L’alimentació continua liderant les alces de l’Índex de Preus de Consum a tota Europa. Fins i tot en un mes de substancial caiguda de l’índex general, amb una inflació a l’Estat espanyol que volta el 3% per primer cop des de l’inici de la crisi, el preu dels aliments continua en màxims històrics. Al març, l’IPC sectorial dels aliments s’hi ha elevat fins al 18,8%, més de 15 punts per sobre de la xifra general, i la cistella de la compra ho nota més que cap altra transacció. Tant és així, que alguns supermercats s’ha vist forçats a començar a intervenir els preus a la baixa, talment com va anunciar Mercadona el passat dimercres –amb un potencial efecte en cadena per les accions del líder del sector–.
Tant és l’efecte de l’alça de preus sobre la compra dels aliments bàsics que aquests copen qualsevol llista de productes encarits. Segons un recent informe del comparador financer Hellosafe, dels 10 productes més impactats per la crisi de preus als mercats de la Unió, fins a nou formen part del grup dels aliments. Només els productes de papereria, amb un encariment interanual del 28,3% es colen a la gràfica de preus al costat del menjar i les begudes. Els ítems més afectats coincideixen, en la seva majoria, en formar part de llistes d’aliments bàsics –per tant, encareixen el conjunt de la cistella, en tant que formen part de la producció de diversos productes elaborats–.
Així, sempre segons l’informe de Hellosafe, el primer classificat és, amb molta diferència, el sucre. Amb un encariment del 52,6%, el preu de l’endolçant s’eleva més del doble que alguns dels altres integrants del top-10. Les farines i cereals o alguns grups dels productes carnis, per exemple, destaquen també dins el mercat alimentari amb alces importants però molt més modestes –del 26,2 i el 25,9%, respectivament–. El segon classificat, el grup de les salses i condiments, pateix un encariment interanual del 33,8%, mentre que el pòdium el completen el pa i derivats, ja per sota de les tres decenes, amb un IPC del 28,3%.

La inflació alimentària, desbocada
L’alimentació continua liderant mes a mes els informes d’encariment dels preus de consum no només a l’Estat espanyol, sinó al conjunt dels principals mercats europeus. Segons la comparadora financera Hellosafe, si bé el 18,8% d’IPC sectorial que pateixen els consumidors espanyols és dels més elevats d’Europa, amb prou feines es col·loca entre els cinc casos més greus. Per sobre de la cadena alimentària espanyola se situen entorns com els Països Baixos, on durant el mes de març els aliments es van encarir un 19,5% interanual; Portugal, que s’eleva fins al 20,8%; o Bèlgica, amb un 21,7%. El líder absolut, però, és Alemanya, que ha de lamentar una inflació de preus alimentaris propera al 25%, amb un IPC general que encara no ha baixat dels set punts.
Estratègies de control de preus
Davant aquest fenomen, els bancs centrals continuen apostant pel control de preus via enduriment de la política monetària. En la darrera reunió dels grans reguladors monetaris d’occident, tant la Fed com el Banc d’Anglaterra i el BCE van optar per elevar els tipus d’interès un cop més. L’Estat espanyol, com va predir la ministra d’Afers Econòmics Nadia Calviño, sembla haver controlat l’espiral, i ja registra la segona menor inflació de la Unió Europea amb un 3,3% –superat només per Luxemburg, que celebra un índex de preus del 3%–. Altres mercats, com Alemanya (7,4%) o França (5,6%) estan encara lluny de l’objectiu dels dos punts. Així, el Fons Monetari Internacional va reclamar el passat dimarts que les pujades de tipus continuïn fins arribar al punt d’equilibri i controlar la inflació.