, sinó d’entendre com, quan i quanta n’hem de beure. La ciència no dicta una norma rígida, però el teu cos pot donar-te pistes. Tens digestions lentes o pesades? Potser és moment d’observar quanta aigua prens mentre menges.

Comparteix aquest article amb qui sempre omple el got als àpats. I tu, ets del “team aigua mentre menges” o prefereixes esperar?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa