MónEconomia
Renda Bàsica Universal: rigor i virtut d’un disseny sota setge

Fa uns dies, l’Institut d’Avaluació de Polítiques Públiques de Catalunya (IVÀLUA) feia públics el conjunt de documents sobre el disseny del pla pilot de la Renda Bàsica Universal (RBU) que estava originalment inclòs als pressupostos de la Generalitat per aquest any 2023. Com ja sabem, la partida pressupostària per aquest pla pilot no va comptar amb el suport majoritari del Parlament i, per tant, no va ser aprovada.

Tot i això, la lectura d’aquests documents és rellevant, ja que permeten capbussar-nos en un disseny d’avaluació rigorós i d’alt nivell científic. Avaluar de manera precisa una política com la Renda Bàsica no és tasca fàcil, donada l’alta complexitat de les esferes a les que afecta i el canvi que suposa en la vida de les persones que la rebrien, però els documents preparats per IVÀLUA en presenten els diversos elements, tant de la intervenció com de l’avaluació, de manera detallada, quelcom que hauria de ser l’habitual en les polítiques públiques que s’implementen a casa nostra.

Les característiques principals del pla pilot es poden resumir en dos grans eixos: les preguntes que intenta respondre i com les intenta respondre. Respecte les preguntes que intenta respondre, el pla pilot es focalitza en quins serien els efectes (i) d’una transferència monetària suficientment elevada com per garantir la subsistència material de les persones i (ii) que tingui un caràcter universal. El disseny es focalitza en aquestes qüestions ja que, tal i com apunten des d’IVÀLUA en la seva revisió de l’evidència científica sobre la RBU, són dues qüestions sobre els quals no es té evidència empírica en països desenvolupats com Catalunya. Per tant, només donar una resposta rigorosa a aquestes preguntes ja seria una contribució important de l’estudi.

El què i el com de la Renda Bàsica

Sobre com s’intenten respondre aquestes dues preguntes, el disseny del pla pilot especifica dues aproximacions complementàries: d’una banda, es dissenya un experiment de control aleatoritzat a escala de domicili per estudiar els efectes de caràcter individual (per exemple, les persones que reben la RBU deixen de treballar?). D’altra banda, es dissenya un experiment de control sintètic per avaluar efectes a nivell de municipi amb caràcter d’equilibri general (per exemple, hi ha un increment de l’activitat associativa als municipis que reben la RBU?)

Els experiments de control aleatoritzat es basen, tal com indica el nom, en un principi d’aleatorització. Primerament, es selecciona una mostra aleatòria i representativa de la població d’interès per després assignar, també de manera aleatòria, els individus d’aquesta mostra entre els diverses intervencions que es vulguin avaluar. En la seva forma més bàsica, s’assignaria aleatòriament la meitat de la mostra a rebre un tractament mentre que l’altra meitat no rebria res i actuaria com a grup de control. 

L’element clau és que gràcies a les propietats estadístiques de l’aleatorització – tant en la fase de selecció de mostra com d’assignació a la intervenció – es pot demostrar que qualsevol diferència que s’observi entre els grups després d’implementar la intervenció seria a causa del tractament rebut.

Ha funcionat, l’experiment?

En l’àmbit de les avaluacions de polítiques públiques, els experiments de control aleatoritzat estan molt ben valorats, ja que, si estan ben dissenyats i implementats com sembla el cas de la proposta d’IVÀLUA, permeten estimar amb precisió els efectes de la política pública que es vulgui avaluar. Tot i això, si es volen avaluar efectes a una escala més general, el focus a nivell individual que tenen aquests experiments els limiten en aquest aspecte.

El Consell Assessor del Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal en una reunió amb la consellera de Presidència Laura Vilagrà / EP
El Consell Assessor del Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal en una reunió amb la consellera de Presidència Laura Vilagrà / EP

Així, per intentar avaluar els efectes de la RBU a un nivell més agregat com el municipi, des d’IVÀLUA proposen dissenyar un experiment de control sintètic. Els experiments de control sintètic – originats a principis de la dècada dels 2000 en els estudis d’Alberto Abadie, economista espanyol professor al MIT, i refinats al llarg de les dues dècades posteriors – es basen en l’agregació ponderada d’unitats diferents per crear una unitat de control sintètica que pugui servir de comparació amb la unitat que es troba tractada. Una de les claus metodològiques és seleccionar una mostra ponderada d’observacions que permetin replicar de manera el més exacta possible l’evolució temporal que han tingut les variables d’interès en l’observació tractada en els períodes previs a rebre la intervenció.

En el cas de l’avaluació de la RBU, l’element inicial seria l’elecció aleatòria de dos pobles entre 1200 i 1400 habitants a Catalunya on tots els habitants empadronats rebrien la RBU durant el període establert. Prèviament, però, s’hauria agregat de manera ponderada dades de la resta de pobles entre 1200 i 1400 habitants de Catalunya per intentar replicar de manera sintètica els pobles seleccionats. Així, al final de l’avaluació, i després de la recollida de dades als pobles que han rebut la RBU, es podrien comparar les dades recollides amb les dades sintètiques i estimar l’efecte de la RBU a escala municipal, cosa que que els experiments de control aleatoritzat no permeten.

La inclusió d’un experiment de control sintètic en la proposta del pla pilot té un doble valor: D’una banda, demostra una aproximació rigorosa a l’avaluació proposant mètodes d’avaluació complementaris entre si per tenir una visió més completa dels diversos nivells on la RBU podria tenir un efecte. I addicionalment, es fa servir un mètode que es troba en la frontera metodològica més avançada de la literatura especialitzada – els detalls tècnics del control sintètic han estat dissenyats per un doctorand català actual del propi Abadie – en un context d’una intervenció d’important impacte.

Avaluar i no devaluar

Unir en una mateixa avaluació elements de contrastada eficàcia com els experiments de control aleatoritzat i que representin una important contribució científica, com l’ús del control sintètic, en un context d’alta rellevància social com una prova pilot d’una RBU és quelcom que no es veu cada dia. És per això que sorprenen les veus que es van aixecar en el debat públic, i especialment a Twitter, desbarrant sobre la proposta i sense semblar entendre, espero que no de manera intencionada, les virtuts del disseny d’avaluació que es proposava. No va ser una sorpresa agradable veure que diverses d’aquestes veus provenien d’individus de contrastada solvència acadèmica, dels quals seria esperable que el rigor que promouen en la seva feina també s’extrapolés a les seves intervencions públiques.

És totalment legítim i respectable no estar d’acord en la implementació d’una renda bàsica pel motiu que sigui. Però a poder tenir un debat públic informat sobre els efectes concrets de les polítiques públiques és important tenir organismes com IVÀLUA, especialment quan la feina es fa ben feta com en el cas de l’avaluació de la RBU.

Més notícies
Un manifestant contra la reforma de les pensions a França / EP
L’economia com a conflicte
Notícia: L’economia com a conflicte
Comparteix
Una anàlisi d’escala més sistèmica i global, allunyant-se de l’individualisme metodològic, pot obrir portes a resultats més rics que permetin entendre millor la profunda complexitat de la societat
Preu gasolina disparat David Zorrakino / Europa Press
Cau un 1% el preu del dièsel mentre puja el de la gasolina
Notícia: Cau un 1% el preu del dièsel mentre puja el de la gasolina
Comparteix
La gasolina ha trencat la bona tendència de baixades i mentre que el dièsel continua mantenint-se per vuitena setmana consecutiva per sota
Imatge de recurs d'unes plaques solars / Europa Press
El Perelló tindrà la primera comunitat energètica finançada pel Govern
Notícia: El Perelló tindrà la primera comunitat energètica finançada pel Govern
Comparteix
L'administració pública i l'ajuntament han invertit 145.600 euros en aquesta nova central solar
La directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva / EP
L’FMI alerta del pitjor creixement econòmic en més de 30 anys
Notícia: L’FMI alerta del pitjor creixement econòmic en més de 30 anys
Comparteix
L'ens dirigit per Kristalina Georgieva preveu que l'economia mundial accelerarà només un 3% en la pròxima mitja dècada

Comentaris

  1. Icona del comentari de: 1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya a abril 06, 2023 | 22:06
    1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya abril 06, 2023 | 22:06
    Ximpleries propagandístiques de cara a les eleccions. Ni hi ha calers, ni de bon tros ni controlem les fronteres perquè som una colònia. La RBU només es podria aplicar, calers a banda, amb un control absolut de la immigració i unes fronteres impermeables. P.S. Les webs de merda que comencen amb un “Su privacidad es importante...” etc. com “MonPlaneta”, en la llengua dels castellans, menyspreen la nostra llengua i no s’hi ha d’entrar
  2. Icona del comentari de: Suplantar el debat pel ratolinet a abril 07, 2023 | 09:49
    Suplantar el debat pel ratolinet abril 07, 2023 | 09:49
    És divertit aquest article. L'estadística dona pel que dona, i pretendre que un simple sistema d'estadística aleatoritzat comporta per sí mateix que "la feina es fa ben feta" i un aval als interessos que mouen els membres de IVÀLUA i els seus projectes és intel·lectualment estult. Primer de tot, cap metodologia ni cientifisme pot ser mai un element exonerador de l'objectiu ni ideologia en allò que s'aplica. Així doncs la recerca biomèdica, per exemple, no pot mai garantir l'ètica i adequació de la seva aplicació en base a cap demostrada eficàcia. El cientifisme com a coartada és simplement immoral. En segon lloc caldria saber de qui depèn aquest organisme i cadascun dels seus membres per valorar la seva relació amb possibles interessos de partit. En tercer lloc si la política no es va aprovar en el Parlament (li sona allò de la democràcia?) reivindicar que s'experimentin polítiques no legitimades mentre no es proposa amb aquelles que sí ho han estat (per exemple, la limitació de lloguers) demostra una defensa molt específica al servei del grup que no va aconseguir-ne l'aprovació. Finalment, malgrat el to de perdonavides del doctorand, l'experiment té poc de científic perquè més enllà de l'evident efecte crida ja demostrat en polítiques socials de similar tendència, cal entendre que els efectes socials de gran abast de certes polítiques porten anys o dècades en estendre's en els comportaments de la població. No són mesurables a curt ni mitjà termini. Encara menys reduint cap estudi a poblacions de tants pocs habitants, amb problemàtiques força específiques en absolut representatius de la majoria de nuclis urbans i característiques socials del país. Cap metodologia d'estudi farà bon un pensament simple i esbiaixat. La racionalitat del mètode no pot servir mai per amagar la irracionalitat de la proposta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa