Estrasburg admet una demanda contra l'Estat per una identificació policial de "perfil ètnic"

El fet va tenir lloc el 2013 i tres anys més tard el Tribunal Constitucional no va admetre a tràmit el cas per considerar-lo "no rellevant"
Tribunal Europeu Drets Humans
Tribunal Europeu Drets Humans | VIQUIPÈDIA

El Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg ha admès a tràmit una demanda contra l'Estat espanyol per una identificació policial per "perfil ètnic" -és a dir, basada exclusivament en el color de la pell de la persona-, segons ha informat SOS Racisme Catalunya. El govern espanyol, indica la mateixa font, té fins a l'abril per presentar la seva versió dels fets, junt a qualsevol altra observació o proposta sobre el cas. Tot plegat per un cas que va tenir lloc el maig del 2013. Un veí de Santa Coloma de Gramenet va ser aturat per un agent de la policia espanyola. Segons SOS Racisme Catalunya, aquest agent va admetre a l'implicat que l'aturava per ser negre. La víctima va decidir tirar endavant el litigi que ara ha estat admès a tràmit pel Tribunal de Drets Humas, amb el suport de SOS Racisme Catalunya i Open Society Justice Initiative.


 

La demanda argumenta que aturar una persona per prejudicis basats en el color de pell vulnera el dret a no ser discriminat i el dret a la vida privada, ambdós recollits al Conveni Europeu de Drets Humans.

 

  

  

El novembre del 2016 el Tribunal Constitucional no va admetre a tràmit el cas per considerar-lo "no rellevant". SOS Racisme Catalunya indica, en canvi, que aquesta pràctica policial "discriminatòria" afecta "milers de persones" a Espanya.

 

L'oenagé també afirma que l'any 2001 el Tribunal Constitucional va sentenciar sobre un cas similar que era "legítim i legal" identificar persones no blanques ja que "el normal és que les persones de nacionalitat espanyola siguin blanques". La litigant va recórrer aleshores al Comitè de Drets Humans de Nacions Unides, que va dictaminar, segons SOS Racisme Catalunya, que aquesta pràctica és "discriminatòria i il·legal". A banda, afirma l'entitat, va instar l'Estat espanyol a eradicar-la.
L'entitat també subratlla que la decisió del TC sobre el cas ara admès a tràmit pel Tribunal Europeu de Drets Humans contrasta amb resolucions judicials com la que va prendre la Cort de Cassació francesa just l'endemà d'aquella, quan va sentenciar que els controls policials basats en perfil ètnic són il·legals. A Suècia, afirma la mateixa font, s'ha condemnat per perfil ètnic al govern per establir i mantenir un registre de persones d'ètnia gitana.
Comentaris
El govern i l,estat espanyol te que pagar per tota la represio que està fent a Catalunya ,no els i surtira de gratis
Ciutadana farta
I es legal mantenir a preso persones que no han comes cap delicte segons el codi penal , nomes perque son independentistes? I a aixo els advicats de sos racisme no diuen res? Com pot arrivar als tribunals europeus una persona sense recursos?qui ho paga tot aixo?ep , que no dic que no tingui dret a anar-hi, ,
Alguna cosa no està ben explicada
Perquè si un clar exemple de banda de negres m'atraca i em dóna una pallissa ia més hi ha testimonis que els identifiquen com a negres. La policia no pot buscar a persones negres?. És això racisme?.
miquel
I no pot fer res per els catalans?. Primer són els de fora de la UE que els de dintre. La Defecauropa va endavant.

envia el comentari