MónEconomia
El 40% dels inquilins de Barcelona, víctimes dels “desnonaments invisibles”

El mercat de lloguer a Barcelona està cada cop més difícil per culpa de l’alça dels preus desorbitada. Bona prova d’aquest fet és que el 38% dels inquilins d’un pis de lloguer a la capital catalana van haver de mudar-se perquè o bé el propietari els va apujar el preu de lloguer, no els va renovar el contracte, per incapacitat de seguir pagant o per assetjament immobiliari, segons un estudi de l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA).

Aquestes quatre causes conformen el que l’institut ha denominat com els “desnonaments invisibles”, ja que no requereixen una ordre judicial. El 62% de les mudances en un pis de lloguer van ser voluntaries, és a dir, per motius familiars o laborals, entre d’altres, tot i que poden amagar “constrenyiments estructurals”, alerta l’IDRA. D’altra banda, l’informe també conclou que el 65% de la població que viu de lloguer a la ciutat té més 35 anys i que cau el percentatge de propietaris d’habitatges.

Augmenta la població que viu de lloguer

A més, l’informe -elaborat entre octubre i desembre de l’any passat a partir de 1.023 casos-, també detecta que la població que viu de lloguer ha passat del 38,2% al 40,1% mentre que els qui tenen un pis de propietat passa del 57,6% al 55,8%. En aquest sentit, el 71% dels enquestats no esperen heretar cap habitatge en un futur, mentre que el 20,5% preveu rebre’n un; un 4,6% dos i un 3,8% més de tres pisos. A més, la meitat de les herències, un 51,9%, es compartirà amb un cohereu i un 16,3% l’enquestat en serà l’únic hereu.

D’altra banda, el 71,9% de les mudances es produeixen en barris d’igual o major renda. Concretament, el 48,2% es queda al mateix barri, un 23,7% es trasllada a un barri de major renda. El 28,1%, restant de la gent que es muda va un barri de menor renda.

Qui és l’inquilí prototip?

L’estudi de l’IDRA també ha conformat el que seria l’inquilí prototip de Barcelona. Aquest seria un ciutadà de 40 anys, ja que la franja majoritària té entre 35 i 50 anys, mentre el 23,8% dels llogaters té més de 51 anys i el 35,1% té menys de 35 anys. La majoria de les llars, un 45,5%, tenen una superfície d’entre 61 i 90 metres quadrats i un 31,5% es concentra en habitatges inferiors de menys de 60 metres quadrats.

Una altra de les conclusions de l’informe és que el 20% dels llogaters pertany a una minoria ètnica. La gran majoria s’autopercep com a blanc europeu, amb un 77,4%; un 4,7% blanc de fora d’Europa; el 12,6% és llatinoamericà, l’1,7% magrebí i el 3,6% restants d’altres ètnies.

Més notícies
El president executiu de Naturgy, Francisco Reynés / EP
Naturgy alerta que és “massa aviat” per confiar en l’abaratiment energètic
Notícia: Naturgy alerta que és “massa aviat” per confiar en l’abaratiment energètic
Comparteix
El president de la companyia, Francisco Reynés, alerta que els preus durant el 2023 han estat "més baixos de l'esperat" i prediu volatilitat
Imatge d'un dels treballadors de la planta d'Amazon a Far d'Empordà / ACN
Amazon posa en funcionament una nova nau a Catalunya amb 900 treballadors
Notícia: Amazon posa en funcionament una nova nau a Catalunya amb 900 treballadors
Comparteix
El nou centre ha suposat una inversió de 200 milions d'euros i compta amb més de 3.000 robots
Façana del Banc d'Espanya / Carlos Luján - Europa Press
El Banc d’Espanya apropa el creixement del PIB a les previsions de Calviño
Notícia: El Banc d’Espanya apropa el creixement del PIB a les previsions de Calviño
Comparteix
L'informe anual del regulador bancari espanyol eleva l'economia de l'Estat un 2% i en lloa la "resiliència"
Una sala de control de la unitat del son / ACN
La digitalització del sector salut permetria estalviar 3.000 milions l’any
Notícia: La digitalització del sector salut permetria estalviar 3.000 milions l’any
Comparteix
Catalunya tindria la capacitat de salvar unes 6.700 vides anuals i alliberar al voltant de 30 milions d’hores anuals de professionals sanitaris

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a maig 11, 2023 | 07:46
    Ricard maig 11, 2023 | 07:46
    Posar al mateix grup apujar el preu del lloguer, no renovar el contracte de lloguer (perfectament legal) amb l'assetjament immobiliari és demagògia barata.
  2. Icona del comentari de: Anònim a maig 11, 2023 | 09:15
    Anònim maig 11, 2023 | 09:15
    Que no és un desnonament invisible: quan s'acaba el termini del contracte (que per això és un lloguer i no una compra que és per tota la vida) és pot renovar o no. Aquesta és l'essència de la figura del lloguer: que és un contracte que té un termini que marca la llei. No sé com encara hi ha gent que lloga amb aquesta cultura que és va imposant en que és van laminant tots els drets del propietari (cobrar una renda, recuperar la propietat...).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa