Deu gestos que retallaran la teva factura energètica

L’eficiència energètica ens permet estalviar fins a 300 euros anuals en cada llar, sense perdre confort i posant el nostre gra de sorra per protegir el medi ambient
Podem estalviar fins a 300 euros l’any en la factura del gas i l’electricitat.
Podem estalviar fins a 300 euros l’any en la factura del gas i l’electricitat. | Pixabay

Qui no ha fet compres en més d’un establiment cercant les ofertes i el millor preu per a diferents productes? Uns cèntims de descompte en la llet, els productes de neteja o la fruita poden fer-nos decantar per un supermercat o altre... I qui no ha navegat per internet buscant el millor preu per renovar el seu telèfon mòbil? En canvi, no tots ens hem aturat a pensar quins petits gestos a casa ens poden fer estalviar fins a 300 euros l’any en la nostra factura anual del gas i l’electricitat, és a dir, un 27% del rebut. Aquest és el càlcul que ha fet la Fundació Gas Natural Fenosa amb el seu Índex d’Eficiència Energètica a la Llar. El benefici d’aplicar mesures senzilles d’estalvi entre els usuaris és encara més espectacular si es comptabilitza amb totes les llars de l’Estat: 5.350 milions d'euros a l'any.


 

Per estalviar en la factura energètica, ni patirem un fred polar, ni el nostre menjador es convertirà en un desert a 40 graus, ni ens haurem de dutxar amb aigua freda o menjar-nos la pasta a mig bullir per estalviar uns euros... El concepte d’eficiència energètica no ha vingut al món per fer-nos la guitza a canvi d’un estalvi en la factura, sinó tot el contrari, ha arribat per millorar el confort a la llar i contribuir a protegir el medi ambient, a més, és clar, d’ensenyar-nos a racionalitzar el consum i a fer-ne un consum més responsable.

 

Amb l’objectiu de donar un cop de mà als seus clients a estalviar, Gas Natural Fenosa duu a terme diverses activitats per difondre consells d’eficiència energètica, duu a terme estudis en llars i pimes i elabora l’Índex d’Eficiència Energètica a la Llar. I proposa un ventall ampli de gestos que tindran un efecte directe en la nostra factura, el nostre benestar i el medi ambient. Us proposem deu gestos que passaran la tisora als vostres rebuts!


Una cuina de gas natural és més eficient que una d’elèctrica.
Una cuina de gas natural és més eficient que una d’elèctrica. | Pixabay

 

1.- Una cuina de gas natural és més eficient que una d’elèctrica. Però si en prefereixes una d’elèctrica, procura que sigui d'inducció, serà més eficient. També tingues en compte que les olles a pressió són unes grans aliades de l’eficiència energètica, perquè redueixen el consum fins a un 70%. I si tapes l’olla, mantindràs la calor i podràs apagar el foc abans perquè aprofitaràs la calor residual.

 

2.-Amb la rentadora, utilitza l'aigua a la menor temperatura possible. Entre el 80% i el 85% de l'energia que gasta una rentadora es produeix en escalfar l'aigua. Reduir la temperatura del rentat, per exemple de 40 ºC a 15ºC, redueix el consum d'energia a la meitat. I per assecar la roba, el gran aliat és el sol. És de franc! Però si no pots, tria una assecadora a gas, més eficient que una d’elèctrica.


 

3.- Fixa la temperatura de la nevera en l'interval de 3 ºC a 7 ºC, i el congelador a -18 ºC. No cal que la teva nevera sigui un iglú... Per cada grau que baixes la temperatura hi ha fins a un 5% més de consum.

 

4.- Utilitza el microones en comptes del forn perquè consumeix menys. Però si decideixes cuinar amb forn, procura obrir el forn només quan sigui necessari, aprofita i cuina diversos aliments d'una vegada, i també apaga el forn abans de finalitzar la cocció per aprofitar la calor residual.

 

5.- No posis en marxa en rentaplats fins que no estigui totalment carregat. Ara bé, tampoc no vulguis encabir-hi fins al darrer got superposant-hi peces, perquè dificultaràs el procés de rentatge i gastaràs més energia.  

El 80% dels habitatges a casa nostra no tenen un aïllament adequat.
El 80% dels habitatges a casa nostra no tenen un aïllament adequat. | Pixabay

 

6.-Apaga el pilot d’encesa dels electrodomèstics si no els has d’utilitzar. Per exemple, l’ordinador, el televisor i altres aparells com equips de música, videojocs o altres. També pots fer servir regletes amb interruptor per agrupar diversos aparells i que puguis desconnectar durant la nit o quan no els facis servir. Una dada: El router d’internet consumeix 19 euros l’any.


 

7.- Instal·la una doble finestra o substitueix el vidre i la fusteria de les finestres per altres més eficients. Pensa que aproximadament el 25% de pèrdues de calor es produeixen per les finestres.

 

8.- Un correcte aïllament de les façanes és essencial per mantenir la climatització de la teva llar sense necessitat de gastar més energia. El 80% dels habitatges a casa nostra no tenen un aïllament adequat i gairebé el 70% d'aquestes pèrdues d'energia es produeixen per la façana o la coberta.

 

9.- Ajusta el termòstat de la calefacció entre 19ºC i 21ºC durant el dia. I durant la nit, o quan no estiguis a casa, no l’apaguis, posa-l entre els 15º i 17ºC.

 

10.- Si tens aire condicionat, procura una temperatura d'entre 24 i 26 graus, és més que suficient per no tenir calor.
Comentaris
POST DATA
I apagueu els WIFI s per la nit i poseu bombetes LED, sobretot.

envia el comentari