Lucía Ortiz (jurista), sobre el cas 'La Manada': "El problema és la cultura patriarcal imperant"

L'advocada i membre del grup Antígona de recerca sòcio-jurídica des d'una perspectiva de gènere de la UAB defensa anar més enllà de les reformes legals per vèncer el masclisme

 

Lucía Ortiz és advocada i membre el Grup Antígona de la UAB, dedicat a la investigació sòcio-jurídica des de la perspectiva de gènere. Atén 'El Món' per analitzar la sentència dictada per l'Audiència de Navarra contra 'La Manada', que ha aixecat una onada de protestes a l'Estat espanyol. Ortiz, que també és professora de la Diplomatura de Postgrau "Violències Maslcistes", considera que les reformes legals són necessàries però encara ho és més lluitar contra els estereotips i la cultura patriarcal que impregna molts àmbits de la societat actual amb conseqüències, com s'ha vist ara, resulten nefastes.

 

 

Què revela una sentència com la de 'La Manada' pel que fa als drets de les dones?

La sentència revela un sentiment d'impunitat absoluta davant de determinats actes de violència contra les dones i també que es pugui disposar dels seus cossos sense conseqüències greus.

 

 

Aquest és un cas aïllat o n'existeixen més?

A nivell judicial hi ha molts casos i precedents en la mateixa línia. El problema de base és el Codi Penal i de la formació de tots els operadors jurídics. És una situació molt comú que l'argumentació de l'aplicació de la llei estigui carregada d'estereotips.

 

 

A mans d'aquí està el canvi?

En el compliment de la normativa internacional. La normativa estatal, que està en mans dels poders públics, i l'educació s'ha acompanyar d'una reforma legal.

 

 

Entre els magistrats que s'han encarregat del cas hi havia una dona, però això tampoc sembla que hagi servit per a res...

El problema és la cultural patriarcal, el masclisme i els rols de gènere que imperen en la societat. No és una qüestió del sexe femení o masculí, sinó de la construcció que s'ha fet.

Lucía Ortiz
Lucía Ortiz | EL MÓN

 

Els estereotips doncs han tingut un paper clau en aquesta sentència?

La sentència està estereotipada. Tota l'argumentació gira al voltant de la conducta de la víctima, del que fa, el que es pressuposa que hauria de dir o fer. El paper de la víctima és contínuament qüestionat. En canvi, de qui s'hauria d'estar jutjant la conducta és dels nois, de com es van organitzar i amb quin ànim. Tot això fa pensar que la sentència està estereotipada, és evident. També per la manca de sensibilitat i empatia amb la pròpia víctima i el desconeixement de les reaccions que pot tenir el cos d'una dona en situacions com aquesta. És més fàcil qüestionar l'actitud de la víctima que la dels homes.

 

 

Així sembla que la víctima és qui s'ha de defensar més que no pas els acusats?

A nivell jurídic aquests estereotips poden implicar una càrrega de la prova. Al final la víctima ha de recavar proves per desfer-se dels estereotips.

 

 

La reforma el Codi Penal com apunta que vol fer el govern espanyol és suficient?

La reforma del Codi Penal és imprescindible i una premissa bàsica, però mai serà suficient. Les lleis tenen una funció educativa i han d'explicar què està bé i què no. Des del feminisme no busquem un enduriment de les penes, sinó un canvi en la interpretació de les conductes, en primer lloc, i després un canvi de la definició de què implica un abús i què una violació.

 

 

Aquí doncs la qüestió educativa és clau...

L'educació és la base i primordial. S'ha de parlar d'igualtat i discriminació des dels nivells escolars bàsics. Això seria imprescindible.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?