MónEconomia
L’IPC repunta fins al 3,9% a Catalunya per l’energia i els carburants
  • CA

Els carburants i l’energia lideren un repunt de preus a l’abril que deixa la inflació a Catalunya en el 3,9%. La pujada de la inflació, de vuit dècimes en comparació amb el març, ve motivada per un menor abaratiment de l’electricitat en comparació amb l’abril del 2022 i per l’encariment interanual de benzina i dièsel, afectats per la retirada de la bonificació dels 20 cèntims de Moncloa. Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, aquestes pujades -que responen, segons va argumentar la ministra d’Afers Econòmics del govern espanyol Nadia Calviño en conèixer l’indicador avançat, més a efectes de base que no pas a un encariment real- equilibren la tendència a la baixa dels aliments, que es queden al país en un 12,2% després de mesos per sobre dels 13 punts. En el conjunt de l’Estat espanyol, les dades preliminars conegudes a finals del mes passat s’han mantingut, amb uin índex general del 4,1% -dos dècimes per sobre del català- i una subjacent que cau nou dècimes fins situar-se en el 6,6%.

Val a dir que en el cas de l’energia els efectes de base semblen confirmar-se en les dades de l’Institut, en tant que, si bé hi ha un menor abaratiment interanual que explica l’aportació positiva a la taxa any a any, tant l’electricitat com el gas són, en termes absoluts, més barats ara que al març. En el cas dels carburants, l’informe confirma una lleugera variació positiva respecte de l’anterior mes, d’un 0,7%, que apunta a una tendència a l’encariment també a curt termini. Altres verticals, com és el cas de l’oci o l’hosteleria, també aporten a la pujada de preus mes a mes, en ambdós casos per sobre de l’1%, en un moment de transició cap a la temporada alta de l’estiu i amb la Setmana Santa enmig.

Els aliments es controlen

Per la seva banda, els aliments han assolit un “fort alentiment” de preus després de liderar durant mesos el repunt inflacionista. Destaca l’important retrocés d’alguns grups de productes carnis -la carn d’oví ha caigut prop d’un 6% en l’acumulat del 2022, i la d’au ha alentit el seu encariment per sota de l’1%-; els llegums, que en comparació amb el març s’haurien abaratit un 2,6%; o el pa i els cereals, en alguns grups amb una gràfica plana que fa pensar en l’estabilitat de preus a curt termini. La moderació de l’encariment alimentari, asseguren des de Moncloa, ha liderat la “major caiguda de la sèrie històrica” de la inflació subjacent, que per primer cop des de l’inici de la crisi de preus encadena dos mesos a la baixa.

Lideratge europeu

Amb la dada de l’abril, la inflació a Catalunya se situa més de tres punts per sota de l’estimació de l’Eurostat pel conjunt de la Unió. L’índex de preus als principals mercats de la Unió va repuntar lleugerament durant el quart mes de l’any en una dècima (7%), després d’haver-se contingut fins al 6,9% al final del primer trimestre. Val a dir, però, que si s’observen les dades mes a mes els preus -amb un important factor estacional- també van a l’alça, amb una pujada de l’IPC del 0,5%, lleugerament per sobre de la dada tant d’aquest mes de març com del mateix període del 2022.

Més notícies
El delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, i el director general d'Ariño Duglass, Raimundo García / CZFB
Ariño Design, la maquinària catalana del tren del futur
Notícia: Ariño Design, la maquinària catalana del tren del futur
Comparteix
L'empresa ja compta amb un equip de 25 persones, s'enfoca a solucions de disseny innovadores del sector del tren
El fundador de Silence, Carlos Sotelo, amb un S04 / EP
Silence preveu fabricar 40.000 nanocotxes a la Zona Franca
Notícia: Silence preveu fabricar 40.000 nanocotxes a la Zona Franca
Comparteix
El fundador de l'automobilística Carlos Sotelo es dona "tres o quatre anys" per elevar el ritme de producció del model S04
Un tren de Rodalies arriba a l'estació de Flaçà / ACN
La Cambra denuncia la manca d’inversió governamental a Rodalies
Notícia: La Cambra denuncia la manca d’inversió governamental a Rodalies
Comparteix
L'entitat barcelonina reclama el finançament nul de l'Estat en les infraestructures ferroviàries de Catalunya
El vehicle elèctric que Ebro produirà a la Zona Franca / ACN
Ebro preveu fabricar 50.000 vehicles elèctrics a l’antiga Nissan pel 2027
Notícia: Ebro preveu fabricar 50.000 vehicles elèctrics a l’antiga Nissan pel 2027
Comparteix
La marca començarà produint l'any que ve una pick-up elèctrica amb més de 400 quilòmetres d'autonomia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa