La patronal lamenta l'"estancament" en el sistema sanitari català pel 155

"Ens posicionem a recuperar el govern de les nostres institucions", afirma la nova presidenta de l'entitat, Roser Fernández
La nova directora de la patronal sanitària La Unió, Roser Fernández
La nova directora de la patronal sanitària La Unió, Roser Fernández | EUROPA PRESS

La nova directora de la patronal sanitària La Unió, Roser Fernández, ha observat que el sector està "en un moment d'estancament" per l'aplicació de l'article 155 i la intervenció del Govern dels comptes de la Generalitat, que impedeix emprendre noves accions i aplicar estratègies que no estiguessin als anteriors Pressupostos, així com per la falta d'un Govern i d'uns nous comptes.

 

Fernández ha explicat que la Conselleria de Salut actual no els pot donar resposta a cap compromís perquè tot s'ha d'autoritzar des de Madrid: "Ens està afectant en el fet de no poder negociar quin és l'escenari econòmic que tenim en els propers anys".

 

La implementació de noves estratègies elaborades, com la d'atenció primària i el model d'atenció sanitària a residències, està "condicionada" per aquesta situació, i ha observat que si es prorroguen els comptes anteriors i no es fa un nou contracte, no es podrà pagar, davant el que ha defensat que es retiri la intervenció estatal i el 155.

 

Ha explicat que des dels hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) li han explicat que tenen "dificultats en la contractació de medicaments i equipaments", ja que encara que disposin de pressupost han de signar despesa per despesa, com una espècie de declaració jurada, per demostrar que aquell concurs o compra no destina gens a la independència, ha dit.

 

Als centres concertats els afecta en la implementació d'estratègies nacionals com la de salut mental, perquè no poden comptar amb el fet que tindran recursos públics per desenvolupar-la els anys següents: "No tenim reconeguts formalment els compromisos que s'han pres" perquè no hi ha uns Pressupostos, ha dit.

"La xarxa de salut mental està una mica cautelosa" i si bé ja ha incorporat millores aprovades el 2017, com la contractació de personal, algunes entitats --sobretot les concertades, ha dit-- estan apostant per tirar endavant amb recursos propis, a l'espera que arribi el compromís efectiu, davant del qual la patronal recomana prudència, davant la inseguretat sobre si es podrà sumar a la cartera pública de 2018.

 

Fernández ha observat que l'any passat es va aprovar un escenari d'embranzida en la salut mental, que posaven recursos a dos o tres anys vista, i ha observat que els recursos de 2017, al Servei Català de la Salut (CatSalut) i la Conselleria "els ha costat suor i llàgrimes posar-los en el contracte" actual, insistint al Govern central.

 

"Ens posicionem a recuperar el govern de les nostres institucions" i governants, així com per la salut de la democràcia i el diàleg, ha dit Fernández, que ha posat l'accent en la necessitat que la llibertat d'expressió i les reivindicacions siguin des d'actituds cíviques i pacífiques.

 

Ha dit que se sumen a les manifestacions que puguin haver-hi en aquest sentit, com van fer anteriorment amb comunicats posicionant-se, per exemple, contra l'empresonament de membres del Govern cessat, que van considerar "injust", encara que en altres aspectes més ideològics no entren com a institució.Comentaris
Unaltra mantida tu
LA sanitat catalana era la pichó avans dal 155, dons, no vinguia ara am ambustes, Ruyé
david
sra. Fernandez aixo ho han d explicar als votants de Ciudadanos, PP i PSOE, a veure si entenen que tots els que vivim aqui (catalans o no) patim degut a l´egoisme del govern espanyol.

envia el comentari