MónEconomia
Moltes famílies compren productes de poca qualitat per l’augment de preus

Un estudi elaborat per Facua ha constatat que un 62,7% de les famílies han comprat productes de qualitat inferior per fer front a la pujada del cistell de la compra. D’aquesta manera, l’augment de preus seria una causa decisiva per abaixar la qualitat del que consumeixen les famílies, una situació critica que dona veu a la situació de vulnerabilitat que pateixen molts ciutadans a causa de la inflació. L’informe ha apuntat que un 42,5% ha reemplaçat oli d’oliva per un altre de menor qualitat, un 37,6% ha fet el mateix amb el peix i un 31% amb la carn. A més, el consum de vedella s’ha reduït a gairebé la meitat, quan fa dos anys es consumia un o dos cops per setmana, de manera regular. Actualment, un 82,3% la consumeix cada dues setmanes o amb menor periodicitat, d’aquests el 30% no la compra.

Els àpats que abans eren setmanals i ara s’han convertit en gairebé una delicatessen aglutinen diversos gremis. Un dels principals és el peix, que segons l’estudi s’ha precisat que el 2022 es consumia com a àpat setmanal en un 67% de les famílies i ara ha baixat a un 43,3%, mentre que la gent que opta per no adquirir-ne ha pujat del 5 al 10,9%. La fruita també ha experimentat una davallada, un 77,7% en menjava quatre o set dies a la setmana i en l’actualitat és d’un 62,3%, una situació pràcticament calcada amb els làctics (del 76,6% el 2022 al 63% actual). El pollastre, segons l’estudi de Facua, ha tingut un descens “menys acusat”, fa dos anys un 73,3% el consumia un cop cada set dies i en l’actualitat un 60,9%, mentre que menjar-lo cada dues setmanes o menys puja del 26,6% fins al 38,9%. 

Imatge d'arxiu de l'interior d'un supermercat / Laia Solanellas - Europa Press
Imatge d’arxiu de l’interior d’un supermercat / Laia Solanellas – Europa Press

Canviar de supermercat per no poder-lo pagar

L’informe també recull que un 55,3% dels usuaris ha decidit canviar d’establiment habitual “per aconseguir preus més econòmics”, tot i que hi ha un 44,6% que es manté fidel al mateix lloc. En aquesta línia, el treball mostra que un 83,5% de la ciutadania fa les compres en supermercats, malgrat que el 79,3% considera que és el punt “on més han apujat els preus“. 

Més notícies
Notícia: Els pagesos aixequen els talls a l’AP-7 després de 30 hores de protestes
Comparteix
Els manifestants amenacen en tornar al carrer el 28 de febrer si no es compleixen amb els acords
Notícia: Primeres tensions entre els pagesos arran de les últimes protestes
Comparteix
L'Assemblea Pagesa es desvincula de la taula de diàleg creada pel Govern | Almenys cinc entitats de Ponent s'han donat de baixa de la FCAC pel paper que han donat en les manifestacions
Notícia: Coca-Cola prepara un ERO per a 64 treballadors a Barcelona
Comparteix
La companyia planteja un acomiadament col·lectiu que afectarà també la seu a Madrid | El sindicat CSIF rebutja sortides "traumàtiques" i aposta per la voluntarietat
Notícia: El BCE alerta que s’ha d'”avançar més” per controlar la inflació
Comparteix
L'economista en cap de la institució, l'irlandès Philip Lane, reconeix que Europa va en "la direcció correcta" per al control de preus, però crida a "apropar-se més a l'objectiu"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Lluís a febrer 15, 2024 | 08:32
    Lluís febrer 15, 2024 | 08:32
    "Moltes famílies compren productes de poca qualitat per l’augment de preus" Quina notícia! és el que han fet els treballadors tota la vida: sobreviure! La veritat és que cada dia perdem poder adquisitiu i que som més pobres, tot i treballar. Aquesta és la qüestió! i no el ball de xifres de FACUA que no haurà, com sempre, contemplat el diferencial de nivell de vida entre els diferents àmbits territorials espanyols (províncies, CCAA, colònies i nacions ocupades)
  2. Icona del comentari de: Català a febrer 15, 2024 | 09:44
    Català febrer 15, 2024 | 09:44
    Completament d'acord, Lluis. Aquests setciències acaben de descobrir la pólvora.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa