És temps de collita de fruita dolça a Catalunya, però enguany la temporada serà substancialment diferent de la d’altres anys a tota Europa. Segons les últimes dades publicades per Afrucat, la producció de pomes i peres serà diametralment oposada a la de l’any passat al Vell Continent. Per una banda, s’espera que la producció de pomes caigui un 11% mentre que la de peres augmentarà un 5%. Ara bé, a Catalunya i al conjunt de l’estat, passarà tot el contrari, ja que estem davant d’una molt bona campanya de poma i “la pitjor temporada de peres de l’última dècada”, segons assegura el responsable de fruita dolça d’Unió de Pagesos, Jaume Gardeñes.
Segons les dades d’Afrucat, la producció de pomes a Europa aquest 2024 serà de 10.207 milers de tones, la qual cosa suposa una caiguda de l’11% respecte a la collita de l’any passat, de fet, serà la segona més baixa de l’última dècada. En concret, la producció caurà arreu menys a l’estat. A Itàlia la baixada serà de l’1% i es recolliran 2.162.000 tones, a Alemanya la caiguda serà del 16% i es recol·lectaran 793.000 tones, a França es recolliran 1.463.000 tones de pomes (-3%) i, per últim, a Polònia, el major productor europeu la baixada serà del 20% amb 3.190.000 tones. Per contra, a l’estat se’n recol·lectaran 567.000 tones de pomes, la qual cosa suposa un augment del 9%.
Europa espera una de les collites de poma🍎 i pera🍐 més baixes dels darrers anys.#lanostrafruita #lanostragent #fruita #previsionsdecollita #poma #pera #prognosfruit #prognosfruit2024 pic.twitter.com/OmNbE8j8WW
— Afrucat (@Afrucat) August 8, 2024
Davant d’aquest panorama, Gardeñes explica que la baixa de la producció a Polònia s’ha produït per una sèrie de gelades durant la primavera i provocarà un lleuger augment dels preus aquest any. Tot i això, el responsable d’UP apunta que tampoc seran preus especialment alts, encara que sí que aconseguiran vendre per sobre del preu de cost. De fet, Afrucat afegeix que el mercat industrial està mancat de volums i també es preveuen insuficients els volums de poma, el que també els fa pensar que suposarà una bona situació per defensar els preus del producte.
La pitjor temporada de pera en una dècada
Pel que fa a la producció de peres, les xifres d’Afrucat mostren que serà la tercera més baixa de tota la sèrie històrica a Europa, malgrat que enguany s’ha recuperat part del potencial productiu, especialment a Itàlia. Ara bé, a Catalunya la situació serà francament diferent, perquè suposarà la pitjor campanya en els últims 10 anys, assegura Gardeñes. Els motius d’aquesta baixa producció a Catalunya es deu per les altes temperatures que es van registrar l’any passat a Catalunya, que van provocar danys als perers. Aquests danys han fet que el potencial a Catalunya no sigui tan elevat com en anys anteriors. De fet, el productor ja avisa que si la situació continua així en els pròxims anys és possible que els pagesos hagin de plantejar-se passar a cultivar altres fruites dolces.
En el conjunt d’Europa, s’espera recollir unes 1.790.000 tones de pera, la qual cosa suposa un augment del 5% més que la campanya 2023 i un 2% menys respecte a la mitjana dels darrers tres anys. Els països que menys colliran seran l’estat (-15%), Bèlgica (-27%), Holanda (-9%), mentre que França (14%), Itàlia, que creix un 120%, i Portugal (11%) tindran millors produccions que fa un any. Malgrat aquests últims percentatges positius, cap d’aquests països recuperen el seu potencial productiu. Com a exemple, Itàlia es manté lluny de les 730.000 tones que es van collir l’any 2018. Gardeñes apunta que a Catalunya es colliran entre 5.000 i 7.000 quilos de pera per hectàrea, una xifra molt baixa si la comparem amb altres anys.
Tot i això, i com a contrapartida, el responsable d’UP apunta que el preu d’aquesta fruita serà substancialment més elevat que anys anteriors a causa de la baixa producció. Per contra, de moment el consum de pera no està sent massa elevat, encara que Gardeñes espera que al llarg de l’any la situació es normalitzi. En aquesta línia, Afrucat considera que s’espera una campanya comercial fluida, amb un clar dèficit en certes varietats.
Augment considerable dels costos
Una altra afectació als preus finals de la fruita està sent el considerable augment dels costos tant per als productors com per als consumidors finals, explica Gardeñes. Pel que fa a la part dels productors, el responsable d’UP explica que el creixement dels costos es dona principalment per dues vies, com són l’encariment de la mà d’obra en els últims anys i el canvi de legislacions a Europa, que els obliga a abandonar el plàstic per passar a materials més sostenibles. En total, explica el productor, un quilo de fruita dolça acaba costant entre 40 i 50 cèntims, mentre que fa dos anys només costava 30 cèntims.
Aquest encariment dels costos, denuncia, no s’ha traduït en els preus de compra dels distribuïdors i, per tant, s’acaben menjant part dels seus beneficis anteriors. Ara bé, quan el distribuïdor sí que assumeix l’augment dels costos, explica, qui ho acaba pagant és el consumidor final que ha vist com els últims dos anys el preu de la fruita ha augmentat considerablement. Això ha provocat, assegura, una reducció del 25% del consum de fruita a Europa, ja que hi ha productes alternatius, com ara els iogurts, que són molt més barats.

Afectacions per la sequera
Un dels grans inconvenients per al correcte funcionament del sector primari a Catalunya en els últims anys ha estat la sequera. Ara bé, enguany no suposarà un gran problema per a la immensa majoria dels productors catalans gràcies a les pluges dels últims mesos. Tot i la calma actual és cert que a principi de temporada els pagesos van patir per si es mantenien les restriccions al reg, encara que Gardeñes reconeix que en els últims mesos han pogut regar amb completa normalitat.
L’únic punt on serà realment conflictiva la persistència de la sequera, sempre parlant de plantacions de fuita dolça, serà a la zona del pantà dels Guiamets, que segueix registrant unes reserves molt baixes. De fet, per culpa d’això, Gardeñes assegura que es perdran plantacions a la zona, ja que fa més de dos anys que no poden regar amb normalitat. Per intentar solucionar-ho UP ja ha demanat al govern que solucioni la situació i ha proposat solucions, però de moment les autoritats no hi han posat remei.
Collita irregular de cereal
Per altra banda, la temporada del cereal serà del tot irregular arreu del territori, segons va alertar a principis d’estiu la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). En concret, la producció esperada de cereal a Catalunya és d’unes 1.158.495 tones, el que suposa una caiguda del 31% a la mitjana del país. Així doncs, malgrat l’increment amb relació a les dues últimes campanyes interiors -fortament afectades per la sequera- enguany la collita de cereals seguirà força per sota de la mitjana. Antoni Llaràs, responsable de cereals de la FCAC, argumenta que s’ha constatat que el clima té un “efecte importantíssim” en el cicle productiu, des de la naixença al correcte desenvolupament de la planta i el rendiment final del cereal.
A Catalunya, com la major part de la producció cerealista és de secà la sequera i l’augment de la temperatura provoquen una forta caiguda dels rendiments. D’altra banda, enguany, el rendiment en regadiu també està sent inferior a l’esperat, segons la FCAC. Per cultius, enguany es recolliran unes 375.500 tones de blat, 542.000 d’ordi, 74.000 de civada, i 32.000 de triticale. Pel que fa al blat de moro, s’espera una producció de 132.000 tones que s’incrementarien si es poguessin fer segones collites per la disponibilitat més gran d’aigua.