David Garriga: "Hem d'invertir més en prevenció per evitar que els joves trobin atractiu el discurs dels terroristes"

Segons el criminòleg i president del CISEG, els menors i les dones són cada vegada més objectius dels captadors de Daesh
La comunitat musulmana diu 'no' al terror | Jordi Borràs

 

Deu dies després dels atemptats de Barcelona i Cambrils molts es continuen preguntant perquè uns joves de Ripoll integrats en la societat catalana van poder arribar a l'extrem de cometre els atacs. De com adoctrina i radicalitza Daesh, una de les persones que més a fons coneix aquestes dinàmiques és David Garriga, criminòleg expert en terrorisme i president de la Comunitat d'Intel·ligència i Seguretat Global (CISEG). Garriga assegura que la tasca de la policia és "molt bona" però que no n'hi ha suficient. Cal la implicació de tota la societat per detectar comportaments sospitosos.

 

Per què aquests joves, que han crescut a Catalunya, i que segons els seus educadors estaven força integrats, s’acaben radicalitzant?

Hem de tenir en compte que el terrorisme de Daesh mai utilitza una sola via de captació i radicalització. Normalment combinen les xarxes socials i el cara a cara amb el reclutador. En aquest cas, els perfils en xarxes socials eren d'un radicalisme baix, per això per aquí no es va poder detectar. La feina d'adoctrinament i radicalització es feia en persona. De totes maneres persones properes a ells segur que van percebre canvis en la seva manera d'actuar. És molt important poder treballar en educació respecte a signes de radicalització, per poder prevenir i evitar que la persona acabi en una radicalització violenta.

 

Com pensen aquestes persones?

Un cop aquestes persones són adoctrinades solen entrar en unes distorsions cognitives molt semblants a les que pateixen els integrants de sectes: pensament polaritzat, sobregeneralització, culpabilitat, és a dir, el culpable és Occident de tot el que passa, i abstracció selectiva. Per tant, és molt important invertir més en prevenció per evitar que els joves trobin atractiu el discurs d'aquests terroristes. Entre el més urgent, una contra-narrativa al seu discurs que sigui efectiva i una formació a la societat sobre què veure i on avisar en cas de sospita davant d'un radicalisme d'aquestes característiques.

 

Podríem parlar de factors de risc per ser candidat a radicalitzar-te?

No podem parlar d'un perfil concret de gihadista, però sí que apareixen alguns trets que es repeteixen en els candidats a ser radicalitzats, i que els reclutadors coneixen, ja que no totes les persones serveixen per inculcar-los el discurs radical dels terroristes d'etiologia gihadista. En primer lloc busquen persones cada vegada més joves, en la recerca d'una identitat, d'un sentit a la seva vida. Aquesta falta d'identitat, que s'acostuma a consolidar en l'adolescència, fa que com més petit sigui el jove a radicalitzar, més vulnerable. D'altra banda que mostrin signes de frustració. Aquest estat sorgeix quan una persona no aconsegueix assolir determinats objectius i no té eines suficients per gestionar aquest fracàs. Això fa que hi hagi increment de l'agressivitat i la violència. Situacions que poden propiciar aquesta frustració poden ser la submissió, la pobresa, l'exclusió social... Finalment hi ha una altra característica present en els candidats a reclutar, que és la recerca d'un reconeixement fàcil i ràpid. Ser protagonistes, famosos amb el mínim esforç. Són característiques descrites en els manuals d'adoctrinament. I al costat d'aquestes tres característiques en el perfil dels candidats trobem també trastorns de personalitat antisocial (diagnosticat o no), narcisisme, violència, poc control de l'agressivitat, poc costum a la planificació o disciplina...

 

Com ha evolucionat aquest perfil de terrorista?

Ja des d'Al Qaeda l’evolució ha sigut contínua. Actualment Daesh sap molt bé quins objectius busca en la captació. A través d’una narrativa adequada a cada grup són capaços de convèncer. De mica en mica ha anat disminuint l’edat del jove radicalitzat, cada vegada hi ha més menors, ja que per ells no hi ha edat per ser soldat del califat, i comencen a tenir més presència en la guerra activa les dones, que fins ara només estaven relegades a procrear i cuidar del guerrer.

 

Aquesta setmana s'ha parlat molt de les mesquites, els imams. Molts els han assenyalat amb el dit. Són els oratoris i les mesquites focus de discursos extremistes i de radicalització?

La policia controla bastant les mesquites, i des d'aleshores suposadament els discursos extremistes i les radicalitzacions no acostuma a ser-hi dins d'aquestes. Però hem de tenir en compte que en el seu modus operandi solen haver-hi dos reclutadors, un que anomenem “observador” o “facilitador”, que s’encarrega d'observar i detectar quins joves reuneixen les característiques per ser adoctrinats –perquè no serveix tothom–, que els passa al reclutador “adoctrinador” que és qui, en qualsevol lloc, en aquest cas es reunirien en una furgoneta, en un gimnàs, en un domicili, farà tota la feina d'adoctrinament.

 

Ara que em parlava de la policia. Fins aleshores em penso que s'hav iafet molt bona feina, s'han fet moltes detencions a Catalunya. El sorprèn que aquesta cèl·lula, gran pel nombre d’integrants, no fos detectada pels cossos policials?

La captació se sol fer a través de dues vies moltes vegades simultànies que fa més difícil de realitzar un seguiment complet, una és a través de les xarxes socials i la segona en l'àmbit personal. Aquesta via és la més utilitzada per a l'adoctrinament dels candidats. Hi ha quatre fases descrites: identificació –es busca la persona vulnerable i candidata–, captació –s'accedeix a aquesta persona–, adoctrinament –manipulació psicològica– i radicalització violenta –pas a l'acció–. La policia és molt bona en detecció i detenció, però a causa de les diferents vies de radicalització és molt important implicar la societat civil donant-li eines per detectar aquests signes i evitar que els escollits acabin atemptant. Les comunitats islàmiques, de la mateixa manera que la resta de la societat, tenen un paper molt important per evitar aquesta radicalització. Pel que fa a detecció i detenció tenim en general unes forces i cossos de seguretat molt bons. Cada any apareixen més detinguts en delictes relacionats amb el terrorisme gihadista. Aquest fet fa que sigui imprescindible aplicar mesures de prevenció perquè aquests joves no trobin atractiu el discurs de Daesh.

 

Ens hem d'implicar tots, per tant.

Cal donar eines als nostres joves perquè puguin substituir el discurs radical de Daesh per un de més saludable, però alhora igual d'atractiu. I aquí la societat en general té un paper fonamental. Les famílies, professors, pares, tots són actors necessaris per lluitar contra aquest discurs nociu i que pot portar a la mort d'aquests joves.Comentaris
Gombau
Hom ignora generalment el factor religiós, i el factor religiós és fonamental. Tots els factors socials que dieu potser són certs, però no serien res sense una determinada doctrina religiosa amb uns manaments molt clars i molt concrets. Trobo molt dubtós que actuant només sobre factors socials i geopolítics (Aràbia Saudita, etc.) hom arribi a solucionar res. Cal actuar també sobre el factor religiós, i això seria exigible a les comunitats i estats musulmans, més que a nosaltres els occidentals.
moi
Que no invertim, perdó, que no malgastem i malbaratem ja prou amb aquesta gent? Al final se'ls hi dedicaran més recursos que als veritables ciutadans del país que són qui paguen els impostos. Això és per llogar-hi cadires!!
fideli
Catalunya, guarda't de la venjança española...de la Soraya...
Gombau
És l'Islam una "religió de pau"? Deixant a part els continguts cruels i severíssims d'aquesta religió, les comunitats i països musulmans podrien fer molt per evitar atemptats terroristes i demostrar que són una "religió de pau". Només caldria que els més notables imams de tot l'Islam es reunissin i dictessin una fàtua que digués que tot aquell qui participi en actes criminals i terroristes queda automàticament expulsat i exclòs de l'Islam i, per descomptat, no anirà pas al Paradís.
A moi
Ja s'enduen molts més recursos que els ciutadans del país. Però d'això ja fa molt, i tothom semblava que ho aplaudia i fins i tot continuem fent manifestacions per acollir-ne més sense mirar prim, i sempre de països musulmans, sembla que altres col·lectius, minories realment perseguides i massacrades com els iazidites o els cristians a tot el món musulmà, no compten per res. Tampoc els animistes i els cristians africans massacrats per Boko Haram, com si no existíssin
Gombau
Aquesta fàtua, en excloure de l'Islam tots aquells qui cometin actes de terrorisme i barbàrie, deixaria clar per tothom que l'Islam seria una religió de pau. Tal fàtua evitaria amb eficàcia els atemptats, ja que ningú no s'immolarà si SAP que no anirà en Paradís. Ja sabem que els països i comunitats islàmiques no faran mai aquesta fàtua espontàniament, perquè aniria contra certs manaments de llur religió, però els occidentals sí que podríem exigir-los una delimitació clara de què és Islam i què
Fi de Fiu
Aquesta gent mereix el mateix respecte que altres colectius, per aquest motiu a la cua a esperar. Abans cal invertir en empreses, hospitals, educació, amb la gent gran, etc.... Poder en farem un gra massa de tant bonisme.
Manel
L'islam és una religió antropologicament antiga. Poder haurem de fer com apple, les versions antigues descatalogar-les. PROU , estem al segle XXI, sap greu però no podem esperar, o pugent al tren o que facin la seva.
Gombau
O sigui, que si volen que creguem que l'Islam és una "religió de pau", caldria que els imams més notables de tot l'Islam dictessin una fàtua com la que explico, i de passada podrien excomunicar els qui cometin tota mena de càstigs brutals: degollacions, lapidacions, amputacions, ablacions, fuetades... Ja estem farts de sentir totes les coses que ELS OCCIDENTALS hem de fer per solucionar el problema del terrorisme; ja és hora que RECLAMEM també que ELS MUSULMANS facin alguna cosa.
Gombau
Cal que reconeguem, d'antuvi, que l'arrel del problema és fonamentalment religiosa i, doncs, la solució ha de vindre principalment per via religiosa. Si no reconeixem l'arrel religiosa del problema, estarem tota la vida pegant voltes a la sénia i no arreglarem res. Per això, la fàtua solemne i mundial que proposo, seria una via correcta de solució. Hi ha cap govern o institució occidental que INTERPEL·LI l'Islam d'aquesta manera correcta i eficaç? Penso que no. I per què?
.......
És evident que Europa ha perdut seguretat amb la immigració massiva. És complicat prevenir els terroristes quan ni les seves famílies els detecten o almenys això diuen. Espero que en una Catalunya independent treure's la nacionalitat sigui tan difícil com a Suïssa
A ........
Esperes en va... La ideologia dominant i oficial a Catalunya (partits, mitjans, cúpules d'entitats, rentat de cervell diari a TV3, CatRadio, RAC1, La Sexta) és que s'ha d'obrir portes a tothom i s'ha de donar la nacionalitat a qualsevol que passi per aquí. Em temo que no hi ha cap altre país del món més immigracionista que Catalunya, especialment si es tracta de gent musulmana. No dic la gent del poble, a la que ningú pregunta, sinó els discursos oficials a tothora i arreu.
El negoci del Roberto i les cabres
A sobre de pagar-los tot -i promcionar el reagrupament familiar!- encara ens hem de gratar més la butxaca?!!! Potser és hora que la població digui la seva i ens dotem amb la podestat de triar qui ve a casa nostra. Un bonic referèndum, el primer després del 1-O
Jordi
Crec que ja hi donem tot i mes. Beques ,estudis ,sanitat etc . Les seves famílies ho han de veure aquests canvis de comportaments ; d integració en tenen , de treball també, d estudis també ,com aquestes terroristes que ha assessinat. Que mes volen que fem. Això ho porten amb la seva idiosincràsia del magrib. Em sap greu però es així i tot el demés son excuses. Jordi
fu man txu
Tinc amics catalans a Alemanya nascuts alla que es diuen Lothar o Klaus. Tinc amics catalans nascuts a Fransa que es diuen Pierre o Jean. Quants catalans musulmans es diuen Jordi o Pere? Cap. Son ells els que no es volen integrar. Jo primer soc catala, despres barceloni, despres etc. i al final soc catolic. Ells abans que una altra cosa son musulmans i despres la resta.
Orfes de liders pacifics....
Crec que hi ha una manca de homes mestres liders a l'escoles, abans, fa anys, hi havia els Boy-Scouts, cada poble tenia els seus amb els seus liders, ara tot ho deixen en mans de dones mestres, i per aquesta gent de families musulmanes, una dona no te cap valor, no es un exemple a seguir, per això els capten els imams.
Esclar! fem com amb els Latin Kings...
Els hi donarem diners i subvencions perque es constitueixin com a "associació cultural"... i que acabin fent com Ñetas i Latin Kings: seguir robant, traficar amb drogues i portar uns bons calers a casa de part dels catalanets multiculturals, diversos i de mestissatge progressista.
per a orfes de ...
Ets tan boniste que fins ja penses el que pot pensar un musulmà per canviar la nostra forma de ser. Fàstic!
Que la canalla d'avui dia
té accés massa fàcil a les drogues. A l'escola ja trafiquen, A alguns els fa nolt mal i presenten transtorns psicològics, Queden tan "sonats" que poden esdevenir carnassa de bandes, de sectes, de menjades de coco d'extremismes.... Alguns es fan de la facció violenta de les Cup. Ja no estranya res.
Fat Boy
S'ha de limitar les ajudes socials a un any excepte als nens, vells i malalts. La resta que s'espavili a buscar-se la vida o se'n torni al seu pais. Solidaritat, si, parasitisme social, no.
gerard de sarria
Si home si...més cales...el problema aquest és resollt amb més cales...Bravo......Campeones.. de sarria

envia el comentari