El canvi climàtic s’ha convertit en el malson dels viticultors a tot l’estat espanyol. Catalunya, per exemple, ha perdut gran part de les collites per culpa de la sequera i sembla que aquesta situació no deixarà d’empitjorar en els pròxims anys. Sense cap mena de dubte, el canvi climàtic és el taló d’Aquil·les del cultiu català. Paral·lelament, el Regne Unit ha viscut un moviment contrari. Les altes temperatures han fet possible el cultiu de vinyes en latituds abans impensables. Aquest nou paràmetre sumat al creixement exponencial de les terres de conreu han fet que el país arribi al seu màxim històric de producció de vi (15,7 milions de litres). Un territori oblidat, on el consum era sempre importat obre ara una nova porta per entrar a jugar dins del mercat dels vins mundials. Tot i que els experts asseguren que encara és un mercat immadur, no hi ha cap dubte que el seu creixement podria arribar a canviar les regles del joc del vi arreu del planeta.
El vi sempre ha estat un producte molt desitjat al Regne Unit. De fet, segons les dades de Statista, el país és un dels quinze primers en el rànquing dels països amb més consum de vi per càpita del planeta. A més, la seva curiositat pel cultiu ja fa anys que els ha portat a tenir petites plantacions amb algunes hectàrees de vinyes. Amb una producció pràcticament nul·la, el país passava desapercebut davant els gegants del vi -com poden ser Itàlia, França o Espanya. El passat 2022, però, alguna cosa va canviar. “A Anglaterra es van produir 8 milions d’ampolles (69% espumosos i 2,4 de vi tranquil)”, explica el sommelier i expert, Ferran Centelles. Tot i que d’aquestes vendes només el 7% són exportacions, “es pronostica que la quantitat d’hectàrees al Regne Unit, que actualment és de 4000 hectàrees, aconseguirà les 7600 hectàrees el 2032”, reconeix l’expert, que afegeix que “és un creixement exponencial”.
Tot i que es tracta d’un negoci petit en relació amb el mercat espanyol -i fins i tot el català-, no hi ha dubte que l’augment en els últims anys ha estat notable. Segons les dades provisionals que ha posat sobre la taula un estudi del mitjà La Setmana Vitivinícola, el 2023 hi hauria hagut una nova xifra rècord de producció de vi a Anglaterra. En concret, s’hauria arribat als 15,7 milions de litres, el que suposa un creixement del 72% si es compara amb les xifres del 2022. A part, però, aquesta xifra és un 60% més alta que el màxim de producció al qual havia arribat el país el 2018, amb un total de 9,83 milions de litres. Així doncs, no és cap secret que el sector vinícola anglès agafa força.
A més, aquest mateix estudi també augura que la producció continuarà pujant en els pròxims anys. En aquest sentit, el 2023 s’han fet servir un total de 30.000 tones de raïm per obtenir els més de 15 milions de litres. Aquests han estat cultivats en una superfície de més de 3.400 hectàrees, mil més que l’últim recompte rècord del 2018, quan hi havia al voltant de 2.140 hectàrees cultivables. Però la dada més rellevant és la dels últims cinc anys, on la superfície cultivable ha crescut un 75%. Enguany encara queden 1.000 hectàrees per explotar, segons afirmen les dades de l’estudi.

El clima afavoreix el canvi de consum
L’emergència climàtica també ha fet aflorar nous canvis en el consum mundial. Mentre el vi negre perd posicions, el vi blanc i els escumosos comencen a guanyar més notorietat. La clau d’aquest canvi és la frescor dels segons, que combinen perfectament amb les altes temperatures que està deixant l’emergència climàtica. Aquest factor també ha ajudat molt a la producció vinícola del Regne Unit, perquè són precisament els vins blancs i escumosos aquells que més es fan en el país. “El clima i les condicions afavoreixen els blancs i especialment els espumosos, que requereixen major acidesa. És per això que encara no hi ha grans negres a Anglaterra”, explica el sommelier i expert. Per zones, la més prometedora és West Sussex, amb cellers com Bolney o Neytimber. Centelles argumenta que “els seus sòls són molt semblants als del Xampany”. Ell mateix destaca que el celler Neytimber “té una qualitat indiscutible”.
Però el consum i el canvi climàtic no són els únics factors que afavoreixen la producció de vi al Regne Unit. Centelles assegura que cada vegada hi ha més experiència en els cellers del mercat anglès, ja que ha estat un gran actor en la importació del producte d’arreu del món. Actualment, però, el país s’ha bolcat en els seus vins locals i en la preservació de la producció. “En 20 anys, el vi anglès ha passat de ser vist com una mica menor a entrar en les cartes de major prestigi a Anglaterra”, diu el sommelier.
Un consumidor més selectiu: sostenibilitat i salut
Els seus consumidors anglesos són molt selectius a l’hora de consumir certs productes. En un estudi de l’ICEX, es confirma que els criteris de sostenibilitat són un factor decisori de compra cada vegada més habitual entre els consumidors britànics. La creixent presència de vins amb l’etiqueta d’orgànics i de productors amb una proposta sostenible és, segons els mateixos distribuïdors, a causa de la demanda dels clients. Si parlem de xifres, els consumidors britànics gasten més d’un milió de lliures a la setmana només en la categoria sostenible. Si es té en compte que les vendes totals del sector aconsegueixen els 50 milions de lliures setmanals, es pot considerar una xifra petita en comparació al total, però no deixa de ser prou significativa.
D’altra banda, la creixent preocupació per la salut i el descens del consum d’alcohol han estat factors decisius pel creixement de la producció de vins de baix contingut alcohòlic i sense alcohol. Dels 217,1 milions de lliures que ha generat en 2021 (50,7% més que l’any anterior) el vi ha estat la categoria que ha experimentat un major creixement: 73% interanual, fins a aconseguir una grandària de mercat de 52 milions de lliures. Amb tot, doncs, el Regne Unit té tots els ingredients per convertir-se en un país important en el sector vinícola. Tot i que encara no arriba a competir en les grans lligues, ja s’està posicionant com un dels mercats emergents amb més projecció de futur.