Milers de musulmans catalans comencen el Ramadà, el mes sagrat del dejuni

Els adults sans, excepte les dones amb la menstruació, embarassades o que alletin, han de deixar de menjar durant les hores de sol i tots participen en pregàries nocturnes
Musulmans resant
Musulmans resant | ACN

Al voltant de 4.000 musulmans de Catalunya han d'haver començat entre aquest dimarts i aquest dijous el Ramadà, el mes de dejuni dels fidels de l'Islam, que durarà entre 29 i 30 dies, fins a mitjans de juny. El Ramadà se celebra durant el novè mes del calendari islàmic, que es basa en la Lluna i retrocedeix cada any entre 11 i 14 dies. És un dels cinc pilars bàsics de la fe musulmana, juntament amb la professió de fe, la pregària, l'almoina i el pelegrinatge a la Meca, i consisteix en l'abstinència total de beguda, menjar i relacions sexuals entre l'alba i la posta del sol. Per a l'Islam, el Ramadà significa el descans de l'estómac, una purificació del cos que el permet funcionar millor. Aquest dejuni l'han de fer obligatòriament tots els adults sans, excepte les dones amb la menstruació, les embarassades o les lactants. 


 

Però, a més, són jornades d'espiritualitat més intensa, de reflexió individual i col·lectiva, amb celebracions, àpats familiars i pregàries nocturnes. Així, destaquen les trobades col·lectives per a les oracions, sobretot a la nit (salat Ishaa) o els diferents menjars especials tradicionals segons el país d'origen. Una de les últimes deu nits del Ramadà és la del Destí, 'Lailat al-Qadr', i no es coneix ben bé quina és fins que no està molt a prop, per saber la posició exacta de la Lluna. Durant tota la nit es resa en llocs grans com parcs o espais esportius, llogant-los als ajuntaments. La festa final del Ramadà és la 'Eid el Fitr', i es fa una oració col·lectiva multitudinària en parcs o llocs públics, cap a les 9 del matí, i és costum visitar familiars i donar alguns diners als nens.

Comentaris
Califardeu
"sarna con gusto no pica"
EldeGràcia
I això és notícia?

envia el comentari