Mentre els menús de migdia al centre de Barcelona superen fàcilment els 20 €, aquest local ha aconseguit mantenir preus assequibles sense renunciar a la qualitat. La proposta combina cuina de sempre, elaboracions casolanes i un ambient autèntic que s’ha convertit en un imant per a qui busca menjar bé sense deixar-s’hi mig sou.
El menú del dia en crisi a Barcelona
Durant l’última dècada, el menú de migdia ha experimentat una transformació dràstica a Barcelona. Allò que abans era una opció assequible per a treballadors i estudiants, avui es veu amenaçat per la pujada de costos i la pressió immobiliària. Als barris cèntrics, ja és gairebé impossible trobar menús per sota dels 16 €, i molts restaurants han optat per eliminar-los o convertir-los en propostes gurmet amb preus molt superiors.
Aquest context fa del Bar Casi un fenomen singular. La seva capacitat per mantenir un menú a 15,90 € el situa com un reducte de resistència davant la tendència generalitzada.
Un bar de barri amb història
El Bar Casi va obrir les seves portes l’any 1978, al cor del barri de Gràcia. Des de llavors, ha estat punt de trobada per a veïns, treballadors i curiosos que buscaven un àpat casolà, abundant i honest. Després d’un canvi de gestió en els darrers anys, el local ha recuperat impuls sense perdre la seva essència.
L’espai manté la seva decoració senzilla i ambient càlid, amb taules de fusta, barra de tota la vida i un servei proper que reforça la sensació d’estar en un autèntic bar de barri. Res en el seu interior respon a la lògica de la “instagramització” de l’hostaleria: aquí el que prima és el menjar i la companyia.
Plats tradicionals amb un toc original
El menú del dia del Bar Casi inclou primer plat, segon, beguda i postres casolanes. L’oferta canvia segons el dia, però alguns clàssics es repeteixen i s’han convertit en part de la seva identitat. Entre ells destaquen:
- Cigrons amb botifarra, un guisat contundent i ple de sabor.
- Albergínies farcides, servides gratinades i amb un farciment melós.
- Cap i pota, plat típic de la cuina catalana que pocs restaurants mantenen a la carta.
- Estofats i guisats de cullera, elaborats amb coccions llargues i receptes tradicionals.
Allò que diferencia el Bar Casi d’altres locals és el seu “toc original”. Tot i que la base és tradicional, la presentació i alguns matisos en la combinació de sabors aporten frescor. No es tracta de modernitzar en excés, sinó de donar un pas endavant en cada plat sense perdre’n l’essència casolana.
Una experiència autèntica en temps de gentrificació
La zona de Gràcia ha viscut en els darrers anys un procés accelerat de gentrificació. Cafeteries d’especialitat, restaurants temàtics i locals de cuina internacional han substituït molts bars històrics. En aquest context, la permanència d’un lloc com el Bar Casi és gairebé un acte de resistència.
Molts clients destaquen la sensació de tornar a un bar dels d’abans, on el menjar és generós i el preu raonable. Alguns mitjans l’han assenyalat com “el local que va dir no a la foodificació”, recordant que continua essent un espai per als veïns, i no només per als turistes.
Opinions dels comensals i la seva popularitat creixent
Els comensals coincideixen que el Bar Casi és un descobriment inesperat. La relació qualitat-preu es menciona com un dels seus grans atractius, juntament amb l’ambient familiar i l’amabilitat del servei.
A les xarxes socials, diversos usuaris el descriuen com un lloc “autèntic” i “sense postureig”. Per a molts, representa una oportunitat de menjar com a casa per un preu just, una cosa cada vegada més difícil de trobar a la ciutat.
Consells per gaudir-ne
El Bar Casi es troba al barri de Gràcia, a pocs minuts del Park Güell, cosa que també el converteix en una bona parada per a qui visita la zona. El menú del dia se serveix únicament al migdia, per la qual cosa convé arribar d’hora o reservar si es vol assegurar taula, especialment els caps de setmana.
L’experiència es gaudeix millor en companyia, ja que l’ambient convida a compartir conversa i taula, com als bars de tota la vida.
Gastronomia honesta a preus assequibles a Barcelona
L’existència de llocs com el Bar Casi ens recorda que encara és possible trobar gastronomia honesta a preus assequibles a Barcelona. En una ciutat on la pressió turística i la inflació han canviat la manera de menjar fora, aquest bar s’erigeix com un símbol de resistència cultural i gastronòmica.
Potser la pregunta que ens hauríem de fer és: quant de temps sobreviuran aquests reductes d’autenticitat? I, sobretot, què podem fer com a comensals per donar-los suport i mantenir viva la tradició?
El Bar Casi demostra que tradició i modernitat poden conviure en un mateix plat, sempre que es mantingui el respecte pels sabors de tota la vida.
I tu, ja tens en ment la teva pròxima visita a un menú del dia amb gust de barri?
