L’altre Madrid, republicà... i petit

"La solució al debat català no vindrà de Madrid. O no ara. Abans ha de caure tot el règim podrit i corrupte del 78"

Ara ja fa més de 10 dies que soc a Madrid. Tal i com explicava en l’últim article, hi he vingut per cobrir la campanya de les eleccions espanyoles. Venia esperançada de trobar aquell famós "altre Madrid" que alguns tant tenen a la boca, aquella ciutat ‘progre’ de la que sovint es parla -més fa uns anys que ara-. I alguna espurna n’he vist. Però també he constatat la força que té a la capital espanyola un discurs feixista i ultra com el de VOX. El partit que lidera Santiago Abascal es troba amb alguns moviments que s’hi oposen frontalment, com el feminista, per exemple -amb, per cert, una clara presència i consistència a Madrid-. Però poca cosa més. VOX campa a plaer per Madrid.

 

Per la seva banda, PP i Ciutadans eviten referir-s’hi gaire. Si ho fan és per criticar propostes molt concretes que han fet des de l’extrema dreta, com la legalització de les armes per a ús personal o tot allò que fa referència a la Llei de Violència de Gènere, per exemple. En canvi, s’hi troben perfectament còmodes amb el discurs de l’ultradreta sobre Catalunya. És exactament el mateix que el seu. A l’altra banda estan les esquerres. Però tenen un problema: les esquerres espanyoles fan més o menys d’esquerres fins que apareix la qüestió de Catalunya i del dret a decidir. Tant PSOE com Podemos parlen de diàleg, sense concretar en què consisteix. I només el partit de Pablo Iglesias aposta per un referèndum pactat, però que no es limiti a la independència.

 

Així les coses, potser sí que hi ha un altre Madrid, democràtic i republicà -no seria just dir que no existeix-, però és tan insignificant que els catalans no hi poden comptar gaire. La solució al debat català no vindrà de Madrid. O no ara. Abans ha de caure tot el règim podrit i corrupte del 78, que l'únic objectiu que persegueix és mantenir els seus privilegis, dels quals se'n beneficien des de VOX fins al PSOE. Fins que això no passi, fins que els propis espanyols no se n'adonin que han de superar aquesta pantalla que els té ancorats en el passat, els catalans tenen poca cosa a fer. Només en aquest cas, i amb una majoria prou sòlida a Catalunya, un referèndum pactat es convertiria en una opció viable de sortida al conflicte català. 
Comentaris
Narcís
Doncs sí, ni més, més, ni menys, menys ! PD : només una petita ciutadania marginal lluny de política professional !
Ramon
És una gran notícia veure com una família de colons com la teva entén el problema dels catalans. Tant de bo tots els xarnegos fossin com tu, Nerea, moltes gràcies
Gerard
En català és "tal com" i no el castellanisme "tal i com" (traducció literal de "tal y como").
Gerard
"així les coses" és un calc del castellà. Per introduir una frase que complementa allò que s'ha dit fins llavors s'utilitza "així doncs" o "arribats a aquest punt", "en conclusió", "en conseqüència", "en darrer terme", "en definitiva", ...
Gerard
On diu "els PROPIS espanyols" ha de dir "els MATEIXOS espanyols". Quan es vol remarcar la identitat, s'ha d'utilitzar "mateix". Quan es vol remarcar la propietat, s'ha d'utilitzar "propi".
Aquesta vegada, no ens equivoquem!
Davant l'evident contuberni i tripijoc que es prepara a esquenes del poble català entre els partits pactistes i l'estat, no errem el vot: 1) FRONT REPUBLICÀ a les Generals, per curtircuitar el Règim del 78 i qualsevol pacte de rendició! 2) PUIGDEMONT a les Europees (26 de maig), per posar Espanya (i algunes autoritats europees) en evidència internacionalment! 3) PRIMÀRIES CATALUNYA i/o CANDIDATURES D'UNITAT POPULAR REPUBLICANES a les Municipals (26 maig), per controlar el país des del poble!
Règim podrit i corrupte del 78
Cal no oblidar la magnífica representació de Catalunya en aquest panorama de corrupció del 78: Pujol i família, Millet, clientelisme, nepotisme, amiguisme, CiU, subvencions per als de l'olla, xiringuitos oficials que ningú sap per a què serveixen i un llarguíssim etc. No tot el mal ve de Madrid.
EL REFERÉNDUM PACTAT NO EXISTIRÀ MAI
AIXÓ ES ESPANYA. No us enganyeu no ens volgueu enganyar.
@Aquesta vegada, no ens equivoquem!
Vols di que no i a res milló, dons, cun colon argenti, dons, par raprasanta a la rapública catalana, dons, una nasió de mils d'anys, dons, vols di que no?
Beatriu
Per a Ramon: com el que representa la Nerea som moltíssima gent, jo mateixa, sóc de l'españa profunda i no em sento ni colona ni xarnega. Sóc catalana, no de naixament, gràcies als meus pares que van ser persones que no es van creure mai la unitat de una grande i libre. El to que utilitzes es pot interpretar com desprecuatiu vers a les persones que estimem i defensem Catalunya, fins on calgui perquè es el nostre poble, i la nostra nació.

envia el comentari