El govern espanyol aprovarà una nova pròrroga de la rebaixa de l’IVA alimentari, que finalitza el pròxim 30 de juny, perquè els preus continuen sent “alts”. Així ho ha anunciat aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una entrevista a TVE, on també ha confirmat que la nova mesura arribarà al Congrés dels Diputats perquè s’aprovi ràpidament, tot i l’enorme cost que suposarà per a les finances públiques. “L’evolució dels preus dels aliments encara continua sent alta i, per tant, hem de fer aquest esforç enorme per a les arques públiques” ha apuntat el president durant la conversa.
La decisió de prorrogar aquesta rebaixa contrasta amb el que el govern espanyol va transmetre a Brussel·les el 30 d’abril en el document d’actualització de les previsions macroeconòmiques i fiscals per als anys 2024 i 2025, en el qual contemplava que el 30 de juny d’enguany revertiria la rebaixa de l’IVA als aliments. Tot i aquest document, les últimes dades de l’IPC disponibles, les de l’abril, mostren com el preu dels aliments i el de les begudes no alcohòliques va pujar fins al 4,7% interanual, que suposa un augment de quatre dècimes respecte del març, degut, en la seva major part, a la pujada dels preus de les fruites i dels llegums i hortalisses.

A tot això cal recordar que el passat mes de desembre l’executiu de Pedro Sánchez ja va prorrogar la mesura durant sis mesos per a determinats aliments bàsics, com la llet, el pa, els ous i el formatge, i les fruites, llegums, tubercles, cereals i verdures que tinguin la condició de productes naturals, així com l’oli d’oliva. Així mateix, es va prorrogar també la rebaixa de l’IVA del 10% al 5% de la pasta. Si finalment s’aprova la mesura, aquesta seria la quarta vegada que es redueix el preu de l’IVA alimentari.
Els aliments que més s’han encarit
En l’últim any, el producte que més ha pujat de preu ha estat l’oli d’oliva (+68,1%), que acumula pujades de preu de fins al 204,8% des del gener de 2021. En resum, el preu de l’oli d’oliva s’ha triplicat en només tres anys. A l’abril van destacar també les pujades interanuals dels preus dels sucs de fruites i vegetals (+17,3%) i de les fruites (+17,1%).
En termes mensuals, l’IPC va augmentar un 0,7% a l’estat, i va créixer fins al 3,3% a Catalunya, a causa de l’alça dels preus de la roba i el calçat per la nova temporada primavera-estiu (+7,1%), dels serveis d’allotjament i dels aliments en “gairebé tots els seus components”, destacant les fruites, llegums i hortalisses, carns i peix i marisc.