MónEconomia
El sector alimentari celebra l’acostament de la “normalitat” dels preus
  • CA

Després d’un any i mig de turbulències i alces massives dels preus dels aliments sembla que el sector està pròxim a l’estabilització. Això implica una certa tornada a la normalitat de viure augments de preus d’entre l’1 i el 2% cada any, com havia estat habitual en les últimes dècades. Així es veu amb les últimes dades de la inflació mostren com els aliments s’han encarit un 3,1% en l’últim any, un augment molt menor al 15% que s’havia arribat a enfilar durant l’any passat. Ara bé, aquesta reducció de la taxa de l’IPC no provocarà els aliments tornin als preus previs a aquesta crisi, impulsada majoritàriament per l’augment dels costos energètics i per disrupcions mundials, com la guerra a Ucraïna. Tot i això, des de les associacions de consumidors reclamen que els preus baixin considerablement per poder recuperar el poder adquisitiu. Com no acostuma a ser habitual que es visqui una rebaixa dels preus com la que es reclama, Facua, per exemple, ja ha demanat al govern espanyol en diverses ocasions que estableixi preus màxims “com a única mesura realment efectiva per a controlar les constants pujades en productes bàsics d’alimentació, tenint en compte que la rebaixa de l’IVA s’ha mostrat ineficaç“.

Des dels supermercats, el director general de la patronal Cedac, Roger Gaspa, explica a Món Economia que “en línies generals” durant la primera meitat de l’any tots els factors que van provocar la inflació alimentària “s’han corregit a la baixa”, com per exemple l’energia o el cost de la gasolina, que van provocar un efecte de segona onada que va afectar el sector. Per tot plegat, Gaspa assegura que “la cadena alimentària està recuperant la normalitat” i s’encamina a tornar a una inflació estable d’entre l’1 i el 2%, un fet que qualifica de “magnífica notícia”. En aquest sentit, el directiu afegeix que la situació actual, si res no canvia, fa pensar al sector que aquesta normalitat podria arribar cap a finals d’any o principis del 2025.

Els principals causants de la rebaixa de l’augment de preus en el sector alimentari durant el passat juliol, segons les dades de l’IPC, van ser la fruita i els olis. De fet, aquesta última categoria ha estat una de les polèmiques pels elevats preus, encara que Gaspa recorda que els en gran part aquests augments han estat per culpa de dues males collites consecutives, que han provocat una gran escassetat d’oli i, per tant, un augment de preus. De cara al que podem esperar en els pròxims mesos, el directiu apunta que fins a l’octubre no sabrem del cert si la collita d’enguany serà bona encara que tot fa indicar quesí que ho serà. Això farà que fins aleshores els preus es mantinguin estables i que un cop torni a haver-hi una oferta més gran o com la d’anys anteriors els preus baixin dràsticament com fins abans de la crisi de preus, aproximadament.

Una dona fen la compra / EP
Una dona fen la compra / EP

Pel que fa a les fruites, Gaspa indica tot fa pensar que també es tornarà, en general, a un estàndard de normalitat també, encara que en algun segment en concret es preveu una mala collita, especialment en fruita de pinyol, el directiu remarca que com Catalunya és un país eminentment exportador hauria de ser una temporada “desastrosa” per veure una afectació real en els preus al país. Tot i això, recorda que en aquests anys hi ha hagut una sèrie d’augments de costos que han vingut per quedar-se, com per exemple l’impost als plàstics d’un sol ús, que ha encarit els preus en origen i farà que no es moguin.

Consumidors neguen la tornada a la normalitat

Des del punt de vista dels consumidors la visió és del tot oposada. El secretari general de Facua, Rubén Sánchez, explica a Món Economia que la situació del sector alimentari actual és que s’ha reduït l’augment de preus dels aliments, no ha baixat. En aquesta línia, Sánchez apunta que encara estan detectant augments de preus en alguns aliments, com en l’oli d’oliva. És per això que exposa que el sector no està recuperant una situació de “normalitat”.

Per tal de recuperar aquesta situació, Sánchez argumenta que s’hauria de viure “una gran baixada dels preus” i que els consumidors recuperin poder adquisitiu. Per altra banda, també reclama que les grans empreses del sector quan han augmentat els seus marges de benefici en els últims dos anys els tornin a rebaixar als nivells del 2022. Com considera que això no passarà, Sánchez demana al govern espanyol que apliqui la llei de comerç de 1996 i limiti els preus per tal d’ajudar els consumidors a recuperar el poder adquisitiu. En resum, el secretari general de Facua exposa que no volen un “IPC zero” sinó que els aliments “tornin als preus de fa dos anys”.

Canvis en la cistella compra

Tota aquesta crisi de preus en el sector alimentari, exposa Gaspa, ha provocat cinc grans canvis en els consumidors a l’hora de comprar. La que més s’ha notat és l’optimització de la cistella de la compra, assegura, ja que amb l’augment la gent ha passat a comprar just el que necessita i, per tant, es desaprofita molt menys menjar que fa dos anys. A més, les empreses han detectat que els consumidors són més sensibles i es miren amb millors ulls les ofertes i descomptes. Com acostuma a passar en moments on augmenten els preus, les empreses també han notat com els seus clients han començat a mirar amb més bons ulls les anomenades “marques blanques”.

Les dues últimes tendències que s’han començat en aquests dos últims anys que explica Gaspa tenen a veure amb la substitució de productes. La primera és la substitució de productes per d’altres similars, com per exemple canviar la carn vermella per la blanca o l’oli d’oliva pel de gira-sol. La segona, en canvi, és deixar enrere productes més cars per substituir-los per d’altres més bàsics.

Més notícies
Notícia: Més enllà de l’oli: els nous protagonistes del preu de la cistella de la compra
Comparteix
La inflació alimentària retrocedeix fins a mínims des de l'inici de la crisi de costos, malgrat alguns aliments bàsics continuen disparats
Notícia: La taxa d’inflació de l’eurozona puja una dècima al juliol fins al 2,6%
Comparteix
La inflació interanual ha caigut en nou estats membres, s'ha mantingut estable en quatre i ha augmentat en catorze
Notícia: Els rumors d’estabilitat alimenten una “reducció atípica” del preu del carburant
Comparteix
Omplir el dipòsit durant el mes d'agost és gairebé tres euros més barat en comparació al mateix període del 2023
Notícia: El deute públic espanyol trenca rècords i supera els 1,62 bilions
Comparteix
El conjunt de les administracions deu 25.000 milions d'euros més al juny respecte del maig, amb l'Estat al capdavant

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa