Les festes de Nadal aglutinen molts dinars i sopar en família. No és estrany que aquests àpats es facin a casa i rarament veiem gent que marxi a un restaurant a celebrar les dates assenyalades. És per això, que els aliments amb més demanda aquests dies s’apugen de preu. Des del peix a la carn, passant per algunes fruites i altres aliments de consum especial d’aquesta època, com pot ser el marisc, el cistell de la compra nadalenc toca sostre per Nadal, una situació que escura les butxaques del que encara compleixen la tradició dels canelons o els llagostins per festes. Així doncs, sembla que la inflació del 2022 i 2023, amb les seves pujades de preus d’aliments, s’està tornant a deixar sentir en els aliments típicament nadalencs.
Segons ha afirmat l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) en el seu últim informe, els preus nadalencs del 2023 seran un 10% més cars que els de l’any passat. Sense que la xifra sigui extremadament elevada, no deixa de ser un augment envers els preus del 2022, que ja estaven inflats. Tot i això, si ens fixem en els preus del 2015, l’encariment arriba el 50%, el que implica que alguns aliments han doblat el seu preu per Nadal en menys d’una dècada. En concret, l’organisme ha registrat la pujada de 16 aliments típicament nadalencs, els quals s’han vist els seus preus incrementats en les últimes setmanes. Per tal de provar que els productes s’encareixen únicament per l’època de l’any en la qual es compren, l’OCU ha enregistrat el seu preu en diferents moments.
| Producte | 25 de novembre | 21 de desembre | Diferència |
| Percebes gallecs | 57,50 | 97,05 | 68,8% |
| Cloïsses bavoses | 28,69 | 39,28 | 36,9% |
| Lluç | 13,16 | 17,06 | 29,7% |
| Ostres (Dotzena) | 21,83 | 24,36 | 11,6% |
| Besuc | 54,21 | 58,86 | 8,6% |
| Llobarro | 9,33 | 10,04 | 7,6% |
| Xai | 18,60 | 19,87 | 6,8% |
| Pularda | 8,92 | 9,27 | 4,0% |
| Rodó de vedella | 16,14 | 16,40 | 1,7% |
| Pernil ibèric (50%) | 55,40 | 56,13 | 1,3% |
| Gall d’Indi | 6,60 | 6,67 | 1,0% |
| Magrana | 2,49 | 2,50 | 0,3% |
| Angules | 1.062,78 | 1.044,68 | -1,7% |
| Llagostins | 11,30 | 10,80 | -4,5% |
| Pinya | 1,84 | 1,74 | -5,5% |
| Llombarda | 1,90 | 1,78 | -6,1% |
Llista de la compra: dels percebes a la llombarda
Així doncs, si agafem el producte que més s’ha encarit per Nadal ens trobem que els percebes gallecs costaven 57,50 euros el quilo el novembre, però a mesura que s’han anat acostant les festes, el seu preu ha variat. Ara mateix, el producte costa 97,05 euros el quilo, el que implica un augment de preu del 68,8% en menys d’un mes. El cas dels percebes no és aïllat, de fet, dels 16 productes que es consideren del cistell de Nadal, 12 han apujat el seu preu i només quatre l’han baixat. D’aquesta manera, les cloïsses o el lluç han registrat increments del 36,9% i 29,7%, respectivament, el que els hi ha adjudicat la segona i tercera posició del rànquing dels aliments amb més increment de preu per Nadal de l’OCU.
No obstant això, hi ha quatre productes que són més econòmics que fa un mes: els llagostins, les angules, la pinya i la llombarda. Pel que fa a la comparativa amb el 2022, el besuc, el lluç i la pularda, aliments típicament nadalencs, no han evolucionat respecte al passat any (on la pularda i la llombarda, van marcar màxims històrics).
Salvar la butxaca amb peix congelat
Tal com ha confirmat l’OCU, els aliments s’encareixen com més s’apropen les festes i la recomanació de l’informe és clara: s’ha de comprar abans de Nadal. Així doncs, la proposta principal per a conservar els plats és congelar el material, sobretot el peix, ja que és l’aliment que s’espera que més augmenti el seu preu. En aquest sentit, i comparant amb preus d’anys anteriors l’organisme ha conclòs que el peix és el producte que més dispara el seu preu en aquestes dates: “Si tens capritx de besuc o lluç, millor comprar-ho com més aviat millor i congelar-ho, perquè a mesura que avanci el mes, perquè anirà apujant el seu preu”, reconeix l’OCU.
En canvi, la carn és un aliment que es manté estable, segons l’Observatori. En aquest sentit, aquells que en mengen per Nadal poden respirar tranquils, ja que el seu preu no pujarà a mesura que s’acostin les festes. De fet, el que ha argumentat l’informe de l’OCU és que alguns productes concrets, com el xai o el rodó de vedella, “solen pujar de preu en les vespres de Nadal, ho fan molt més moderadament que peixos o mariscos”.





