Cheima El Jebary: "El terrorisme no té res a veure amb la religió"

"En tant que comunitat musulmana i ciutadans, nosaltres també som víctimes", diu la coordinadora de seus de l'associació Joventut Multicultural Musulmana
Cheima El jebary és la coordinadora de seus de l'associació Joventut Multicultural Musulmana | Jordi Borràs

Cheima El jebary Amisnaou (Barcelona, 1995) és membre i coordinadora de seus de l'associació Joventut Multicultural Musulmana (JMM) i estudiant de 4rt de Treball Social. Parlem amb ella en una llibreria que es troba a cinc minuts de la Rambla de Barcelona, on fa una setmana es va produir l'atropellament massiu que va provocar la mort de 13 persones. Durant l'entrevista amb 'El Món', es mostra "totalment en contra" d’acceptar que aquests atemptats havien de passar, i aprofita per lamentar la darrera portada del setmanari satíric francès 'Charlie Hebdo'.


 

Com ha viscut vostè, una catalana musulmana, aquests atemptats?

Han estat una situació totalment sobrevinguda per tothom, independentment de l’origen o condició religiosa de cada persona. Jo pensava que no passaria aquí, i estic totalment en contra d’acceptar que havia de passar. Estic molt consternada i ho he viscut amb molta tristor. Però s’ha demostrat que hi ha una gran comunitat musulmana que viu a Catalunya, tot i que és una llàstima que hagin de passar aquestes coses per fer-nos visibles.

Precisament la comunitat musulmana és una de les grans afectades per aquests atemptats.

Sí. Que haguem d’estar constantment justificant que això no forma part de la nostra comunitat és aterridor. Acceptar que això forma part de mi i de la meva comunitat és acceptar també que hi ha un tant per cent que és odi, i no és així. I sí, som un dels grans afectats, per suposat després de les víctimes i les seves famílies. I, per tant, en tant que comunitat i ciutadans, nosaltres també som víctimes.


 

En algunes ocasions es comet l’error d’identificar l’islam amb el terrorisme. Què es pot fer per evitar que això passi?

Sortir al carrer i naturalitzar que formem part de la societat i deixar clar que el terrorisme no té res a veure amb la religió. Aquest fenomen s’ha de combatre des de totes les esferes socials, polítiques i econòmiques, i cal actuar de manera contundent.

 

Cheima El jebary va néixer a Barcelona l'any 1995 | Jordi Borràs

 

Com viu vostè el fet que aquests atemptats s’hagin produït en nom de la seva religió i del seu Déu?

Jo tinc 22 anys i fins ara he cregut en una religió que no m’ha portat a cometre aquestes barbaritats. Si les comet una absoluta minoria, no tinc cap explicació, sincerament. Jo podria haver estat a la Rambla i ser víctima, encara que sigui musulmana.


 

Potser la imprecissió alhora de fer servir certs conceptes no ajuda gaire?

Evidentment. Cal diferenciar molt bé les coses i els termes. En això els mitjans de comunicació tenen molta responsabilitat, perquè han de parlar amb precisió. Els terroristes són persones que per situacions determinades han arribat a cometre barbaritats.

 

Vostès treballen per tal que les paraules que es fan servir siguin les adequades?

No sé fins a quin punt som responsables que la societat i els mitjans de comunicació rectifiquin. Si als diccionaris surt una paraula erròniament descrita, és la pròpia acadèmia qui s’encarrega de corregir-ho. Els mitjans de comunicació s’han d’encarregar d'utilitzar els termes adequats.

 

"La comunitat musulmana és una de les grans afectades, després de les víctimes i les seves famílies", diu la Cheima El Jebary | Jordi Borràs

 

La comunitat musulmana té poca visibilitat, excepte quan passen desgràcies com aquesta?


La societat no s’acaba de creure que existeixi una comunitat musulmana molt potent, sobretot de joves molt ben preparats i amb ganes de traslladar el seu coneixement i la seva experiència a la societat catalana. Però aquests joves poden traslladar qualsevol tipus de coneixement, independentment de la seva religió. A vegades se’ns tracta com un objecte d’estudi, perquè en certs moments toca que parlem però després no servim per parlar d’altres temes. I això forma part de l’estructura social monocultural.

 

Què creu que ha passat amb els terroristes? Són gent jove que podria haver viscut un procés d’integració com molts d’altres joves musulmans.

No han adquirit les habilitats socials suficients per integrar-se, que s’haurien de potenciar des del sistema educatiu. No han copsat que ara és moment d’anar sumant identitats, orígens, coneixement, experiències, etc. Tot això els ha conduït a voler-se sentir protagonistes. Com a societat, i jo m'hi incloc, no els hem fet sentir-se partícips i subjectes de canvi social. Res justifica el que han fet, però d’alguna manera es volien sentir escoltats.


 

Absolutament res justifica un atemptat, però des d’Occident s’han fet coses malament?

Sí, i també la societat catalana. Com tota societat té el dret d’equivocar-se, però cal tenir un sistema educatiu, social i, a la fi, una societat que pensi en les persones i no pel benefici propi. I això no ho dic com a musulmana, sinó com una ciutadana que ha sigut víctima d’unes grans retallades en educació, sanitat i recursos socials.

 

En concret, quines mesures es poden prendre per evitar la radicalització d’alguns joves musulmans?

Cal la fermesa, des del sistema educatiu, d’incloure a tothom. S’ha de començar per aquí, per donar el dret a ser diferents, a practicar la nostra religió lliurament i ser partícips de la societat. Això és fonamental. Per exemple, caldria incloure la religió islàmica a les escoles com assignatura obligatòria per tots els alumnes, musulmans o no. Cal igualtat de condicions, i ara el col·lectiu musulmà està en condició de desigualtat.


 

Cheima El Jebary lamenta que "la societat no s’acaba de creure que existeixi una comunitat musulmana molt potent" | Jordi Borràs

 

Es diu que Catalunya és un focus de cèl·lules terroristes...

És absurd! Com si a Catalunya hi haguessin hagut desenes d’atemptats. Aquest és el primer atemptat que hi ha a Catalunya després d’ETA. És el primer atemptat que pateix Catalunya en nom de l’anomenat Estat Islàmic.

 

El setmanari satíric francès ‘Charlie Hebdo’ ha publicat aquesta setmana una portada molt polèmica...

Sí. L’humor i la llibertat d’expressió acaben en el moment en què fereixes als altres. I aquí no només fereixen a la comunitat musulmana, sinó a tota la societat que ara mateix se sent consternada amb el que ha passat. No és moment de portades ni de riure. El que cal és posar el debat sobre la taula: què ha passat, on som i cap a on volem anar.


 

Què ha après vostè d’aquests atemptats?

D’entrada, unes estratègies comunicatives brutals. També he adquirit molta paciència -que pensava que no tenia- i un coneixement que tenia però que no havia estat visibilitzat. He sentit orgull per la comunitat, musulmana i social, perquè tot el teixit social ha sortit al carrer. Però sobretot he après que hi ha moltes persones en contra de la diferència però que moltes altres accepten i respecten que existeix una diferència que té molt a dir i que es poden aprendre coses d’ells. Hem de construir tots junts.
Comentaris
B. B.
Tampoc té gaire a veure amb la religió que una noia hagi d'anar tapada i un noi no, diria jo. Més aviat té a veure amb un concepte de les dones ranci i inacceptable en ple segle XXI.
Toni X
El terrorisme si te que veure en la religió, de fet s.hi amaga sota l.Islam. Més que concienciar a l.opinió pública per evitar q augmenti el racisme, les comunitats musulmanes d.arreu, haurieu de vetllar i promoure protocols per detectar i neutralitzar el ferment del terrorisme que cohabita entre vosaltres. Avui en dia, no només heu de semblar honrats, ho heu de demostrar i no només amb paraules. Esteu a l.ull de mira del món senser. I jo us puc estumar però no esteu fent tot el que cal. Una abraçada
Anon
La societat catalana és prou madura per saber diferenciar. Deixeu-vos estar de reivindicar la vostra innocència. Les víctimes són als hospitals o enterrades o plorant les pèrdues, no ho és pas una religió.
Progre
Noooo, és clar que no, gens... el terrorisme islamista té relació amb la filosofia de Kant.
CLara D.
"caldria incloure la religió islàmica a les escoles com assignatura obligatòria per tots els alumnes, musulmans o no."!!!! Ja comencem. Ni ho somiis, maca.
Indignant
"Cal igualtat de condicions, i ara el col·lectiu musulmà està en condició de desigualtat".. Per això tenius guaderies, beques escolars, beques menjador, oisos de protecció oficial, sanitat... Tota l'entrevista és un pur despropòsit.
Es molt dificil viure en una societat
que te valors diametralment oposats a la teva. Si som tots infidels com ens podeu respectar? Com a persones potser? Aqui teniu lliure opció de practicar la vostra religió, ningú us molesta, pero heu de fer un esforç d'adaptarció al pais que us ha acollit. Puc esperar el mateix respecte si visc a un pais musulmà? L'adaptació no pot ser només d'una banda. El dret a la vida s'ha de respectar per tothom no hi ha escuses, hi tenim dret.
Pitxolí (1)
La noia ens enreda: 1. Que ho preguntin a l'assassi que mata dient «Al·là és gran» i tractant les víctimes d'«infidels», si ell entén que el que fa té a veure amb la seva religió. 2. Diu «Res justifica el que han fet, però d’alguna manera es volien sentir escoltats». Els nois de Ripoll no eren marginats sense futur; estaven integrats i els ha des-integrat un imam, és a dir, un element religiós. 3. No solament els musulmans han patit les retallades en educ., sanit. i serv. soc., també les han
Fat Boy
Efectivament, es com ser nazi que tampoc tenia res a veure amb ser alemany. No tots els alemanys eren nazis pero, cony, com miraven la majoria cap a una altra banda!.
Un tal Colom
No volíeu nous catalans?. Doncs són aquests. No em doneu les gràcies, sisplau.
Pitxolí (2)
patit altres comunitats, i no per això fan terrorisme. 4. «caldria incloure la religió islàmica a les escoles com assignatura obligatòria per tots els alumnes, musulmans o no.». (Ho he hagut de llegir més de dues vegades). ¡Quin barra! ¿Acceptaria ella religió católica obligatoria per a alumnes musulmans? (Altra cosa seria, és clar, una assignatura que tractés de religions o que informés sobre religions). 5. «la llibertat d’expressió acaben en el moment en què fereixes als
Francina
Que mostrin la norma religiosa per la que les dones tenen l’obligació de dur hijab, shador, niqab, burka. No pot ser un símbol religiós. La religió és també llibertat. En tot cas és una tradició que la societat musulmana ha instaurat i que les dones han continuat acceptant. Però, cas que fos així, que tingués connotacions religioses, resulta que ara viuen en una societat occidental que no els demana ni exigeix demostrar públicament les seves creences.
Pitxolí (3)
als altres». Doncs no. La pedra de toc per a saber si una pers. és partidària de la llibertat d'expres. és saber si l'admet en aquells casos en que aquesta persona se sent molt ofesa pel que s'ha dit. ¿Quin mèrit té defensar la llib. d'expressió si no t'han ofès? Els límits d'aquesta llib. són la mentida i la calumnia quan afecten a persones particulars. P. ex., "En Miquel és un pederasta", si és mentida no entra en la llib. d'expressió; en canvi, "els cristians són uns pederastes", hi entra.
Pitxolí (4)
Un altre cas que no cap en la llib. d'expres. és faltar a la veritat històrica, en aquest cas més enllá de les persones concretes. P. ex., no hi cap negar l'holocaust.
Vent de Mestral
Vaja... Si aquests terroristes maten en nom d'Al·là, alguna relació hi ha amb la religió, no fem cabrioles dialèctiques. Hitler tenia relació amb Alemanya, Stalin amb Rússia i el socialisme, i l'ETA amb els bascos. També Franco tenia relació amb el catolicisme. Sí, senyora El Jebary, els atemptats sí tenen relació amb l'islam: amb les lluites internes i sectàries dintre de sectors determinats de l'islam.
Joan Jaume
Caldria incloure la religió islàmica a les escoles com assignatura obligatòria per tots els alumnes, musulmans o no diu la senyore entrevistada. Potser no caldria incloure cap religió o si s'havia d'incloure les religions per coneixements "acadèmics" caldria també s'hauria d'incloure un temps per presentar l'ateisme o l'agnosticisme.
joan
Jo penso que si que té a veure ja que la ideologia terrorista fa una interpretació dels textos religiosos de l'Islam restrictiva i excloent envers les altres religions o maneres de pensar. Volen imposar, fins i tot violentament, aquests preceptes a la resta de la societat. Mentre els musulmans facin de la seva religió un dogma a seguir sense possibilitat de qüestionar-la i adaptar-la al món d'ara, en seran esclaus. El món és canviant i les religions han d'evolucionar i obrir-se.
Drete
El que esperem dels mulsumans és que insultin, agredeixin i ataquin als musulmans terroristes. Que siguin ells els que vagin contra del terrorisme.
caram
No se si ens prenen per burros però això no m'ho empasso. No veig pas que els budistes o els hinduïstes facin terrorisme.
Arnau
És ben clar que, avui dia, a qualsevol li diuen europeu, català, espanyol, francès, italià, etc. I després passa el que passa. El bonisme es l'autodestrucció d'occident.
Miquelet
Diu: Per exemple, caldria incloure la religió islàmica a les escoles com assignatura obligatòria per tots els alumnes, musulmans o no. O sigui, que hem aconseguit que la religió catòlica no sigui obligatoria i ara farem qe la musulmaa ho sigui. Aquesta noia està molt equivocada
anna
La societat musulmana té poca visibilitat? Però si a les escoles els fan menús especials, estem envoltats de carnisseries halal, les dones van tapades o amb burca pels carrers, tenen mesquites ... i per rematar-ho ara maten en nom del seu déu. Cap altra col·lectiu no es tan visible com el dels musulmans. I no em digui sisplau que la societat ho ha fet malament, almenys reconegui que vostès tenen un problema amb la seva religió, i gros.
David
No ho tinc tant clar. Si el terrorisme no té res a veure amb la religio, aleshores la Inquisició tampoc, no? total, tots dos són extremismes basats en una ideologia.
JORDI
Terrorisme res a veure amb la religió? .Qué volia dir doncs Allah Akbar? Aquesta noia no veu que els valors occidentals no poden tenir res a veure amb l'Islam. No hi ha res a aprofitar, res a integrar. Una societat moderna ha d'anar endavant, no endarrere. No es normal que la majoria de musulmans al món visquin en ple segle XXI basant-se encara en dogmes i creences (=supersticions) de fa 14 segles. Com una dona amb dos dits de seny pot demanar que l'Islam sigui obligatori a les aules?
PEPONE
No, xata no. L'escola pública ha de ser laica, i això tant si ets musulmà com no. La religió la practiqueu a fora de l'àmbit educatiu. I si no t'agrada, arri que la porta és oberta.
Volem catalans, i si no, que fotin el camp
Qui vingui aquí s'ha d'adaptar. Ja poden començar a llençar els mocadros del cap (excepte les polloses, esclar)
Porc rural
"L'islam ha de ser obligatori a les escoles". De fora vingueren que de casa ens tragueren.
JRRiudoms
A la merda! Ella i la propaganda que feu d'aquests disbarats. Aquesta senyora sap perfectament que té la feina assegurada. Atentament
Isabel C.
Doncs ara encara podem dir la nostra. Al ritme de natalitat que van, en menys de 50 anys superen el 50% de la població. Aleshores no faran propostes. Amb l'islam sempre és igual. N'arriben uns pocs i sembla que s'integren com si res. Després en venen més i quan depassen la xifra del 10% de la població, com aquí, comencen les reinvidicacions i els conflictes salpimentats amb violència. Finalment, via natalitat i més entrades, s'acaben fent els amos. Repasseu la historia de la seva expansió.
Isabel C.
Ensenyament obligatori de l'islam a les escoles? No em sorpren, forma part del guió que han estat executant durant 1400 anys d'expansió a nous territoris. Pertany a la fase en la que ja passen del 10% de la població. I el que tampoc em sorprendrà és que els primers que signaran a favor d'aquesta proposta són els comuns, els de la CUP, el PSC i potser ERC per no quedar com poc esquenosa. Ja ho veureu, i tant que ho veureu.
Isabel C.
Molt integrada no sembla, aquesta noia. Va vestida com mana la sharia, segons els canons de l'integrisme versió nordafricana, que això també va per regions, per si no ho sabíem. Quan arribin al 50% de la població ja la veurem amb burka, ara toca dissimular una mica, fer-ho més suportable als ulls dels imbècils de casa nostra que encara es pensen que poden integrar-los erigint en portaveus gent com ella en comptes de dones com Ayaan Irsi Ali o Wafa Sultana que sí han plantat cara a l'islamisme.
Núria
Això mateix ara farem classes obligatories de religió, del.islam. Que sapigues que estem en un estat laic. Saps on vius?
Dawn
Tots sabem que d'educació actual es molt precaria i pot agafar amb pinces. Però no només obre desigualtats als musulmans. Si més no, tots els inmigrants d'altres cultures i religions i fins i tots, el d'aqui les patim i no acabem atentant contra la societat. També avui dia s'ofereixen serveis de suport (potser em tiraré pedres al meu sostre xq sóc estudiant d'educació social) però aquest nois en tenien educadora social la qual dona suport a totes aquestes mancances.
Dawn
Crec que això es un poblema molt greu i que la solució está en les nostres mans, en les de tots. Musulmans i no musulmans ena hem d'unir, en comptes d'uniciar una guerra d'odi (això busquen) i lluitar plegats. Una solució i un control real, més enllà de possar religió o no a les escoles (en Catalunya hi ha mes religions apart de la cartolica i la musulmana a les quals ni tan sols sel's i dona veu).
aquesta gent estan molt lluny d'entendre a on son
I sapiguer el lloc que hi ocupen i el que s'espera d'ells en una societat occidental. La ortodoxia faraonica us fa pensar que els demés estàn equivocats. No hi ha més cec que el que no hi vol veure.
XX
La perla més formosa de l'entrevista, que no l'única: "Per exemple, caldria incloure la religió islàmica a les escoles com assignatura obligatòria per tots els alumnes, musulmans o no". Genial.
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU
SI TE QUE VEURE AMB LA RELIGIÓ CUAN SON ELS IMAMS DE LES MESQUITAS Que animan i madan matar asesinar infidels = CRISTIANS . Moren dien AL-LA ES GRAN Home aixo es molt de RELIGIÓ. EL ISLAM MATA ES DOLOR ES UN FET NO PARAULES Agradi o no NO VOLDRAN Amagar la realitat ELS TERRORISTAS SON ISLAMISTAS = ISLAM SON FETS
Anna Armendares
Aquesta noia te raó: a les escoles s`hauria d`aprendre de totes les religions. Jo vaig anar a l`Escola Isabel de Villena (fa mes de 50 anys) i el capella que ens donava la religio obligatoria franquista, ens donava història de totes les religions. Ara hi ha mes raons per fer-ho.
alba
Ens prens per burros? Maten en nom d'Alà i tu dius que no té res a veure amb la religió?! Per cert, sou en una societat laica, la religió és privada, no n'hi ha a l'escola ni en volem. Si no us agrada hi ha altres opcions en altres països musulmans.
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU
Encara ja unaltra cosa ELS PAISOS ISLAMISTAS son els que pagan TOTS ELS ATEMPTS QUES FAN A EUROPA I AL MÓN UN ES QUATAR u dic pel BARÇA Bartomeu ..EN UN PAIS UN LA SEVA RELIGIÓ ES EL ISLAM LAS IGLESIAS CATOLICAS CRISTIANAS SON CREMADES . Els Cures ASESINADOS les MONJES VIOLADES I MORTES . Aquesta es la Religio de aquesta Dona MATAN Els que no pensen con els EL ISLAM MATA CRISTIANS en els seus Paisos ¿ AIXO NO U PODRA NEGAR HE ? EL ISLAM ES MORT NO PAU NI AMOR
Maria Teresa
La religió musulmana onligatòria a les escoles per a tots els alumnes tant musulmans com no. Realment aquesta noia en quin món viu? L'escola és pwr definició laica i la religió no pot ser mai obligatòria. A més a més si es posa aquesta relgió obligatòria s'haurien de posar també les altres, no? Es un disbarat descomunal el que ha dit aquesta noia en l'entrevista.
Quim
Llavors perquè invoquen a Alá abans de morir?
Carlet
És molt senzill: aquesta noia està molt verda. I fa l'efecte que ella es creu que està molt preparada, pot ser que sigui per contrast amb l'ambient on s' ha criat. Al lloc on estudia Treball Social tenen molta feina per fer, amb ella.
Angel
Si, claro ahora, la religión islámica, obligatorio en los centros escolares...Pero a donde vamos a llegar. Que haga cada cual lo que quiera y que NO nos impongan nada y menos esa gente (musulmanes). Ellos, (los musulmanes, tienen 2 opciones: 1- Se adaptan y obedecen las Leyes; 2-Se van a sus países hermanos. Adèu!!!
fu man txu
Els problemes comencen quan els musulmants suposen el 20% de la poblacio d´un pais. Fins aqui petites reivindicacions: menus sense porc, ramada, dret a pregar, etc. A partir del 20% comences les imposicions i les exigencies. Hi ha centenars de videos a youtube que ho expliquen molt ben explicat.
Nomenseavenir
No si tot serà culpa nostra. Per favor, quina entrevsita més irritant. Aquesta noia li cal aclarir-se molt les idees abans de deixar anar tantes perles. No podeu trobar algú amb més nivelll?
Isabel C.
Nomenseavenir: sí hi ha persones d'origen islàmic tan laiques com nosaltres que són les úniques amb les que es pot veritablement conviure i que mereixen ser entrevistades. I per laïques no vull dir antirreligioses, o sense creences. Vull dir persones que separen netament la religió de l'Estat. Però aquestes persones no són les que els nostres benpensants polítics i periodistes trien. Molt al contrari, ni tan sols ens les donen a conèixer. Prefereixen triar aquestes que veiem.
Isabel C.
El que realment esvera és veure que no hi ha cap autocrítica per part de la gent musulmana que aconsegueix ser entrevistada pels nostres mitjans. És un favor molt mins el que fan els mitjans de l'extrema correcció política a la pròpia gent musulmana triant aquests entrevistats. Per què no s'han fet ressò, per exemple, de la carta que es va publicar a través d'un bloc de vilaweb, escrita pel professor de Geologia de la Univ. de Fes, el Sr. Said Kemal, on veritablement es fa aquesta autocrítica?
Isabel C.
No es pot passar de puntetes una vegada i una altra sobre els atemptats a Europa (i ja no diguem a tota la resta del món) amb el discurs hermètic de que l'islam és pau, que els islamistes no tenen res a veure amb l'islam i que la culpa és nostra perquè no els ajudem prou o no posem l'assignatura de l'islam a les escoles o, com han dit altres vegades, no adaptem els seus horaris laborals al ramadà, per exemple. Des del si de l'islam que es diu de pau han de fer autocrítica.
Isabel C.
L'autocrítica és també el què hem fet a Occident sobre la participació dels nostres païssos en colonitzacions, en actes d'imperialisme, en guerres pels interessos d'uns quants... A l'islam també ho han fet tot això (i ho segueixen fent), necessiten veure també en què han fallat com a civilització, què estan fent malament perquè del seu si surtin aquests monstres. S'ha de donar veu a persones valentes com Said Kemal, Wafa Sultana, Ayaan Irsi Ali...
Feu fàstic
Em vaig donar de baixa de l'Església catòlica gràcies a gangsters com el Rouco i Cia i ara venen aquests a que fem classes sobre l'Islam. El primer que ha de fer és treure's el vel i adaptar-se al país d'acollida sinó que toqui el dos. Ja n'hi ha prou de fer el préssec. A sobre a la mani de demà llegirà un text una d'aquestes amb vel. Per llogar-hi cadires! Quina mena de polítics patètics tenim? Que s'han begut l'enteniment?
Siscu
Cada vegada tinc més clar que estem influènciats baix la sindrome d'Estocolm perquè no és vegin afectats ni ofesos els musulmans

envia el comentari