Colau para els peus a les botigues de ‘souvenirs’

L'Ajuntament ha aprovat una modificació del pla d'ordenació dels establiments de productes de regal que prohibeix noves obertures als entorns com la Sagrada Família, Sant Antoni o el Camp Nou

 

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament una modificació del Pla especial d’ordenació dels establiments comercials destinats a la venda d’articles de record a la ciutat amb els vots a favor de tots els grups i l’abstenció de Cs, PP i la CUP. Amb l’aprovació d’aquest pla, s’amplia la prohibició d’obrir noves botigues de ‘souvenirs’ als entorns de la Sagrada Família, al barri de Sant Antoni i a les zones del voltant del Camp Nou, el Parc Güell i de la Casa Vicens. Així, la mesura té com a objectiu actualitzar l’actual normativa, que ja limita l’obertura d’aquests establiments a Ciutat Vella i àmbits més reduïts del Parc Güell i de la Sagrada Família “per mantenir l’equilibri dels barris i protegir el comerç tradicional”, segons ha indicat l’Ajuntament.

 

Aquest pla, aprovat l’any 2008, tenia com a objectiu limitar, en determinats entorns urbans de la ciutat que començaven a patir la massificació turística, la presència de noves botigues de ‘souvenirs’ turístics pel seu impacte en el paisatge urbà i en els entorns urbans d’especial interès cultural. Les activitats incloses en aquesta regulació anaven des de la venda de records típics, passant per les samarretes i gorres, fins a articles per a la llar i parament o productes típics de bijuteria i marroquineria. Inicialment es va implantar a tot el territori de Ciutat Vella i als entorns del Parc Güell i la Sagrada Família. El document, també establia uns entorns de protecció al voltant dels edificis catalogats com a béns culturals d’interès nacional. 

 

Posteriorment, i com a resposta al creixent interès del monument de la Sagrada Família entre els turistes, el 2012 l’Ajuntament va ampliar el perímetre de limitació de la Sagrada Família en una posterior modificació del pla. A dia d’avui, el govern municipal ha considerat que l’augment progressiu del turisme a la ciutat i la desaparició de l’estacionalitat feia necessari abordar una nova modificació del pla especial d’ordenació dels establiments de ‘souvenirs’ per tal de millorar la coexistència de l’activitat turística amb l’activitat diària dels ciutadans que viuen i treballen en àrees amb un gran nombre de visitants.

 

Segons l’Ajuntament, l’objectiu també és protegir el teixit comercial dels barris, evitant que l’obertura d’aquest tipus d’establiments acabi desplaçant el comerç tradicional, amb els inconvenients que aquest fet també genera per la qualitat de vida dels ciutadans. La modificació del pla inclou, com a element principal, l’ampliació dels perímetres d’especial protecció de la ciutat en els quals es limita l’obertura d’aquests tipus d’establiment. Aquesta engloba els entorns de la Sagrada Família i Sant Antoni, a l’Eixample; del Camp Nou, a les Corts; del Parc Güell, a Gràcia i Horta-Guinardó, i de la Casa Vicens, a Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi. 

 

A banda, també s’aprofita el canvi de normativa per ajustar els perímetres, entorns i àmbits vigents; millorar els entorns de protecció dels edificis catalogats com a Béns Culturals d’Interès Nacional (Nivell A) i clarificar la normativa vigent. Sagrada Família L’ampliació de l’entorn de la Sagrada Família creix per tota l’avinguda Gaudí (àmbit 43) i en 6 illes més de la zona situada entre el passeig de Sant Joan (àmbit 42), l’avinguda Diagonal i els carrers de Nàpols i Rosselló. 

 

En total, 15 illes més d’aquests entorns queden incorporades en l’àmbit de prohibició de l’obertura de nous establiments de venda de productes de regal destinats al consum del turisme. Aquests territoris s’incorporen a l’àmbit de prohibició amb les mateixes condicions que la resta, és a dir, s’hi aplicarà la mateixa norma.

Nou comentari