Un estudi elaborat per Facua ha constatat que un 62,7% de les famílies han comprat productes de qualitat inferior per fer front a la pujada del cistell de la compra. D’aquesta manera, l’augment de preus seria una causa decisiva per abaixar la qualitat del que consumeixen les famílies, una situació critica que dona veu a la situació de vulnerabilitat que pateixen molts ciutadans a causa de la inflació. L’informe ha apuntat que un 42,5% ha reemplaçat oli d’oliva per un altre de menor qualitat, un 37,6% ha fet el mateix amb el peix i un 31% amb la carn. A més, el consum de vedella s’ha reduït a gairebé la meitat, quan fa dos anys es consumia un o dos cops per setmana, de manera regular. Actualment, un 82,3% la consumeix cada dues setmanes o amb menor periodicitat, d’aquests el 30% no la compra.
Els àpats que abans eren setmanals i ara s’han convertit en gairebé una delicatessen aglutinen diversos gremis. Un dels principals és el peix, que segons l’estudi s’ha precisat que el 2022 es consumia com a àpat setmanal en un 67% de les famílies i ara ha baixat a un 43,3%, mentre que la gent que opta per no adquirir-ne ha pujat del 5 al 10,9%. La fruita també ha experimentat una davallada, un 77,7% en menjava quatre o set dies a la setmana i en l’actualitat és d’un 62,3%, una situació pràcticament calcada amb els làctics (del 76,6% el 2022 al 63% actual). El pollastre, segons l’estudi de Facua, ha tingut un descens “menys acusat”, fa dos anys un 73,3% el consumia un cop cada set dies i en l’actualitat un 60,9%, mentre que menjar-lo cada dues setmanes o menys puja del 26,6% fins al 38,9%.

Canviar de supermercat per no poder-lo pagar
L’informe també recull que un 55,3% dels usuaris ha decidit canviar d’establiment habitual “per aconseguir preus més econòmics”, tot i que hi ha un 44,6% que es manté fidel al mateix lloc. En aquesta línia, el treball mostra que un 83,5% de la ciutadania fa les compres en supermercats, malgrat que el 79,3% considera que és el punt “on més han apujat els preus“.