El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Endesa aposta per la “descarbonització de l’economia”
  • CA

 

La directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, assegura que la Conferència Internacional sobre Canvi Climàtic (COP21), celebrada el 2015 a París, suposa “una oportunitat perquè obre a tots la possibilitat de reflexionar i de trobar formes per desenvolupar la nostra activitat de forma més sostenible”, i opina que “Governs, empreses i ciutadans tenim l’oportunitat i l’obligació de caminar junts per construir un planeta més sostenible i lliurar a les generacions futures un planeta millor del que rebem”.

 

És per això que explica que la companyia “comparteix de manera ferma i sincera la necessitat de protegir el medi ambient i a dia d’avui estem afrontant la transformació d’Endesa per aconseguir la nostra pròpia descarbonització i arribar a 2050 amb un sistema elèctric de 0 emissions i 100% renovable”. Buesa diu que “és important” que “aprofitem al màxim els sistemes de producció actuals, ja que encara no existeixen tecnologies d’emmagatzematge que siguin prou competitives i que facin possible recolzar-nos ja en un sistema 100% renovable”, però que “en paral·lel hem de continuar apostant per les energies renovables”.

 

Des de 2005, el sector elèctric ha realitzat un esforç sostingut i considerable quant a la introducció d’energies renovables i la reducció d’emissions: en el període 2005- 2015 ha aconseguit reduir un 31% les emissions per MWh i incrementar en un 74% el de les energies renovables. Per continuar amb aquesta tasca, Buesa indica que “Endesa s’ha compromès a invertir més de 105 milions d’euros en energies renovables a tot Catalunya fins el 2022, mentre que la inversió a tot l’estat espanyol a dos anys vista (2020) ascendeix als 900 milions d’euros”. “Només d’aquesta forma aconseguirem tenir un model d’energia elèctrica de zero emissions 100% sostenible: mediambientalment, econòmicament (amb tarifes ajustades pels usuaris) i tècnicament (amb la garantia de tenir un subministrament continu)”, assegura.

El sector elèctric és només un dels actors implicats en la transició energètica. “De les 350 milions de tones de CO2 que s’emeten cada any a Espanya, el nostre sector és responsable del 21%. El 30% correspon al sector del transport i el 49% a la indústria, les llars i els serveis. En aquest sentit hem de tenir clar que el sector elèctric contribueix de forma decisiva a impulsar el canvi, però no és l’únic agent involucrat. Si la resta de sectors no es comprometen no podrem assolir els ambiciosos compromisos adquirits amb la Unió Europea”, destaca Buesa. 

 

La directora general d’Endesa insisteix que “per poder aconseguir aquesta descarbonització, necessitem també electrificar la nostra societat i estendre l’ús de l’electricitat a tots els àmbits i sectors en els quals sigui possible”, i posa com a exemple vehicles elèctrics, transport de mercaderies per ferrocarril, usos de la llar, etc. “L’electricitat ha de ser la font energètica gairebé exclusiva, als nostres domicilis, el nostre transport i les nostres empreses, ja que l’electricitat no genera emissions en ser consumida i és a més l’únic sistema energètic que permet integrar les energies renovables de forma eficient”, afirma.

 

Buesa apunta que “electrificar la nostra societat té altres avantatges. D’una banda redueix la dependència energètica perquè potencia la producció d’electricitat mitjançant recursos propis, especialment la nostra capacitat de producció hidràulica, eòlica i fotovoltaica; millora la qualitat de l’aire i redueix la contaminació acústica, especialment en ciutats amb gran concentració de vehicles i consum energètic domèstic; i incrementa l’eficiència i l’estalvi energètic, gràcies a que la substitució de gairebé qualsevol aplicació per la seva versió elèctrica”.

Des de la companyia s’insisteix que l’eficiència energètica “és un element clau per a poder aconseguir una disminució d’emissions de CO2“. “És important reduir-les en aquells sectors que no poden electrificar-se, com podrien ser el transport marítim o aeri. En el camí de transició cap a la descarbonització, també a Endesa estem contínuament impulsant iniciatives de millora. Tant es així que, gràcies a la implantació de mesures eficients a la xarxa elèctrica, la companyia ha aconseguit reduir en els darrers sis anys un total de 4.400 tones d’emissions de CO2 a Catalunya”, diu. 

 

Per últim, Buesa afirma que és important “ressaltar que la transició energètica no és només una obligació per assegurar la sostenibilitat del nostre planeta, sinó també una oportunitat per fomentar l’activitat de les nostres empreses i desenvolupar una economia més competitiva. La transformació del nostre model energètic actual pot suposar un estalvi de centenars de milers de milions d’euros en importacions de combustibles i una decisiva dinamització de l’activitat econòmica, permetent canviar despesa en hidrocarburs per majors inversions, reduint els costos energètics, facilitant la creació d’ocupació i promovent un significatiu increment de la competitivitat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa